Mert: Bilgiyle beslenen, başarıya susar!

Mert: Bilgiyle beslenen, başarıya susar!

20.09.2019 11:17:01

İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert İstanbul Rumeli Üniversitesi öğrencileri ile medya söyleşilerinde buluştu. “Hangi bölüm okursanız okuyun mutlaka medyaya ilgili olun, gazete okuyun, haberlerle bilgi belleğinizi besleyin, bilgi ile beslenen başarıya susar” diyen Mehmet Mert öğrencilerin yeni medya konusunda sorularını da cevapladı.

2019 – 2020 eğitim ve öğretin yılı açılması ile öğrencileri alıştırmak kapsamında İstanbul Rumeli Üniversitesi oryantasyon programının konuğu İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert oldu. Üniversitenin Silivri yerleşkesinde gerçekleşen söyleşide yaklaşık otuz yıllık mesleki deneyiminde karşılaştığı zorlukları ve tecrübeleri gençlerle paylaşan Mehmet Mert gazeteciliğin hayatımızın her alanındaki önemine ve katkılarına parmak bastı.

MERT: YURTTAŞ GAZETECİ YOKTUR, BİLİNÇLİ YURTTAŞ VARDIR

Son günlerde artık eğitim fakültelerinde okutulan 'Yeni Medya' konusunda ve bu bölümde geçen 'Yurttaş Gazeteci' tanımlamasına da atıfta bulunan Mehmet Mert, “Ben yurttaş gazeteci tanımlamasını doğru bulmuyorum. Eğer bir yurttaşımız yaşadığı yerde bir bilgiyi, bir olayı, bir durumu sosyal medyadan yayınlayacaksa veya yayın organlarına ulaştıracaksa bu ancak bilinçli yurttaş görevidir. Bu görevi yapıları biz ‘yurttaş gazeteci' diye tanımlarsak yarın başka meslek alanlarında da karışıklığa yol açan durumlar oluşabilir. Evet sosyal medya hayatımızda önemli bir yer tutuyor, evet yeni medya okutulmalı ve öğretilmeli ancak var olan bir evrensel gazetecilik ilkelerinden de fazla sapmamak gerek. Yani şunu söylemek istiyorum, bir kişi belki çok önemli bir sosyal medya fenomeni olabilir ancak o kişi eğer işin eğitimini almamışsa, kendisini gazeteci gibi yetiştirmemişse bu kişileri gazeteci diye konumlandırmak doğru değil” diye konuştu.

“AĞAÇ VAR OLDUKÇA KAĞIT GAZETE DE VAR OLUR”

Öğrencilerden gelen, “Kağıt gazete bir gün ölür mü?” sorusunu cevaplandıran Mert: “Yaşam sürdüğü sürece, ağaç var olduğu sürece kağıt gazete de var olacaktır. Bir şeyin varlığı başka şeyin ölmesine neden olmamalı. İnternet çağında her şey çok acayip ilerlemekte. Fakat, hala kağıt baskılı gazeteler hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Sosyal medyadan bir haber ve bilgi paylaşımı yapıyor ama basılı gazeteler işini layıkıyla yaptığı sürece, haberi derinlemesine işlediği ve paylaştığı sürece okur o gazeteden vazgeçmeyecektir” dedi.

Salonda bulunan yaklaşık yüz kişilik katılımcılara “Buraya gelmeden hanginiz bayiden kağıt gazete satın aldınız?” diye soru sorduğunda sadece bir kişinin el kaldırdığını gören Mehmet Mert, “İşte, siz bayiden gazete almazsanız o gazeteler nasıl yaşayacak? Sizlere nasıl doğru haberi ulaştıracaklar?” diyerek her bireyin mutlaka eve bir adet gazete sokması gerektiğini dile getirerek gelişmiş toplumlarda hala bu durumun böyle devam ettiğini kaydetti.

GENÇLERE TAVSİYELER

Söyleşiye katılan öğrencilerle artık aralarında bir bağ olduğunu kaydeden, İstanbul Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert, Başkanı olduğu derneğin yapısı ile ilgili de değerlendirmeler yaparak söyleşi sonrasında gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Gazetecilik mesleğinin kökeni eleştiriye dayalıdır. Demokrasiye zararı eleştiri yapanlar değil; eleştiriye katlanamayanlar yapmaktadır. İfade özgürlüğü, demokratik toplumun esaslı temellerinden birini oluşturur. Hele hele siz gençler kesinlikle ama kesinlikle hakikatin peşini bırakmamalısınız. Yaşadığınız yerde neler oluyor? Yaşadığınız ülkede neler oluyor? Dünyada ve hatta uzayda neler oluyor merak etmelisiniz. Okumalısınız. Araştırmalısınız. Doğru bilgilerle, güncel haberlerle bilgi dağarcığınızı beslemelisiniz. İşte o zaman göreceksiniz hayat daha renkli, daha güzel, daha kolay olacak sizler için. Hangi bölüm okursanız okuyun mutlaka gazetecilik hayatınızın bir alanında yer tutsun. İşini hakkı ile yapan yayın organlarına mutlaka destek verin. Gazeteleri okuyun, radyoları dinleyin, televizyonları izleyin...”

YORUM YAP