Maddi hasar büyük çok şükür can kaybı yok

Maddi hasar büyük çok şükür can kaybı yok

20.07.2017 10:14:09

Salı gününün ilk dakikalarında başlayan şiddetli yağmur bir kez daha gösterdi ki dere yataklarına yapılaşma, yanlış alt yapı yönetimi hususundaki ihmallerin bedeli yoğun bir yağış dalgasıyla yıkıcı sonuçlar doğuruyor.  Etkili yağış dalgası Trakya'yı da İstanbul'u da ağır şekilde vururken, Silivri merkezde göreceli olarak daha az hasarla durum atlatıldı. Gümüşyaka'da en çok, Değirmenköy ile Çanta'da olumsuzluklar büyük ölçüde hissedildi, köylerde ulaşım sıkıntısı yaşandı.

Pazartesi akşamı etkili olmaya başlayan şiddetli yağış, dün sabah itibariyle Silivri'nin genelini etkisi altına aldı. Gümüşyaka, Değirmenköy-Çorlu arası ulaşımda ciddi aksaklıklara neden olan yağışlar yazlık bölgelerinde hayatı felç etti. Gümüşyaka ve Değirmenköy'de dere yatakları, göletler ve baraj çevrelerinde bulunan yerleşim yerleri ile ulaşımda; Zabıta, İtfaiye ile Jandarmanın müdahalesiyle ancak insanlar mahsur kaldıkları yerlerden kurtarıldı. Silivri Belediyesi ile İSKİ ekipleri gün boyunca yoğun yağışların neden olduğu sıkıntılardan vatandaşları kurtarmak için çalıştı.

GÜNE KÖTÜ BİR SÜRPRİZ İLE UYANDILAR
Çanta Kınalı Çağdaş Kent Sakinleri yeni güne çok kötü bir sürpriz ile uyandılar. Blokların otoparklarında bulunan araçlar, kot farkı ve yetersiz alt yapı nedeniyle sular altında kaldı. Temizlik ve tahliye çalışmalarına rağmen ciddi maddi hasarlar oluştu.

ÇANTA'DA DERE YATAKLARI VE GÖLETLER TAŞTI
Çanta ile Değirmenköy sınırında bulunan dere yatakları ve göletler yoğun yağışın etkisinde taşarak çevresindeki yerleşim ve tarım alanlarında ciddi hasara yol açtılar. Değirmenköy'de yollar ve köprüler çöktü, alt yapı büyük hasar gördü.

EN BÜYÜK HASAR GÜMÜŞYAKA'DA
Aylarca devam eden kuraklığın ardından Pazartesi gece saatlerinde başlayan yağışın en büyük zararı Gümüşyaka bölgesine oldu. Yol çalışmaları esnasında gözetilmeyen dere yatakları ve yollarda mazgal ile tahliye kanallarının eksikliği kendini ciddi bir şekilde hissettirdi. Kapatılan mazgallar nedeniyle Gümüşyaka tarihinde ilk defa sel ve yağışın yıkıcı etkisini bu denli olumsuz hissetti.

ÇOK ŞÜKÜR CAN KAYBI YOK
Silivri genelinde Belediye, Temizlik Ekipleri, Fen İşleri ve Zabıta ile adeta bir taarruz durumuna geçerken, İSKİ, İtfaiye ile Jandarma da mahsur kalan insanların tahliyesi, kapanan ulaşım aksların açılması, sele mağdur kalan bölgelere müdahale konusunda yoğun bir mesai harcadılar.

SON 32 YILIN EN YOĞUN YAĞIŞI
İstanbul'a dün 1 günde son 32 yılın en yoğun yağışı düştü. Günün ilk yarısında metrekareye; Silivri'de 128 kg, Üsküdar'da 108 kg, Beykoz'da 85, Sarıyer'de 80 kg yağmur yağdı.
Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul'da sadece dün, hem de günün ilk yarısında rekor miktarda yağmur yağdı. Neredeyse İstanbul'un tamamına düşen yağış, Temmuz ayı ortalamasını çok geride bıraktı.
İstanbul'da 1985 yılı Ekim ayının 16'ncı günü, 125.5 kg'lık yağışla, tüm zamanların "en yağışlı" günüydü. Ancak dün yağan yağmur, üstelik bir yaz ayında yağan yağmur bu miktarı geride bıraktı. Meteorolojik ölçüm istasyonlarından edinilen bilgilere göre günün ilk yarısında Silivri'de metrekareye tam 128 kg. yağış düştü.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü ve yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktığı belirtirken şunlara değinildi; "İstanbul'da sabah 07.00 sıralarında başlayan yağış şehri etkisi altına aldı. Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü. Yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktı. Yağışlar Silivri Büyükçekmece Başakşehir Üsküdar, Şişli, Fatih, Bakırköy bölgelerinde etkili oldu.”

ARAÇ HASARLARINDA KASKO ZARARI KARŞILAYCAK MI?
Yaşananların ardından dün en çok merak edilen soru “Sel mağdurlarının hasarları kasko sigortası tarafından karşılanacak mı?” oldu. Uzmanlar, araç zarar gördüğünde kasko sigortasının öncelikle "aracın gördüğü hasarın sürücünün veya sigortalının kontrolü altında ve iradesi dahilinde gerçekleşip gerçekleşmediği" ne bakıyor… Aracın su altında kalmasına neden olan olay, sigorta poliçesi kapsamındaysa araçta oluşan zarar sigorta tarafından karşılanıyor. Araçta oluşan hasar, sel veya su baskını nedeniyle meydana gelmişse burada ek teminatlar devreye giriyor. Hasarın karşılanması için, ek teminatın sigorta poliçesi dahilinde olması gerekiyor. Bilinçli bir şekilde yüksek seviyedeki su içerisinde yapılan sürüşler ise kapsam dışı tutuluyor.

BAŞBAKAN NE DEDİ?
Başbakan ve AK Parti Grubu Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul'daki şiddetli yağış konusunda, "Normal mevsim düzeylerinin, ortalamalarının çok çok üzerinde bir yağış. Olay kontrol altında. Şu ana kadar rapor edilen can kaybı yok. Afet düzeyinde bir iş" dedi.

YORUM YAP