Koçer’den Kısa Çalışma Ödeneği bilgilendirmesi

Koçer’den Kısa Çalışma Ödeneği bilgilendirmesi

3.04.2020 10:38:08

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, yaptığı bilgilendirme ile Bakanlık kararı ile koronavirüs nedeniyle iş yerleri kapanan esnaflara Kısa Çalışma Ödeneği haklarından nasıl yararlanabileceklerini anlattı.

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer İş-Kur tarafından sağlanacak kısa çalışma ödeneğine dikkat çekti. Coronavirüs ile mücadele kapsamında Bakanlık tarafından kapatılan iş yerleri (kafe, kahvehane, berber, kuaför, lokantalar gibi) ve çalışanlarını ilgilendiren konuyu Koçer, üyelerinin dikkatine sundu.

İŞ YERİ KAPANAN ESNAFLAR İÇİN DESTEK İMKANI

“Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran işverenler kısa çalışma başvurusu yapılabilecektir” diyen Koçer, kısa çalışma ödeneği ile şu temel bilgileri verdi:

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

“Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

HANGİ ŞARTLARDA KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANILIR?

İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

SAĞLANAN DESTEKLER NELERDİR?

- İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,

- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,

Destekleri sağlanmaktadır.

HANGİ ÇALIŞANLAR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLİR?

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması,
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

Bu durumdaki çalışanların son 3 yıl içinde 450 gün ve son 60 gün hizmet akdine bağlı olarak sigortalı çalışıyor olması şarttır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1) Kısa çalışma talebinde bulunacak işvereninin “İŞKUR Kaydı” olmalıdır. İşverenin şubeleri mevcutsa her şubesinin İŞKUR kaydı olmalıdır yoksa kayıt işlemini bir an önce tamamlayıp İŞKUR numarası almalıdır.

2) Kısa çalışma talep formu ile kısa çalışmadan yararlanacaklara ait liste (emekliler hariç) ve incelemeye esas belgeler gönderilmelidir. Bildirilen çalışanların son 3 yılda 450 gün ve son 60 gün hizmet akdine tabi çalışma şartının değerlendirilmesi İŞKUR tarafından yapılacaktır.

3) Uygunluk tespitinde İŞKUR tüm belgeleri almak yerine başvuru gerekçesini kanıtlayan bir belge bile olmasını kabul etmektedir.

4) İşyerinde faaliyeti işyeri yönetimi durdurması halinde kanıt olarak tek başına “Yönetim Kurulu' kararı, İdari organlar tarafından kapatılma söz konusuysa kanıt olarak “İşletme Ruhsatı”, siparişler iptal olduysa buna kanıt olarak “İptali Gösterir Belge” veya “Stok Artışını Gösterir” belge yeterli olacaktır. Özetle, talep formu ekinde yer alan her bir belgenin mail ile ibrazına lüzum yoktur. Ayrıca ekte bulunan tüm dokümanların gönderimi söz konusu olursa maillerin kotası dolacağından (bu nedenle aynı maili birden çok kere gönderen işletmeler var) sağlıklı bir başvuru süreci izlenemez ve İş Müfettişleri bu kadar çok evrakı detaylı inceleme fırsatı bulamazlar. Ayrıca İş Müfettişleri tarafından lüzum görülmesi üzerine diğer evraklar ivedilikle işverenlerden talep edilecektir.

5) Koronavirüs salgını sürecinde genelge ile faaliyetine ara veren kuruluşlardan talep edilen evraklar;

  • Kısa çalışma talep formu (gerekçesini açıklayıcı şekilde belirtiniz)
  • Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi
  • İşyeri çalışma izni ya da çalışma ruhsatı

Koronavirüs salgını sürecinde genelge haricinde faaliyetine ara veren kuruluşlardan

talep edilen evraklar;

  • Kısa çalışma talep formu (gerekçesini açıklayıcı şekilde belirtiniz)
  • Kısa çalışma uygulanacak çalışan listesi
  • Yönetim kurulu kararı
  • Üretim / Sipariş raporu
  • Faaliyetin tamamen/kısmen durduğuna ait kanıtlayıcı belgeler

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Kısa çalışma uygulamasına başvurmak için asgari çalışan sayısı şartı olmayıp, yalnızca bir kişinin çalıştığı işyerinde bile kısa çalışmaya başvurulması mümkündür. Ancak kısa çalışma başvuruları, işçiler adına işverenler tarafından yapılacaktır. Kısa çalışma talebinde bulunan işverenin İŞKUR Kaydı olmalıdır. Koronavirüsten olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesini bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta gönderecektir. Ayrıca evrakların fiziki ortamda teslimine gerek yoktur. Elektronik posta adreslerine https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisacalisma-odenegi/basvuru- icin-gerekli-belgeler-ve-il-iletisim-adresleri/ adresinden ulaşılabilecektir.

Ayrıca, kısa çalışma uygulamasından yararlanılabilmesi için işyerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler dışında bir gerekçeyle işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekmektedir.

Bilgilerinizi odanız vasıtasıyla esnaf ve sanatkârlarınıza duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.”

 

YORUM YAP