“Kaynakların doğru yerde kullanılmama sorunu var”

“Kaynakların doğru yerde kullanılmama sorunu var”

13.02.2019 10:29:11

Cumhur İttifakı Silivri Belediye Başkan Adayı Volkan Yılmaz'ın ekibinde MHP'den Meclis Üyesi Aday Adayı olarak görev almaya talip olan Avukat Sultan Aşkın, mevcut yerel yönetimi değerlendirirken, “Kaynak yetersizliği değil, kaynağın doğru yerde kullanılmaması sorunumuz var” tespitinde bulundu.

MHP'den Silivri Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı olan avukat Sultan Aşkın ile yerel yönetim ve siyasete bakış açısını konuştuk. Silivrili seçmenlere 31 Mart ile ilgili mesajlar veren Aşkın, ilçemizde ihtiyaç duyulan iyileştirmeler ve yerel yönetimden beklentileri değerlendirdi.

Sevginar SALİ: Kendinizi tanıtabilir misiniz?
Sultan AŞKIN: 1977 doğumluyum. Silivriliyim. İlkokulu Celaliye İlköğretim Okulu'nda okudum. Orta öğrenimimi Selimpaşa Lisesi'nde tamamladım. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdim. 2001 yılında mezun oldum. Yaklaşık 17 yıldır kendi büromda Silivri'de avukatlık faaliyetini sürdürüyorum. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev alıyorum. 2014-2018 yılları arasında arkadaşlarımla birlikte İstanbul Bölgesi Silivri Temsilciliği görevini yürüttüm. Halen de Kent Konseyi Kadın Meclisi'nde görev alıyorum.

“BEKLENTİLERE HAKİMİM, ÇÖZÜM ÜRETMEK İSTİYORUM”
Sevginar SALİ: Siyasete olan ilginiz nasıl başladı?
Sultan AŞKIN: 2009 yılında başladı. Eşimin Yıldırım Aşkın'ın üye olduğu MHP'ye üye oldum. Aynı yıl yerel seçimlerde belediye meclis üyesi adayı oldum birinci sıradan. O dönemde barajı geçemediğimiz için meclis üyeliği söz konusu olmadı. O tarihten bu yana MHP'nin bir üyesi olarak siyasi faaliyetlerimi sürdürüyorum. 2014'te kızıma zaman ayırmak için aday olmadım, ama şimdi yeniden meclis üyeliğine aday adayıyım. 2009'daki adaylığım sürecinde kızım Zeynep'i ve evi biraz ihmal ettim gibi hissettim. Siyasete girmek için biraz daha büyümesini bekleme kararı almıştım. 13 yaşına geldi artık. O yüzden tekrar siyasete aktif olarak girme kararı aldım. Ama hep gönlümde vardı özellikle yerel mahiyette çünkü burada yaşıyorum, Silivri'nin sorunlarına, beklentilerine birebir hakimim. Yolda bile yürürken gördüğüm noksanlıklar karşısında neler yapılabileceğini düşünüyorum, çözüm üretmek istiyorum. İster istemez yönetim bazında da yerine getirmek istiyorsunuz. “Bu neden düşünülmedi?”, “Buraya şu yapılsa” diyorsunuz. Sadece kendi şahsıma değil etrafımda belli meslekleri icra eden arkadaşlarım için de aynı şeyi düşünüyorum. Umarım hayırlısı olur.

“GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI”
Sevginar SALİ: Son 10 yılda Silivri'de hangi alanların eksik bırakıldığını düşünüyorsunuz. Siz, MHP ve Cumhur İttifakı olarak, mevcut yerel yönetimden arklı olarak neyi daha iyi yapma iddiasındasınız?
Sultan AŞKIN: Öncelikle Silivri'nin sorunlarını bu dönem içerisinde dikkate almak lazım. Silivri 10 yıl evvelki Silivri değil. Büyük bir göç aldı. Bunun sebeplerinden biri Cezaevinin burada olması ve kamu personelinin de ister istemez buraya gelmiş olması. Nüfusun artışına karşın, bu nüfusa karşılık gelebilecek tedbirlerin alınmadığını düşünüyorum. Yapılan anketlerde de ortaya çıktı, bizim de bizzat yaşadığımız üzere otopark ve trafik başlıca sorunlardan. Bunlarla bağlantılı olarak esnafımızın ekonomik sıkıntıları doğuyor çünkü dışarıdan kimse artık gelmek istemiyor. Biz bile arabamızı bir yere bırakıp Silivri içerisinde işlerimizi yürüyerek halletmeye çalışıyoruz. Öncelik olarak bunlara değinilmeliydi. Baktığımız zaman Kültür Merkezi'miz yok. Bu Kültür Merkezi'nin kompleks halinde olması lazım. İçinde bir kütüphane de olmalı. Bunlar eksik. Çok kapsamlı bir spor kompleksimiz yok. Biz aslında köylerimizin bulunduğu, çiftçi halkımızın yoğun oldu bir bölgeyiz. Bu ürünlerin değerlendirilebileceği hiçbir yer yok. Tarihimiz var ama biz hiç yerli ve yabancı turist çekemiyoruz. Bütün bunları belediyenin eksik olarak yaptığını düşünüyorum.

“KAYNAK YETERSİZLİĞİ DEĞİL, KAYNAĞIN DOĞRU YERDE KULLANILMAMASI SORUNUMUZ VAR”
Bakarsanız Büyükşehir Belediyesi belli bir kısmına karışıyor. “Ekonomik olarak bir kaynağımız yok” mazereti geliyor. Burada olay bence kaynak yetersizliği değil, kaynağın doğru yerde kullanılmaması. Mesela yolların taş kaplanması hem de büyük bir bütçeyle. Hatta birkaç kere de değiştirildi. Bence onun yerine bir Kültür Merkezi, otopark veya spor kompleksi yapılabilirdi. Bunların Silivri'nin sorunlarını çözebilecek nitelikte hizmetler olduğunu düşünüyorum. Aslında çok şanslıyız. Ben hep Silivri'de yaşamaktan gurur duyduğumu söylüyorum ama fiziki şartlar anlamında. Denizimiz, göletimiz, ormanımız her şeyimiz var. Bu konuda çok şanslıyız ama maalesef özellikle yerel yönetim bazında bu imkanlarımızı değerlendiremiyoruz. Bundan da üzüntü duyuyorum.

“SİLİVRİ'YE KİM DAHA İYİ HİZMET EDECEKSE O SEÇİLMELİ”
Sevginar SALİ: Bir MHP'li olarak, Cumhur İttifakı kapsamında Silivri'nin MHP'ye bırakılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sultan AŞKIN: Sevindirici buluyorum. Cumhur İttifakı'yla yerel seçimlere girilmesinin Silivri için bir kazanç, şans olduğunu düşünüyorum. Çünkü kazandığımız takdirde geniş bir kitleyi temsil eden bir belediye başkanımız olacak. Bunun olumlu olduğunu düşünüyorum. Yerel seçimlerin ideolojik temelli değil de hizmete dayalı bir yarış olması gerektiğini düşünüyorum. Yani A veya B partisi olmasından ziyade Silivri'ye kim daha iyi hizmet edecekse onun seçilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sevginar SALİ: Volkan Yılmaz doğru bir tercih mi?
Sultan AŞKIN: Çok doğru bir aday. Siz de yakından takip ediyorsunuz, temiz siyaset, sadece projelerin yarıştığı bir politika izliyor. Bu bile diğer adaylardan farkını ortaya koyuyor. Silivri'ye göre kapsamlı projeleri var. Yaş itibariyle genç, dinamik bir aday. Ben Silivri için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum açıkçası. Bu fırsatın ne kadar çok Silivrili farkına varırsa hak ettiğimiz hizmet ve yatırımları alma konusuna sahip oluruz.

“KADIN BAKIŞ AÇISI HER ZAMAN BİR FARKLILIK GETİRİYOR”
Sevginar SALİ: Kadınlar neden siyasette ve yerel yönetimde olmalı?
Sultan AŞKIN: Eğer biz nüfusun %50'sini oluşturuyorsak bu soruyu tartışmamalıyız bile. Niye nüfusun %50'sini oluşturan kadınları sadece erkekler yönetsin? Evde, işte yaşamın her alanında bizler sorumlulukları bölüşüyoruz. Niye sadece erkek egemen bir yönetim olsun? Kadınların ihtiyaçları ve istekleri bu sefer eksik kalacak. Bir de kadın bakış açısı her zaman bir farklılık getiriyor. Aktif olarak siyasete girme sebeplerimden birisi de bu aslında. Yerel yönetimler belli kurslar açıyor. Ahşap boyamasından tutun da seramik işçiliğine kadar. Bu faaliyetlerde beceri geliştiriyorlar ama bu sadece hobi düzeyinde kalıyor. Yine kadın ekonomik olarak kendi ayaklarının üzerinde duramıyor. Çünkü bu kabiliyetlerini ticarete dönüştürebilecekleri ortamlar yok. İşte Volkan Yılmaz'ın Yöresel Halk Pazarı projesinde kadınların ekonomiye katkısı amaçlanıyor. Köydeki kadın tarhanasını, makarnasını, tereyağını, yoğurdunu yapıyor ama sadece ve evin konu komşunun ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelik ve düzeyde kalıyor. Bunları satmak için bir ortam olmalı. İstanbul pazarının buraya çekilmesi önemli. Silivri'de denizimiz, Kale Mahallemiz, doğa güzellikleri her şey var ama maalesef değerlendirememişiz. Silivri'yi hoş ve güçlü yönleriyle cazibe merkezi haline getirmek lazım. Yereldeki üreticinin cesaretlendirilip yerel ürünlerin üretimini teşvik etmek, turisti çarşıya pazara çekmek, yöresel ürünleri pazarlamak hem yöresel ürünlerin tekrar değer kazanması vatandaşların gelir kazanması önemli. Biz bu yüzden adayız. Biz bunları yapabiliriz diyoruz. Trafik sorununun da çözülmesinin bu bağlamda çok önemi var. Silivrili olmaktan gurur duyduğumu yabancı birine rahatlıkla söylemek istiyorum. Bakıyorsunuz sinemamız var, yabancı film bile gelmiyor. Gösterileri seyretmeye biz İstanbul'a gidiyoruz. Özel tiyatrolar var ama bizim onu sağlayabilecek bir salonumuz yok. Geçen gün bir imza günü programına katıldık. Yazarı apar topar çıkardılar, nikâh yapılacakmış. Bunlar beni çok üzüyor açıkçası. Şu anda bakıyorum gençlerin kendilerini geliştirebilecekleri hiçbir yer yok. Bunlar yapılmayacak şeyler değil ve ben çok büyük bütçeler gerektiğini düşünmüyorum.

“GENİŞ ÖLÇEKLİ DÜŞÜNMEK LAZIM”
Sevginar SALİ: MHP'nin yerel yönetim becerisine, tecrübe eksikliğinde seçmeni ikna etmek için ayrıca bir şey yapmanız gerekli mi sizce?
Sultan AŞKIN: Sadece Silivri ölçeğinde düşünmemeli; bu mesele MHP bazında değerlendirmeli. Bizim şehir plancılarımız var, bununla ilgili çalışma sürdürüyorlar. Sadece yerel yöneticilerin veya bizim yapabileceğimiz şeyleri değil gerçekleştirmeyi hedeflediklerimiz. Volkan Yılmaz'ın profesyonel projeleri var. Havada kalacak veya fiziki olarak yapılmayacak işler de değil. Bunu MHP'nin Genel Merkezi bazında düşünmek lazım. Biz bu destekle hareket ediyoruz. Aynı zamanda AK Parti ile beraber yerel seçim sınavına giriyoruz.

“YARALAR SARILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Sevginar SALİ: Mesleki alanınıza da biraz giriş yapalım… Toplumun bel kemiği denilen; hukukumuz ne durumda?
Sultan AŞKIN: Ben çok iyi durumda olarak değerlendirmiyorum. FETÖ olayından sonra hukuk bir yara aldı. Özellikle hakimler ve savcılar bazında epey bir örgütlenme söz konusuymuş. Bu daha sonra tespit edildi. Hakim ve savcıların bu sebeple görevden alınması, yeni hakim ve savcıların atanmasıyla çok büyük değişikliklere sebep oldu. Adliye mekanizması bazında hukuk sisteminin toparlanması tabi biraz zaman alacak. Şu anda o yaralar sarılmaya çalışılıyor.

“SEÇİMLERDE NEZAKET İHMAL EDİLMEMELİ”
Sevginar SALİ: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Sultan AŞKIN: Seçim sürecinde belli bir nezaket içerisinde hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda adaylar açıklandıktan sonra da seçim çalışmalarının bu siyasi nezakete uygun devam etmesini ümit ediyorum. Bu çok önemli. Çünkü Silivri küçük bir yer. Herkes birbirini tanıyor, herhangi bir ortamda çok rahat karşılaşabilecek durumda. Bu yüzden adayların özel hayatlarının veya kişiliklerinin değil de projelerinin tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda CHP'nin adayının açıklanma sürecindeki yaşananlar, dile getirilenler, hakarete varan eleştiriler beni bir vatandaş olarak rahatsız etti. Bundan sonraki süreçte bunu yaşamayız diye ümit ediyorum.

“SİLİVRİLİ SEÇMEN, SİLİVRİ İÇİN EN İYİSİNİ DÜŞÜNEREK KARAR VERMELİ”
Sevginar SALİ: 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerle ilgili seçmene nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Sultan AŞKIN: Silivri seçmeni Silivri için en iyisi neyse onu düşünmeli ve o yönde tercihte bulunmalı. Şu andaki konjonktür diğer adaylar da değerlendirildiğinde siyasi ideolojiden ziyade Silivri için en iyi proje, hizmet kim tarafından verilecekse ona oy vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Volkan Yılmaz'ın burada diğer adayların yanında parladığını ve çok iyi projeleri olduğunu düşünüyorum ve desteklerini bekliyorum.
Haber Merkezi

YORUM YAP