Marmara Çevre Platformu Sonuç Bildirgesi

Marmara Çevre Platformu Sonuç Bildirgesi

25.10.2018 11:09:59

MARCEP (Marmara Çevre Platformu) Bölge Toplantısı, Lüleburgaz-Kırklareli'nde 20-21 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

Toplantıya Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve yönetim kurulu üyeleri Ertuğrul Akçaoğlu ile Yurdal Akın da iştirak ettiler.

SONUÇ BİLDİRGESİ
Marmara Çevre Platformu'nun Kırklareli toplantısı sonuç bildirgesi de kamuoyuyla paylaşıldı.
Sonuç bildirgesi aynen şu şekilde ilan edildi: “Marmara Çevre Platformu (MARÇEP)'in Yeni Dönem 1. Bölgesel Bileşenler Toplantısı 21 Ekim 2018 tarihinde Lüleburgaz Yerel Yönetim Platformu Yerinde gerçekleştirildi. Toplantıya Çanakkale, İstanbul Silivri, Kadıköy, Avcılar, Kırklareli Lüleburgaz, İğneada ve Babaeski'den Marçep Bileşeni olan dernek ve platformlar katıldı. Yapılan sunumlar ve serbest oturum sonucunda;
Trakya ve Marmara Bölgesinde faaliyet gösteren doğa ve çevre savunucu kurumlarla ilişkilerin sıklaştırılması MARÇEP felsefesini benimseyen kurumlar ile birliktelik sağlanarak MARÇEP'e olan katılımın büyütülmesi için gereken adımların atılması kararlaştırıldı.

“ERGENE KİRLENMEYE, ZEHİRLEMEYE VE KİRLETMEYE DEVAM EDİYOR”
-Ergene Nehri kirlenmeye ve buluştuğu bütün toprakları zehirlemeye, kirletmeye devam ediyor. Ergene Nehri'nden akan kirli ve zehirli su Ergene Havzası'nda onarılmaz tahribatlara yol açmıştır. MARÇEP, Ergene Nehri'nin doğa ve insanlar üzerinde yarattığı tahribata bu sorundan kaynaklı hızla artan kanser vakalarına dikkat çekerken Ergene'den akan zehirli suyun derin deşarj yöntemiyle Marmara Denizi'ne dökülmesinin sorunu çözmeyeceğine tam tersi Marmara Denizi'ndeki yaşamı da bitireceğini savunmaktadır. Bu doğrultuda Ergene Nehrindeki kirlilik ve ortaya çıkardığı tahribat ile mücadelenin yükseltilmesi gerektiği vurgusu öne çıkarılmıştır.

“TERMİK SANTRALLERİN BÖLGE DOĞASINDA VE İNSAN YAŞAMINDA OLUMSUZ ETKİLERİNİ SÜRDÜRECEK”
-Çanakkale ve Tekirdağ da yapılması planlanan yeni termik santrallerin bölge doğasında ve insan yaşamında olumsuz etkilerini sürdürecek ve çoğaltacaktır. Dünya'nın hızla kirlenmesi sorunu çözüm arayışlarını da beraberinde doğurmuştur. Başta Avrupa devletleri ve Amerika olmak üzere gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını arttırırken bedava ve sürekli temiz enerjiye erişim de daha olanaklı hale gelmektedir. MARÇEP bileşenleri yenilenebilir enerji olgusunu yaygınlaştıracak ve yerinde yapılan doğru yatırımları destekleyecektir.

“KANAL İSTANBUL TRAKYA'YA OLAN GÖÇÜ HIZLANDIRACAK VE ARTIRACAKTIR”
-Yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi Trakya'ya olan göçü hızlandıracak ve artıracaktır. İstanbul'un su sorununu daha da artacak ve ihtiyaç duyulan su Trakya'dan temin edilmek istenmektedir. Ancak Trakya'da da yeterli temiz suyun olmadığı, bu projenin faaliyete geçmesiyle Ergene Havzası'nın da susuz kalacağı bilinmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle ertelenen Kanal İstanbul Projesi'nden tamamen vazgeçilmesi gerektiği, başta Marmara ve Trakya olmak üzere tüm çevre dostu örgütlerin bu soruna karşı birlikte hareket etmelerini gerekmektedir.

“TAŞ OCAKLARININ YARATTIĞI KİRLİLİK SONLANDIRILMALIDIR”
-Kaz Dağları ve İğneada Milli Parklarında kontrolsüz turizmden kaynaklanan insan baskısının doğa alanlarında yarattığı yıkıcı tahribatların önüne geçilmeli, Kaz Dağları ve Isranca Dağları'nda yapılan maden arama çalışmaları ve faaliyetteki maden ocaklarıyla taş ocaklarının yarattığı kirlilik sonlandırılmalıdır. Dünyanın sayılı ekosistemlerden olan Kaz Dağları Milli Parkı ve İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı korunmaya muhtaç hale getirilmiştir. MARÇEP bileşenleri bu değerli doğal mirasların korunması için birlikte hareket edecektir.
-MARÇEP bileşenleri 3 ayda bir toplanarak süreci değerlendirecektir. Bu doğrultuda Ocak Ayında İstanbul'da, yerel seçimlerin hemen ardından Nisan ayında İğneada'da bir araya gelerek çalışmalarına hız kesmeden devam edecektir.
Ülkemiz ve bölgemiz yenilenebilir enerji kaynakları ( güneş, rüzgar, biyoenerji vb) açısından oldukça avantajlı durumdadır ve büyük olanaklara sahiptir. Bu konuda atılan önemli adımlar olmasına karşın yeterli değildir. Gelişmiş ülkeler hızla %100 yenilenebilir enerjiye yönelirken Türkiye bu süreci aynı hızla takip edememektedir. Gelecek nesillerin ve canlıların daha sağlıklı bir dünyada bir arada yaşamaları için hala geç kalınmış değildir.
MARÇEP yeni dönem 1. Bölgesel Bileşenler Toplantısı bahsedilen sorunlar ve bu sorunların çözümü ışığında toplanmış ve yukarıda işaret edilen kararları almıştır.”
Haber Merkezi

YORUM YAP