Meclise ‘bağış’ tartışması damga vurdu

Meclise ‘bağış’ tartışması damga vurdu

11.10.2019 15:43:51

 Ekim Ayı Meclisi'nin 2. Birleşiminde S.S. İstanbul Silivri Sanayicileri Küçük Ölçekli Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından Silivri Belediyesi'ne hibe edilmek istenen araçlar, ilginç bir tartışmaya neden oldu. Hibe hamlesinin akıllara bir takım soru işaretleri getirdiğini dile getiren CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı'nın, ‘Biz tabi ki bağışları özellikle ‘kayıt altına alınacak bağışları' kabul edeceğiz, ediyoruz da' şeklindeki çıkışı meseleyi bambaşka bir noktaya taşıdı.

Silivri Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nın 2. Birleşimi'nde görüşülen S.S. İstanbul Silivri Sanayicileri Küçük Ölçekli Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi tarafından 4 adet çöp kamyonu ile 1 adet yol süpürme aracını belediyemize bedelsiz olarak hibe etme talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu, CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı ile Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz arasında tartışmaya yol açtı. Kırkıcı'nın, ‘Biz tabi ki bağışları özellikle ‘kayıt altına alınacak bağışları' kabul edeceğiz, ediyoruz da' tarzındaki ifadeleri tartışmayı başlatan nokta oldu. Başkan Yılmaz'ın, “Kayıt altına alınmayan bağış nasıl oluyor Süheyl Bey?” sorusu üzerine tartışma yeni bir boyut kazandı.


Kırkıcı ile Yılmaz arasındaki diyalog şu şekilde:

 

Süheyl Kırkıcı: Geçen ayda bağış konusunu konuşmuştuk. Biz tabi ki bağışları özellikle ‘kayıt altına alınacak bağışları' kabul edeceğiz, ediyoruz da.

Volkan Yılmaz: Kayıt altına alınmayan bağış nasıl oluyor Süheyl Bey?

Süheyl Kırkıcı: Araştırırsanız belki bulursunuz Başkanım. Şu anda kayıt altına alınan bir bağıştan bahsediyoruz. Gündemimizde o var Başkanım.

Volkan Yılmaz: Başka türlü bir bağış, kayıt altına alınmayan bir bağış nasıl oluyor?

Süheyl Kırkıcı: Onlar oluyor maalesef bu ülkede böyle bir kültür var.

Volkan Yılmaz: En azından bu mecliste o kültür olmayacak.

Süheyl Kırkıcı: Ben sizin bu kararlılığınızı kabul ediyorum ancak bu kültür var maalesef. Onun için kafalardaki soru işaretini dillendirmek zorundayız. Ben söz konusu olan kooperatifin faaliyetleriyle ilgili bir sorgulama sürecine girdim. Baktık ki tanıyan yok, Silivri'de herhangi bir yatırımı yok, çalışması yok. Kimdir, toplumun bu alanda bilgilenmesini sağlamak istiyorum. Bu kadar yüklü bir bağışta bulunan bir kooperatif acaba yarın hangi yatırımın içinde olacak? Biz samimi bir şekilde soruyoruz, samimi bir şekilde cevap almak istiyoruz. Sayın Başkanız siz kayıt dışı bağış nasıl olur diye soruyorsunuz ama biz bunları fazlasıyla Türkiye'nin bütün kesimlerinde, bakanlıklardan belediyelere kadar yaşıyoruz. Bu kuşkuların yaşanmaması ve Silivri'mizden dağılması açısından bunları soracağız ve takipçisi olacağız. Bütün bunların toplum tarafından bilinmesi belediye meclisimiz açısından bir zorunluluktur. Buradaki insanların hiçbirinin bundan rahatsızlık duymaması gerekiyor. Siz, “Biz şeffaf ve her şeyiyle tartışılabilir, denetlenebilir bir belediyeciliği savunuyoruz” demediniz mi?

Volkan Yılmaz: İşte onun için bağışlar kayıtlı halde.

Süheyl Kırkıcı: Onun için bizde bunun altını çizmek ve dikkatinize sunmak istiyoruz.

Volkan Yılmaz: Tüm Silivri'nin dikkatine sunacağız.

Süheyl Kırkıcı: İnsanların kafasında ‘inşaatımı yapayım ya da kural dışı bir yola gireyim sonra gider bir çöp kamyonu bağışlarım yoluma devam ederim' algısı oluşmasın istiyorum Sayın Başkanım. Derdimiz bu. Bu kooperatifin hizmet alanı nedir? Biz inanın bilmiyoruz. Bunu sizden öğrenmek istiyoruz Sayın Başkanım.

Volkan Yılmaz: Bu bağışlar karşılıksız,  şartsız ve bedelsiz yapılıyor. Merak buyurduğunuz kooperatifin iştigal alanı geri dönüşüm. Pet, demir, sac, tekstil vs. tüm ekonomiye yeniden kazandırılacak ürünlerin geri dönüşümünü yapan üyelerden oluşan bir kooperatif. Önümüzdeki günlerde yüklü dediğiniz bağış kadar belki biraz daha fazla belediyemize bir bağış daha yapmayı istediklerini ifade ettiler. Onları da sizlerle paylaşacağım. Biraz önce ifade ettiğiniz gibi bu bağışların tamamı kayıtlı bağış. Yani hepinizin haberdar olduğu bağışlar. Bu yaptığınız sorgulamaları keşke daha önce belediye bu borç batağına sürüklenirken de hep beraber yapsaydınız. Bugün ifade ettiğiniz gibi sorgulama hakkını o günde kullansaydınız. 15 yıldır belediyenin çöp ihalesini alan, ihale başka bir firma tarafından alınınca iptal edilip tekrar verilen o firmayı sorgulasaydınız… Yani söylenecek çok şey var ama bu meclisin güzel giden atmosferini bozmamak adına bazı yerlerde susmayı tercih ediyorum. Müteahhitlerin hibe yapalım, yanımıza kar kalır mantığıyla hareket edebileceğini ifade ettiniz. Öncelikle biz müteahhitleri eskisinden daha sık şekilde denetleyeceğiz. Müteahhitlerin önünü yanlış bir şekilde açıp tekrar belediyeye gelsinler, bizim kapımızı çalsınlar anlayışında olmayacağız. Esasında bunun bir örneğini yaptık. Celalettin bey de şahittir. Selimpaşa'da sanayicinin işyerlerinde irtifaya ihtiyacı vardı. Bir düzenleme yaptık. Bunu yapmasak bu yükseklikleri yapan fabrikalar bizim kapımızı çalacaktı. Biz bizim kapımızı usulsüz bir şekilde çalmalarını istemiyoruz Süheyl Bey. Diğer sanayi bölgelerinde de bunu yapacağız. Sanayicilerimizin önünü açacağız. Yokuş yapalım veya önünü açalım ondan sonra ‘sen ne yaptın, gel bakalım buraya' diye kulağından tutmak istemiyoruz insanların.

Tartışma uzun bir süre bu minvalde devam etti. Öte yandan gündem maddesi muhalefetin derin görüş ayrılıklarına rağmen oybirliğiyle kabul edildi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP