“Kuracağımız 3 yeni şehir ile İstanbul’u depreme hazırlamış oluruz”

“Kuracağımız 3 yeni şehir ile İstanbul’u depreme hazırlamış oluruz”

30.09.2017 11:15:33

Hayırsever Nurullah Baldöktü'nün Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ek bina açılışı için Silivri'ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul ve Türkiye'nin deprem gerçeğine dikkat çekti.

Hayırsever Nurullah Baldöktü'nün Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ek bina açılışı için Silivri'ye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, öncesinde AK Parti İlçe Teşkilatını ziyaret etti. AK Parti İlçe Başkanı, belediye meclis üyeleri, ilçe yöneticileri, Kadın Kolları Başkanı Ülkenur Büke ve yönetimi, Gençlik Kolları Başkanı Orhan Koç ve yönetim kurulu üyeleriyle karşıladığı Özhaseki'ye ‘hoş geldin' konuşması yapan Kutlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki beyefendi ile Silivri'de hayırsever işadamı Nurullah Baldöktü'nün yaptığı Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ek binası açılış törenine birlikte katılım sağlayacağız. Bu vesile ile Sayın Bakanımızı ilçe binamızda ağırlamak istedik, teşrif ettikleri için kendisine hem şahsım hem de teşkilatım adına teşekkür ediyorum. Saygıdeğer Bakanım çok kısa da olsa hükümet çalışmaları ve kendi Bakanlığı ile alakalı bir bilgilendirme konuşması yapacaktır. Bu vesile ile tekrardan kendisine ve değerli milletvekillerimize hoş geldiniz, ayaklarınıza sağlık, çalışmalarınızda Allah yardımcınız olsun diyorum” diyerek seslendi.

ÖZHASEKİ: BALDÖKTÜLER, HAYIRSEVERLİĞİ GELENEK HALİNE GETİRMİŞ BİR AİLENİN TEMSİLCİLERİ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İlçe Teşkilatında partililerine Silivri ziyaretinin nedenini şöyle anlattı: “Değerli kardeşlerim, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sabahın erken saatlerinde buraya kadar karşılamak için geldiniz, hepinizden Allah razı olsun. Silivri'ye Kayserili hayırsever işadamımız Nurullah Baldöktü'nün yapmış olduğu okulun açılışı vesilesi ile gelmiş bulunuyoruz. Kendileri hakikaten dedelerinden itibaren hayırseverliği gelenek haline getirmiş bir ailenin temsilcileri.
Kayseri'de 21 yıl boyunca Belediye Başkanlığı yaptım. 5-6 kez Hayırseverler Zirvesi düzenledim. Devlet erkanının da davetli olduğu bir organizasyonda Kayserili olup hayır yapan insanlarımızla bir araya geliyoruz. Bu davette, hayırseverlerimizi değerli katkılarından dolayı plaketle onurlandırıyoruz. 600'den fazla hayırseverimize bu şekilde ödül verdik. Böyle bir gelenek gelişti, Silivri'deki açılışa da katılma sözü vermiştim, onun üzerine geldim, hayırseverimizin yanında olacağız.”

“DEPREM SADECE İSTANBUL İÇİN DEĞİL, TÜRKİYE İÇİN BİR GERÇEKLİK”
Bakanlığının çalışmaları hakkında da bilgi veren Özhaseki, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İstanbul'la ilgili epeyce bir çalışmamız var. Çalışmalar imarla ilgili ama daha çok ana eksende deprem korkusu var. Deprem sadece İstanbul için değil, Türkiye için bir gerçeklik. Ülkemizin %66'sı birinci ve ikinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Nüfusun da %71'i deprem kuşağı üzerindeki bölgelerde yaşıyor. O zaman bizim bir an önce buna hazırlık yapmamız lazım.

“DEPREMİ GÖRMEMEZLİKTEN GELEMEYİZ”
Depremi bekleyemeyiz, depremi görmemezlikten de gelemeyiz veya hiç konuşmayarak başımıza gelecek felaketten kurtulamayız. Ben gündemde tutmaya çalışıyorum. Aslında bir siyasetçi için durmadan olumsuz şeyler söylemek iyi değil. Siyasetçinin güler yüzlü olması, ümit dağıtması lazım, hep böyle öğrettiler ama ülkeyi hazırlamak için ben bu kötü şeyi söylemek zorundayım. Bu anlamda bize düşen vazifelerin hepsini Allah'ın izniyle yerine getirdim. İlgili yasayı hazırladım, Bakanlar Kurulunda sunum yaptım, Başbakanımızı ikna ettim, Cumhurbaşkanımıza anlattım. Geçtiğimiz gün de Ekonomik Kurulda bu yasa taslağı geçti. Ne kadar alanda çalışacağımız, neler yapacağımız, teşvikler, kanuni mevzuat, düzenlemeler hepsi onay gördü. Yakında ya meclis çalışma gündemi içinde meclise gelir ya da Kanun Hükmünde Kararnameler ile yayınlanarak devreye girer.

“RİSKLİ BİNALARDAKİ VATANDAŞLARI TAŞIYACAĞIZ”
İstanbul'da 3 ana merkez tespit ediyoruz. Birisi, üzerinde çok çalıştığımız 20 milyon metrekareden fazla Esenler civarında bir bölge. 200-250 bin konut yapılacak orada. Çevredeki Sultangazi, Güngören, Esenler vs. gibi tespit ettiğimiz alana sınır olan, ilk etapta öncelikle depremin vurduğu yerlerde yıkılabilecek olan riskli binalardaki vatandaşları taşıyacağız.

“DEVLET OLARAK ALTINDAN KALKAMAYIZ, ÇÖKERİZ”
İkinci çeperde bulunan Bahçelievler, Eyüp, Fatih gibi semtler için de rezerve alanı olarak tutacağız. Vatandaşın tercih imkanı olacak, eğer gelmek isterlerse hazırladığım yerlere onları da alacağız. İstanbul'u deprem vurduğunda yıkılabilecek bina sayısı 600 bin olarak gözüküyor. Allah korusun bu binlerce insanın ölümü, sokakların kapanması, altyapının bitmesi, insanların sabah kalkıp işe gidememesi demek. Psikolojik etkisi ülkemiz için çok daha kötü olur. Maddi hasar olarak da 100 milyar dolar gözüküyor. Açık söyleyelim biz bunların altından kalkamayız. Millet olarak kalırız, hükümet düşermiş başkası olurmuş geçin buraları, işin buralarında değiliz, devlet olarak altından kalkamayız çökeriz. O yüzden de hızlı davranmaya, durmadan deprem gerçeğini hatırlatmaya ısrarla devam ediyorum.

“İLLER BANKASININ 21 SOSYAL TESİSİNİ SATIŞA ÇIKARDIK GELİRLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÇESİNDE KULLANACAĞIZ”
Burada vatandaşa, belediyelere, Bakanlığa düşen işler var. Biz kendi üzerimize düşen işlere çalışıyoruz. Bunun bütçelemesi çok zor. Serde Kayserililik var, 21 yıl Belediye Başkanlığı yaptığım dönemde borçsuz, kasasında para dolu bir belediye olarak her yerde övünürdüm. Şimdi de burada maharetlerimizi kullanmaya çalışıyoruz ama Ankara zor. İlk kendimizden başlayalım dedik. İller Bankasının 21 yerde sosyal tesisi var, hepsini satışa çıkardım, şu anda planlama aşamasında. Macunköy'deki bizim tesis dahil hepsi satılık, parayı Kentsel Dönüşüm Bütçesine koyacağım. Bu devletin sosyal tesise, oradaki lüks Bakan odalarına, yeme-içme yerlerine, otellere ihtiyacı yok. Dışarda otelde, restoranda dolu. Onları bütçede biriktireceğiz sonra da kentsel dönüşüm yapılan dar gelirli mahallelerin bulunduğu yerlere aktaracağız. İkinci etap Anadolu yakasında. Üçüncüsü de biraz daha bu taraflara doğru, Avrupa yakasının batısında. Rezerve alanı arayışımız devam ediyor. Bulduğumuzda da inşallah bu taraflarda bir çalışma yağacağız. İlk etapta hesaplarımıza göre yıkılabilecek durumda olan yapı sahiplerini oraya taşımak durumundayız. Sonra sosyal donatı alanlarında, dere yataklarında kalan evleri taşımak durumundayız.

“KURACAĞIMIZ 3 YENİ ŞEHİR İLE İNŞALLAH BİZ BUNLARI YAPARSAK İSTANBUL'U DEPREME HAZIRLAMIŞ OLURUZ”
Kuracağımız 3 yeni şehir ile inşallah biz bunları yaparsak İstanbul'u depreme hazırlamış oluruz. Rabbim mahcup etmesin. Dua edin bu işin altından kalkalım. Rabbim bu millete iyilik versin, kötü gün göstermesin çünkü ümmeti Muhammedin ümidi biziz.”

Sevginar SALİ/Hazal BAŞARAN

YORUM YAP