Kaynarca’nın adaylık durumu

Kaynarca’nın adaylık durumu

8.11.2018 11:41:08

AK Parti'nin Silivri Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili ismi geçen İstanbul 3. Bölge Milletvekili Tülay Kaynarca'nın TBMM'deki görevinden vazgeçip adaylık macerasına atılmayacağı tahminlerinin aksine yasal mevzuat bu yönde bir engel teşkil etmiyor!

AK Parti'de 5-12 Kasım tarihleri arasında devam eden Belediye Başkan Aday Adaylığı başvuru sürecinde şans değerlendirmeleri tüm hızıyla sürerken, en çok tartışılan konulardan birini de AK Parti İstanbul 3. Bölge Milletvekili Tülay Kaynarca'nın durumu oluşturuyor. Kaynarca'nın belediye başkan adaylığı ışığında sürdürülen değerlendirmelerde ‘milletvekilliğini riske atıp belediye başkan adaylığı macerasına atılmayacağı” ileri sürülürken yasal statü bunun tam aksini söylüyor. Çünkü Kaynarca'nın milletvekilliği belediye başkan adaylığı için engel olmadığı gibi, seçilemediği taktirde de vekillik görevine rahatlıkla dönebileceğini söylüyor yasalar.

İşte konu hakkındaki yasal mevzuat;

Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca; belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclis üyeleri ile muhtarların yanı sıra milletvekillerinin de ADAY OLABİLMELERİ VEYA ADAY GÖSTERİLMELERİ İÇİN GÖREVLERİNDEN İSTİFA ETMELERİNE GEREK BULUNMUYOR.

Bu görevlerin birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 GÜN İÇİNDE TERCİH HAKKINI KULLANACAK. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak.

Öte yandan, belediye başkanlıklarına aday gösterilen milletvekillerinin seçilmesi ve yeni görevi tercih etmeleri, Meclisteki sandalye dağılımında değişiklik yaratacak.

Sevginar SALİ

YORUM YAP