Köprü

Köprü

8.12.2018 11:45:17

Özel Silivri Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Zeynep Banazılı, köprü tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Dişlerin ağızda görünen kısımlarının yerine yapılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansta işlem tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), Metalsiz seramik (porselen), Porselen laminate olmak üzere çeşitleri vardır. Ağzınıza en uygun olanı hekiminiz tarafından belirlenecektir.
Sabit protezlerde klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken altyapı olarak metallerin dayanıklılığından, üst yapı olarak da seramiğin estetiğinden faydalanılmıştır. Bu yöntem halen kullanılır olmakla birlikte artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok değişik maddelerle doğal görünüşü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamaları da artık klinik çözümlere eklenmiştir. Bunlardan biri zirkonyumdur.
Zirkonyum porselenlerin en önemli avantajı estetik oluşudur. Işık geçirgenlik özellikleri sayesinde doğal dişlerle tam bir uyum sağlanabilmektedir. Bu sayede mükemmel bir estetik sonuç elde edilebilmektedir. Dişteki estetik görünüş kalitesi yüksek, ışık geçirgenliği fazla olduğundan görünüşü doğal diş görünüşündedir. Kullanılacak porselen bloklar tamamen dijital teknikler ile hazırlandığından hata paylarını minimum düzeye indirmiştir. Altında metal yansıması olmadığından metal alt yapılı porselenlerde görülen yapay görüntü kesinlikle oluşmaz.
Zirkonyum kronun maliyeti metal altyapılı porselenlere oranla başlangıçta daha pahalıdır. Ancak doku uyumu dayanıklılığı ve estetik olarak üstün oluşları ile uzun dönemde metal altyapılı porselenlerden daha ucuza gelmektedir. Zirkonyum kaplamalar metal içermez dolayısı ile metal alerjisine de sebep olmaz.
Oldukça hassas bir çalışma ile üretildiklerinden kesilmiş diş yüzeyine birebir uyum gösterirler. Bu sayede zirkonyum porselen ile diş arasında bakterilerin sızabileceği bir aralık kalmadığı için aradan çürük oluşumuna izin vermez. Kullanım süresi kişiye ve kullanım şartlarına bağlı olarak değişmektedir fakat metal altyapılı protezlere göre daha uzun ömürlüdür. Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Köprü; çürük veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan, renklemiş ve rengi geri döndürülemeyen dişlere, şekil bozukluğu olan dişlere, zayıf kanal tedavisi görmüş dişlere (dişlerin kırılmasını önlemek için), implant üzerine, kısa dişsiz alanlara yapılabilir.
Köprü yapılırken ilk olarak çekilen dişe komşu olan dişlerin hazırlığı yapılır. Varsa çürükleri temizlenir ve konik bir hale getirilerek ölçüsü alınır. Laboratuvarda modelaj, döküm ve fırınlama aşamalarından sonra son provalar yapılır. Uygunluğu onaylanan protez cila için tekrar fırına konur. Siz ve hekiminiz, görünüşünden ve konumundan memnun kaldıktan sonra kron daimi olarak yapıştırılır.
Köprülerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle köprülerin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır. Dişlerinizi günde iki defa fırçalamalı ve bir defa da diş ipi ile temizlemelisiniz. Bu temizleme işlemi, bakterilerden oluşan plakları ortadan kaldıracaktır. Bu konudaki en önemli nokta diş ve dişetinizin birleştiği bölgedeki plakların temizlenmesidir. Yine her durumda olduğu gibi diş hekiminizi rutin olarak ziyaret etmeniz, kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
Rahatça gülebilmek herkesin hakkıdır. Bu zirkonya gibi estetik malzemelerin diş hekimliğinde yerini alması ve doğru şekilde uygulanmasıyla artık mümkün olabilmekte ve oldukça tatmin edici sonuçlar alınabilmektedir.

YORUM YAP