XXXXX

Kümülatif Yazı

İnsan denen yaratık, kendisini toplumla ve mekanla özdeşleştirir…
Sürü psikolojisi dediğimiz şeyin altında da bu yatar, yaşadığı mekana olan bağlılığın da…
Maslow’un ünlü “ihtiyaçlar hiyerarşisi” piramidinde de, bu iki gereksinim yer alır…
Bir ergenin odasını “kurtarılmış bölge” ilan etmesinin de, bir yaşlının kırk yıllık evini bırakıp gidemeyişinin de temelinde bu vardır.
Milliyetçiliğin ve ulusçuluğun, ümmetçiliğin kökeni de bu duygudur.
Ancak, piramidin bölmelerinde “kardeş kardeş” yatar gibi gözüken bu iki içgüdü, zaman içinde, dış faktörlerin de etkisiyle, birbirine baskın çıkmak için yarışmaya başlar.
Güvenlik gereksinimi,  aidiyete yerini bırakır, aidiyet saygınlığa, saygınlık kendini gerçekleştirme gereksinimine…
İnsanın “tekamülünde” olduğu kadar, toplumların gelişiminde de bu basamaklar aynıdır…
İşte modern şehircilikte bu çok önemli…
Silivri, bugün 140 Bin nüfusa sahip… On yıl içerisinde bu rakamın, 1 Milyonu, evet bir milyonu aşması bekleniyor.
Silivri’nin bu kozmopolit demagojik yapısında, artık eski bildiğimiz siyasi yapı da değişecek. Sürü psikolojisi, yerini hiyerarşinin en üst basamaklarına, kendine saygıya, başkalarına saygıya, önyargısız olmaya ve gerçeklerin kabulüne bırakacak. Yani eskisi gibi, “Fatih Mahallesi’nde Ali ile, Piri Mehmet Paşa’da Veli ile aranı iyi tut, falanca elini kaldırırsa seçimi kazanırsın, bu ailenin gönlünü yaparsan oy alırsın” devri kapanacak.
Hatta önümüzdeki 2014 seçimleri, bu değişimin gerçekleştiğinin ispat yılı olacak.
 Her birimiz gibi, kendilerini siyasetin baş aktörü, olmazsa olmazı, kanaat önderi, peşinden binlerce oyu sürükleyen isimler olarak görenler, bir tek kendi oylarına hükmetmeye güçlerinin yettiğini görecekler.
O yüzden, bu siyaset kompedanlarının son çırpınışlarını, son manevralarını, son “kutsal ittifaklarını” izliyoruz.
Son olduğu için de, ben izlerken çok zevk alıyorum. Siz de tadını çıkarın…
Hamiş 1 : Gazetesinin yıldönümü programını önce şehitleri anma gecesine çeviren İrfan Ermiş, daha sonra “Van depremi nedeniyle” konserleri iptal etmiş… Geçtiğimiz Pazar, binlerce İstanbullu Maçka’da toplandı, “Van İçin Rock” ismi verilen etkinlikte, ülkenin en ünlü müzik grupları sahne aldı ve konser verdi. Toplanan bilet ve sms paraları da, ki bu para tamı tamına 500 Bin TL, Van’a yardım amaçlı kullanılıyor. Şehitler konusunda söylediğimi tekrarlıyorum, İrfan Ermiş keşke programı iptal etmese de, sattığı davetiyelerden kazandığı parayı Van’a bağışlasaydı. Bu şekilde, bilet paralarının üstüne yatmış oldu…

YORUM YAP