Mertöz: Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapıyoruz

Mertöz: Dünyanın 125 ülkesine ihracat yapıyoruz

12.12.2019 10:57:25

A Para TV'de yayınlanan İhracatın Yıldızları programına konuk olan Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Osman Mertöz, “Mobilya aksesuarları sektöründe en çok ihracat yapan ülke Çin, sonra Almanya, Avusturya, İtalya ve gururla söylüyorum 5. sırada Türkiye geliyor. 2023 hedefimiz ilk 3'ün içine girmek. Bu anlamda MAKSDER olarak çok yoğun bir çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği Başkanı aynı zamanda Mesan Plastik ve Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Mertöz, 29 Kasım Cuma günü A Para TV'de yayınlanan İhracatın Yıldızları programının konuğu oldu. Mertöz programda mobilya aksesuarları sektörüyle ilgili önemli bilgiler verdi. 

“İHRACAT DOSTU BİR SEKTÖR”

Ali Osman Mertöz, şunları kaydetti: “Mobilya aksesuarları inovasyon ve mühendisliğin çok yoğun yaşandığı ve mobilyaya ciddi anlamda işlevsellik kazandıran önemli bir sektör. Düşünebiliyor musunuz çok güzel bir mobilya yaptınız ama kulpu ya da tekeri, rayı, menteşesi yok. O mobilya olmaktan çıkar masif bir ağaç ya da sunta yığını haline gelir. Sektörümüzde 2400'den fazla ürün çeşidi var. Çivisiyle, zımba teliyle, kabarasıyla, bağlantı elemanlarıyla, kenar bandıyla, çekmecesiyle olabildiğince ihracat ve emek dostu önemli bir sektör. Mobilyayı sattıran bence mobilya aksesuarları sektörü.

“BUNDAN SONRAKİ STRATEJİK PAZARIMIZ AMERİKA”

Mobilya sektörü 3 milyar 150 milyon dolarlık bir ihracatla geçen seneyi kapattı. Mobilya aksesuarları sektörü de 350 milyon dolarla kapattı. İnşallah bu sene 400 milyon dolarla kapatacağız. Aynı zamanda istihdam dostu bir sektör. Türkiye'nin ihracatı kg fiyatı ortalama 1,5 dolar. Mobilya aksesuarı sektörünün ortalama ihracat fiyatı 5 dolar. Katma değeri çok yüksek bir sektör. Mobilya aksesuarları sektöründe en çok ihracat yapan ülke Çin, sonra Almanya, Avusturya, İtalya ve gururla söylüyorum 5. sırada Türkiye geliyor. 2023 hedefimiz ilk 3'ün içine girmek. Bu anlamda MAKSDER olarak çok yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bütün üyelerimizi ihracata, inovatif üretime yönlendirmeye çalışıyoruz. MAKSDER yönetimi olarak dernek merkezinde oturmamaya gayret ediyoruz. MAKSDER, Türkiye'nin ilk ve tek mobilya aksesuarları derneğidir. 2008 yılında kuruldu. 66 üyemiz var. Gururla söylüyorum tek başına 75 milyon Euro ihracat yapan üyemiz var. 1500 kişi çalıştıran üyelerimiz var. Dünyanın her yerindeyiz. 2020'de hedef ülkemiz Amerika. 100 milyar dolar gibi bir ihracat hedefi var. En azından 1 milyar dolarla mobilya aksesuarları, sektörü bir yerinden yakalasın diyoruz.

“MOSFED, YERLİ ÜRETİME ÖNCELİK TANIYOR”

Bizim en büyük müşterilerimiz öncelikle Türkiye'deki saygı değer mobilya üreticileri. Mobilya üreticilerinin de bir çatı kuruluşu var, MOSFED. Ben MOSFED'in yönetim kurulu üyesiyim. Aynı zamanda MAKSDER, MOSFED'in 6 kurucu derneğinden birisi. MOSFED, 14 dernekten oluşuyor. Türkiye Ağaç, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanımız Ahmet bey de MOSFED'in Başkanı. Mobilya ihracatını artırmak için derin çabaları var. Tabi öncelikle mobilya aksesuar sanayicilerinin ana müşterisi MOSFED çatısı altında MOSFED'i oluşturan üyeler. MOSFED üyelerine burada çok teşekkür ediyorum. Yerli ve milli olan MAKSDER üyelerinin ürünlerini kullanmak için ciddi çaba gösteriyorlar. Biz Çin, Almanya, Avusturya ve İtalya'yla yarışıyoruz. Yerli mobilya üreticilerimiz öncelikle ülkelerine destek olmak ve yerli mobilya aksesuarlarını kullanmak zorundalar. Bu bir kere ülkemize karşı en büyük sosyal sorumluluğumuz. 3 milyar 200 milyon dolar yapılan ihracatın içinde yaklaşık %5 ile 10'u mobilya aksesuarı.

“ÇİN ÜRÜNLERİNE KARŞI KONULAN FON, BÜYÜMEMİZDE LOKOMOTİF ETKİ YARATTI”

Ülkemize mobilya aksesuarları olarak Çin malı girmiyor. Bu bir kere devletimizin bize verdiği destektir artı mobilya aksesuarı üreticisi arkadaşlarımızın çok doğru ürünler üretmesidir. Ayrıca devletimiz Çin ürünlerine karşı bir fon koydu. Bunu yapmakla da çok doğru yaptı. Yerli üreticinin geliştirilmesi noktasında fon bizim çok işimize yaradı.

“BAĞLANTI ELEMANLARIYLA ÖNE ÇIKIYORUZ”

Çin kaliteye yöneldi ama biz de boş durmuyoruz. Biz kalitede her zaman Çin'in bir iki tık önündeyiz. Mobilyaya hareket veren bağlantı elemanlarıyla (ray, sürme kapı, menteşe sistemleri vs.) biz çok ön plana çıkıyoruz. Teknolojik mobilya demek pakete girebilen mobilya demek. Mobilyayı pakete sokabilirseniz dünyanın her yerine ürün gönderebilirsiniz. İşte o pakete sokma noktasında mobilya bağlantı elemanları büyük önem arz ediyor. Bunlar teknolojik ürünler. Hızlı ve kaliteli üretmek zorundasınız. Bu anlamda yerli üreticilerimiz çok başarılı. Çin'le bu konuda ciddi rekabetimiz var. Rus pazarı da Çin'e en açık pazarlardan bir tanesi. Rusya'ya her geçen gün ihracatımız artıyor.  

“ÇOK ÖNEMLİ MARKALARIMIZ VAR”

Markalı mobilya aksesuarları konusunda Türkiye gerçekten çok iyi noktada. Türk malı olarak dünyanın 125 ülkesine ihracat yapıyoruz. 2020 yılında ihracat yaptığımız ülkelerde derinleşmek, ürün çeşitliliğini artırmak bizim en önemli hedeflerimiz olacak.”

Hazal BAŞARAN

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Yeni yasayla tapuya şerh geliyor..!
Sonraki »

YORUM YAP