Mecliste ‘Yat Limanı’ karmaşası

Mecliste ‘Yat Limanı’ karmaşası

5.11.2019 10:13:57

Kasım ayı meclis toplantısına kamuoyunda soru işaretleri yaratan Silivri Belediyesi'nin Yat Limanı projesi ile Ulaştırma Bakanlığının Yat Limanı projesinin tartışması damga vurdu.

Silivri Belediye Meclisi'nin Kasım Ayı Meclis Toplantısı'nın 1. Birleşiminin 1. Oturumunda kamuoyu nezdinde tam olarak anlaşılamayan Yat Limanı projesi masaya yatırıldı.

BARLAS: PROJEMİZ BELİRLİ BİR SEVİYEYE GELMİŞ DURUMDA
Projeyle ilgili konuyu açan AK Parti İBB ve Silivri Belediye MHP'li Meclis Üyesi Sami Barlas, yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti: “Geçtiğimiz hafta AK Parti İlçe Başkanımız Mutlu Bozoğlu ve meclis üyesi bazı arkadaşlarımla Ankara'da bazı ziyaretlerde bulunduk. Ziyaretlerimiz esnasında edindiğimiz bilgilerden sevindirici bir haberi sizler ve kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nde yaptığımız görüşmeler neticesinde Silivri'deki Yat Limanı projemizle ilgili olarak uzun bir dönemdir takipçisi olduğumuz projemiz belirli bir seviyeye gelmiş durumdadır. Projemiz bedeli 254 milyon TL, 450 yat kapasiteli olup, 120 metre 8 adet yüzer iskeleden oluşmaktadır. Proje 10.04.2018 tarihinde ihale edilmiş olup hidrografik ve oşinografik rapor hazırlanması için saha çalışması tamamlanmıştır. Silivri Balıkçı Barınağı imar planının hazırlanması işinin herhangi bir bedel artışı olmaksızın iş kapsamında tamamlanmasına karar verilmiş olup bu doğrultuda hazırlanan bütünleşik taslak vaziyet planı da onaylanmıştır.

“SİLİVRİ'YE YENİ BİR KİMLİK GETİRİLİYOR”
Proje hayata geçtiği zaman Türkiye sularında dolaşan 70 bin civarında yerli ve yabancı deniz aracından Silivri'miz payına düşeni alacak ve 450 yat kapasitesiyle birlikte sosyal donatı alanları olarak 2 bin kişiye de istihdam sağlanacaktır. Diğer yandan orta ve yüksek öğretim ile birlikte denizcilik, kaptanlık, su ürünleri ve gemi mühendisliği gibi birçok bölümün de Silivri'ye kazandırılması sağlanacaktır. Kısacası Silivri'yi Türkiye ve dünya sahnesine taşıyacak bu proje ile Silivri'ye yeni bir kimlik getiriliyor. Bu konuyla bugüne kadar ilgilenmiş olan tüm siyasi başkanlarımıza teşekkür eder, Yat Limanı projesinin tüm Silivrili hemşerilerimize hayırlı olmasını dilerim.”

ÇOLAKOĞLU: SİLİVRİ BELEDİYESİ İLE ULAŞTIRMA BAKANLIĞIMIZIN YAT LİMANI PROJESİ FARKLI PROJELER
Barlas'ın ardından söz alan Silivri Belediyesi MHP'li Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu, kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına açıklama yapma gereği duyduğunu vurguladı. Çolakoğlu, “Silivri Belediyesi'nin Yat Limanı projesi ile Ulaştırma Bakanlığımızın Yat Limanı projesi birbirinden farklı projeler. Biz Silivri Belediyesi'nin Yat Limanı projesini görmedik. Ne aşamada olduğunu bilmiyoruz. Projeyle alakalı fikir sahibi değiliz ama Silivri için çok güzel bir proje yapıldığına şüphemiz yok. Kamuoyunda arada bir sürtüşme olup olmadığıyla alakalı bir söylenti var. Kesinlikle bu bir sürtüşme değil olsa olsa hizmet yarışı olabilir. CHP'nin değerli meclis üyeleri büyük bir zevkle bunu takip ediyor ama ben kendilerini de Silivri adına hizmet yarışına davet ediyorum” dedi.

“İBB, SİLİVRİ'DEKİ DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIMIZA SOSYAL KONUT YAPMAK İÇİN KİPTAŞ TARAFINDAN ALINAN ARAZİYİ SATIYOR”
Meclis Üyesi, KİPTAŞ'ın Silivri'de bulunan arazisi ile ilgili tasarrufuna ilişkin “Lütfen bu satışı durdurun” çağrısını da yineledi. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, KİPTAŞ'ın Alipaşa'da bulunan arazisini satıyor” diyen Çolakoğlu, “Biz geçen hafta Silivri'mize hizmet adına 7 bakanlık, 2 Müdürlük ziyaretinde bulunduk. Yetkililerden çok güzel sözler aldık. TOKİ'nin de 480 konutlu projesinin ihalesi olacak. Belki buradaki meclis üyelerinin çevresinde asgari ücretle çalışıp evi kirada olan insan olmayabilir ama emin olun Silivri'de asgari ücretle çalışıp evi kirada olan çok insan var. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak geçmiş dönemde 3 tane KİPTAŞ yaptık. Niye söz alıyorum? İlk ihalede satılmadı. Büyük ihtimal birkaç hafta sonra satılacak. Ve çok düşük bir bedelle satılacak. CHP'li Meclis Üyeleri Büyükşehir nezdinde bir kamuoyu oluşturursa biz bu satıştan vazgeçiririz Büyükşehir'i.

“CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİNİ BÜYÜKŞEHİR ÜSTÜNDE BASKI OLUŞTURMAYA DAVET EDİYORUM”
Şu an orası tarım arazisi ama Ben Silivri Belediye Başkanımızın da plan tadilatıyla KİPTAŞ'a ‘hayır' diyeceğini sanmıyorum. Sonuçta dar gelirliye yönelik bir sosyal konut projesi. Eğer bu satışı iptal ettirirseniz nasıl ki kreş için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ettiysek yine aynı şekilde teşekkür ederiz. Üzerinde tapusu olmayan, 2ya da 5 yıldır Silivri'de ikamet etme şartına uyan insanlarımızı 180 bin TL'ye ev sahibi yapalım diyorum. Bu konuda sizleri Büyükşehir'de baskı oluşturmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KIRKICI: MARİNA PROJESİNİ YENİ BİR PROJE GİBİ KAMUOYUNA SUNMAYINIZ
Çolakoğlu'nun ardından konuşan CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, şunları söyledi: “Arkadaşları dinleyince, “Silivri Belediyesi'nde miyiz, başka bir yerde miyiz” diye sormadan edemiyoruz. Silivri Belediyesi'nin ayrı, AK Parti Grubu'nun ayrı bir projesi var. Siz seçimden bugüne bir araya gelip sohbet etme şansı bile yakalayamamış görünüyorsunuz. Stratejik plan toplantısında sizinle bu konuyu konuşmuştuk. Mendirek, liman ve balıkçı barınağını da kapsayan bir şekilde bir marina yapmayı düşündüğünü söylemiştiniz. Mini bir yat limanı hedefiniz vardı. Balıkçı barınağını da biraz daha doğuya doğru kaydırmayı hedeflemiştiniz. AK Parti Grubu'nun paylaştığı bilgide bunun daha doğuya doğru Boşnak Bahçe olarak bilinen yerin biraz daha ilerisine doğru yapılacağını beyan etti. Esasında bu marina projesi yeni bir şey değil. 30 yıllık bir geçmişi var. Sayın Selami Değirmenci zamanından gelme. Sonra Sayın Hüseyin Turan, ondan sonra da Sayın Metin Karakaş'ın ciddi bir takibi olduğunu biliriz. Bu projeyi yeni bir proje gibi kamuoyuna sunmayın. Bilmediğimiz bir şey değil. Defalarca da ihaleye çıkmış ancak rantabl kabul edilmediği için pek katılımcı olmamış. Olumsuz gözle bakmıyorum. Böyle bir projenin Silivri'ye kazandırılması tabi ki mümkün ve doğrudur. Ama geçmişi de unutmadan, ihtiyatı yitirmeden konuşmak gerekiyor.

“KAMUOYUNUN BOŞ  VAATLERLE BEKLENTİYE GİRMESİNİ İSTEMİYORUM”
Türkiye'nin muhtelif yerlerinde başlayan 30-40 yıla yakın bir türlü bitirilemeyen marina projelerinin olduğunu biliyoruz. Tabi ki iktidar gücü bir takım kapıları açmaya yetebilir ancak daha önce de benzer durumlar yaşandığı için arkadaşlara ihtiyatla yaklaşmalarını öneriyorum. Kamuoyunun da böyle boş vaatlerle beklentiye girmesini istemiyorum.”

“ORASI HİÇBİR ŞEKİLDE İNŞAATIN YAPILMAYACAĞI BİR YER”
Kırkıcı, KİPTAŞ arazisinin imar planının mutlak tarım arazisi olduğunu bu nedenle sosyal konut yapılmasının sağlıklı bir öneri olmadığını söyledi. Başkan Volkan Yılmaz'ın, “O zaman TÜRAM'a bağışlasın” çıkışı üzerine Kırkıcı, “Olabilir. Bu konu üzerinde çalışalım. Sizin öneriniz daha sağlıklı” şeklinde cevap verdi. Kırkıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede bir yoksulluk var tabi ki. Ne yazık ki her yıl daha da artıyor ama bu yoksulluğun sebeplerini sorgulamadan, yoksullara konut yapılması heyecanını ben anlamış değilim. Önce hep beraber yoksulluğu yok etmenin yollarını arayalım. Madem siz iktidardasınız, madem siz Bakanlıklara gelip gidiyorsunuz lütfen küçük ayrıntılarda değil, ana esaslarda yaptırımınızın gücünü uygulamanın yollarını arayalım. O arazi mutlak tarım arazisi. Orası hiçbir şekilde inşaatın yapılmayacağı bir yer. Şunu sorgulamadan insan edemiyor; o arazi kimler tarafından neden KİPTAŞ'a pazarlanmıştır? Biz küçük bir araştırma yaptık, ilginç isimlere rastladık çoğunu sizler de tanıyorsunuz ama bunu burada söylemek de doğru değil. Büyükşehir Belediyesi mutlak tarım arazisi olan bir yeri konut arazisi yapmaya neden çaba harcamıştır ben arkadaşlarımızın bu konuyu iyi bir şekilde araştırmalarını talep ediyorum.”

ÇOLAKOĞLU: BU SATIŞIN HİÇBİR HAKLI YANI YOK
Mustafa Çolakoğlu, kendisine cevap hakkı doğması üzerine yeniden söz aldı. Çolakoğlu, “Süheyl bey tarım arazisi dedi. Bende biliyorum tarım arazisi olduğunu. Orası imar planına sınır bir yer. Sonuçta birkaç yıl içinde oraya imar gelecek ki plan tadilatıyla da bu olur. 2016'daki dediğiniz ilişkilerden hiçbir bilgimiz yok ama en azından KİPTAŞ'ın bunu iyi niyet göstergesiyle aldığını biliyoruz. Şu an bunu satmanın hiçbir haklılığı yoktur” diye konuştu.

KIRKICI: MUTLAK TARIM ALANI OLARAK KORUMA ALTINDA
Süheyl Kırkıcı bunun üzerine, “Nazım İmar Planları tüm Silivri için bitirilmiştir. Orası da mutlak tarım alanı olarak koruma altına alınmış bir yerdir. Yeniden bir planlama beklentisi olan bir yer değil” dedi.

YILDIZ: DEVLETİN FABRİKALARINI SATAN BİR ANLAYIŞIN TEMSİLCİLERİ OLARAK BU SATIŞA KARŞI ÇIKMANIZA ANLAM VEREMİYORUM
Tartışmaya CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız da dahil oldu. Yıldız, şöyle konuştu: “Mustafa beyin bu çıkışına açıkçası çok şaşırdım, anlam veremedim çünkü sizler AK Partililer olarak devletin bünyesinde bulunan fabrikaları, enerji santrallerini, bankaları, madenleri satan anlayışın buradaki temsilcilerisiniz. Böyle bir satış konusuna nasıl bu kadar tepki gösteriyorsunuz inanın hayretle izliyorum. Mustafa arkadaşımız sanırım konunun evveliyatını çok araştırmamış. KİPTAŞ'ın burada 3 tane proje gerçekleştirdiğini görüyor fakat bunların ayrıntılarına çok fazla girmek istemiyor. Tarımsal niteliği korunacak alan lejantında kalacak bu arazinin nasıl alındığını, ne şartlarda alındığını ve kimlerine buna aracılık ettiğini sorgulamasını kendisine naçizane öneriyorum. Belki o zaman bize o da hak verecektir. Evet doğru böyle bir satış gündemde fakat KİPTAŞ tarihinde ilk defa bir şey satmıyor. Daha önceki iktidarlar döneminde de birçok satış gerçekleştirilmiş. Fakat şu anki satışın bir farkı var. KİPTAŞ tarihinde ilk defa halka açık bir müzayedeyle bu satışa çıkmış. Potansiyel tüm alıcılara ulaşılmış ve bununla ilgili arazinin değerinin üstünde bir fiyatla satılacağını tahmin etmekteyiz.

“SOSYAL KONUT YAPILMASI İMKANSIZ”
Bu taşınmaz üzerinde mevcut imar planlarına göre sosyal konut üretilmesi imkansız. Dolayısıyla taşınmazın KİPTAŞ ana faaliyetine konu edilmeyecek olması, kaynakların verimli kullanılması ve KİPTAŞ'a getirmiş olduğu mali yükün azaltılması adına bu satış amaçlanmıştır. Bu satıştan elde edilecek kaynağın diğer projelerde kullanılması hedeflenmiştir. Ayrıca ilçemizde şu anda KİPTAŞ 3 faaliyette. Şu anda Silivri'de sosyal konut açığı yok. Eğer ileri ki tarihlerde uzun vadede böyle bir ihtiyaç hasıl olursa KİPTAŞ'ın elinde mevcut imar planlarına uygun farklı araziler de var. İhtiyaç hasıl olduğu takdirde KİPTAŞ 4, KİPTAŞ 5'te yapılabilir.”

BARLAS, ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASINI SAVUNDU
Sami Barlas, Melih Yıldız'ın AK Parti'nin hızlı özelleştirme politikalarına istinaden yaptığı eleştiriye kayıtsız kalmadı. Barlas, "Satılmış olan kamu fabrikaları şu anda hepsi kar eder hale gelmiştir. Bu konunun da araştırılıp paylaşılmasını istiyorum çünkü satılmış denilip geçilmekle bu sorun çözülmüş olmuyor. Bir de zamanın geçmiş dönem iktidarları buralarda popülist politikalar uygulamasaydı bu fabrikaların hiçbir tanesi zarar etmeyecekti” dedi.

ÇOLAKOĞLU: SİLİVRİ'NİN SOSYAL KONUTA İHTİYACI VAR
Mustafa Çolakoğlu, Melih Yıldız'ın söylemlerine yönelik ise şunları kaydetti: “Silivri'nin şu anda sosyal konuta ihtiyacı olmadığını söylüyorsunuz ama KİPTAŞ 3'teki 2 bin konuta kaç başvuru yapıldığından daha haberiniz yok herhâlde. 15 bin başvuru oldu. Sosyal konuta her zaman ihtiyaç vardır. Bu mecliste genel siyasete girmemeliyiz. Biz hiçbir zaman yapmıyoruz. Zaten CHP'nin genel siyasetine girersek sabaha kadar devam eder.”

YILMAZ: SOSYAL KONUT OLMASI MÜMKÜN DEĞİLSE KİPTAŞ BU ARAZİYİ TÜRAM'IN KULLANIMINA VERSİN
Mecliste tartışmalara noktayı koyan isim Başkan Volkan Yılmaz oldu. Yılmaz, tüm bu konulara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mustafa beyin son söylediğini önemsiyorum. Meclis çatısı altında konuşulanları genel siyasete çekersek kışı tartışmaların içinde Silivri gündemimizden çıkar. Ben KİPTAŞ'ın satış hadisesini burada sizlerden öğrendim. Daha önceki fabrikaların veya kamu iktisadi teşebbüslerin satılması mutlak tarım arazisi olan KİPTAŞ arazisinin de satılması gerektiği sonucunu çıkarmaz. Burası sosyal amaçlı bir konut projesi olmayacaksa, olması mümkün değilse biraz önceki teklifimi yineliyorum. Bir önceki yönetimimizin kurmuş olduğu Tarımsal Araştırma Üretim Merkezi'miz var. O zaman KİPTAŞ gelsin bu araziyi TÜRAM'ın kullanımına Silivri'mize versin. Bizde burada tarım ve hayvancılık noktasında faaliyetlerimizi sürdürelim. Bunun satılıp başka projelerde kullanılmasının bence bir mantığı yok. Ama bunu satıp tarımsal bir destekleme yapacaksa Büyükşehir, başımızın üstünde yeri var.

“YAT LİMANI PROJESİ GERÇEKLEŞİRSE, SİLİVRİ'YE BÜYÜK BİR PRESTİJ KAZANDIRIR”
Yat Limanı konusu Silivri'de biraz kafa karışıklığı yarattı. Silivri'deki büyük yat limanı projesinin çok uzun yıllardan beri olduğunu fakat bizim Ulaştırma 1. Bölge Müdürü Rüştü beyle yaptığımız temaslarda sona gelindiğini ifade etmişti. Saray Evleri'nin ön tarafına 450 kapasiteli bir yat limanından bahsediliyor. Bunun projesi ve her türlü etütleri bitmiş. Geriye kalan alıcısının bulunması. Burada bir yatırımcıya ihtiyaç var. Ben her şeye rağmen bu proje gerçekleşirse Silivri'ye büyük bir prestij kazandıracağını düşünüyorum. Bu kapsamda hem ulaştırma Bakanlığımıza hem AK Parti İlçe Başkanı Sayın Mutlu Bozoğlu'na ve çalışma arkadaşlarına da yaptıkları çalışmalar için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Önemli bir proje.

“SİLİVRİ'YE İVEDİLİKLE MİNİ YAT LİMANI KAZANDIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Süheyl beyin birbirinizden haberiniz yok şeklindeki açıklaması esasında çok doğru bir açıklama değil. Biz bu projeleri hem Mutlu beyle hem çalışma arkadaşlarımla defaten paylaştık. O projeyle, benim yaptığım açıklama birbirinden tamamen farklı şeyler. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Hizmetleri Genel Müdürlüğünden onayını aldığımız bir hadise var. Selami beyden bu zamana kadar herkes konuştu ama bir türlü yapılamadı dediniz ya. Silivri'de sosyal, kültürel hayatın en hızlı aktığı sahilimiz var. Orada bir balıkçı barınağı mevcut. Küpeşte'den tutun alkolsüz balık satış yerlerinin olduğu kısma kadar çok büyük bir alan. Buranın tamamı balıkçı barınağı olarak geçiyor. Biz Ulaştırma Bakanlığımıza büyük projemiz devam etsin ama biz Silivri'ye ivedilikle mini yat limanı kazandırmayı düşünüyoruz dedik. 54 üyeli bir balıkçı kooperatifimiz var. Onların her türlü hakkını koruyarak, balık satış yerlerinin arkasındaki orağın orada küçük maliyetlerle ama çok şık bir balıkçı barınağı yapalım istiyoruz. 200 tane küçük teknenin içine girebileceği, çekek yerlerinin ve satış yerlerinin olduğu bir balıkçı barınağı… Şu anki halihazırda Tarım Bakanlığına ait balıkçı barınağı diye tabir edilen yeri de gelin sosyal alanları artırılmış ama içerisini de 200-250 orta boy teknenin parklayabileceği mini bir yat limanına çevirelim. 4 aydır bununla uğraşıyorduk. Çok şükür Altyapı Genel Müdürlüğü bu konuda çalışma yapmamıza izin verdi. Uzun yıllar yapılamadı, inşallah biz 1 sene içerisinde kazmayı vuracağız. Çok butik şık bir şehir marinasını da sosyal dokusu bozulmadan Silivri'mize kazandırmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla bizim merkezi hükümetle ortak olarak yürüttüğümüz projelerde hiçbir bilgi kirliliği de görüş ayrılığı da yok.”

YILMAZ'IN CEVABI ALKIŞ TUFANI KOPARDI
Süheyl Kırkıcı bu konuşmaların üzerine, “Her iki proje onaylanırsa nasıl yürüteceksiniz?” diye sordu. Başkan Yılmaz, “Süheyl bey ekonomik kısmını bana bırakın, güvenin, hiç merak etmeyin” dedi ancak Kırkıcı, “Bırakmayacağız tabi ki de” şeklinde karşılık verdi. Yılmaz'ın, “Bırakın, bırakmadığınız zaman ne hallere geldiğiniz ortada!” cevabı alkış tufanı kopardı.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP