Ferhan Tezcan

Karagümrük mü, hurma mı? Karar sizin…

36 yıl önceydi. Karagümrük birinci ligde çaba gösteriyordu. Ama yetmedi. Kırmızılı takım bir alt ligin yolunu tuttu. Bir sonraki yıl bir alt lig daha. Sonra daha da aşağı derken ortalıktan kayboldu.

Süleyman Hurma yıllar önce hatta 1992'de Karagümrük'ün alt yapısında antrenörlük yapıyordu. İddialı idi. Genç takımlara oyuncu yetiştiriyordu. Oktay Derelioğlu ve Serdar Topraktepe gibi gençler onun elinden çıkmıştı. Süleyman Hurma'nın bir süre sonra canı sıkıldı. İş hayatına atıldı. Turizm şirketinin başına geçti. Trabzonspor Avrupa kupalarında Malta'nın La Valetta takımı ile oynayacaktı.

Trabzonspor'u seyahate Süleyman Hurma'nın şirketi götürdü.  Hurma'nın çok iyi bir gazeteci arkadaşı vardı. Trabzonspor başkanı Faruk Özak'tı. Özak eski bir futbolcuydu. Bordo- mavili takımın Türkiye'nin futbol tarihini değiştirecek başarı öyküsünde başrolü oynayan Faruk Özak, gazeteci arkadaşımız ile bir görüşme yaparken takıma idari menajer aradığını söylemişti. Sonunda Süleyman Hurma'nın isminde birleşirler ve Hurma Trabzon'un başında bulur kendini.

Sıkı bir şekilde çalışır ve başarılı işler yapar. İsim de yapar. Sonra da Trabzon'dan ayrılır ve piyasaya çıkar.

Samsunspor'a gider, Erzurumspor'a gider. Kayserispor'da birtakım ‘flaş' becerilere imza atınca ismi iyice futbol dünyasına kazınır.

Yine ara verir. Sonra futbol kulübü satın almak ister. Bu konuyu da aklına sokan gazeteci arkadaşıdır.  Niğde Belediyespor'u almak ister.  Oturur konuşurlar. Ancak aklına pek yatmaz. Karagümrük'le de teması vardı. Kulübün hissesini elinde bulunduran Cengiz Günaydın ile birkaç görüşme yapar. Onun hisselerini ister. Günaydın önce hisselerini vermek istemez. Ama sonra razı olur ve Süleyman Hurma, Fatih Karagümrük'ün başkanı olarak futbol dünyasındaki yerini alır.

İKİ SEZONDA 9 HOCA

Süleyman Hurma işe koyulduğu sırada Fatih Karagümrük 3. Ligdeydi. Oradan da küme düşmelerine ‘ramak' kalmıştı. Son maçı kazanıp öyle kurtuldular ve ligde kaldılar. Süleyman Hurma takımın başına Oktay Derelioğlu'nu getirdi. Ne de olsa Karagümrük kulübünde bir dönem genç takımdan yetiştirdiği bir oyuncuydu. Hocalık da yapardı. Ama olmadı. Daha sezon başlamadan Oktay Derelioğlu işi bıraktı.

Hurma hemen takımın başına Yusuf Şimşek'i getirdi.  O gitti, bu gitti derken Süper Lige yükselen takım böylece tam 9 tane hoca değiştirerek bugünlere geldi.

Şimdi takımın başında Şenol Can var.  Hurma bir ara Erkan Zengin'i takımda antrenör-futbolcu olarak görevlendirmek istemiş ancak bazı ‘prosedürlere' takılmıştı. Şimdi finallerde geçen sezon penaltılarda kazanıp l. Lige yükselen Fatih Karagümrük bu yıl da Adana Demirspor'u saf dışı bırakmıştı. Süleyman Hurma bu konuda çok iyi işler başarmıştı. Hurma akıllı bir adamdı. Futbola tutkusu büyüktü. Başarılıydı.  Kimi nerede bulacağını, kimin işe yarayacağını biliyordu. Oğlu da kulüpte başkan yardımcısıydı.

Kulübe İtalyan milli takımında yer almış kaleci Viviano'yu getirmişti.  Milan'dan aldığı Arjantinli Biglia'nın geçen yıllarda Türkiye'de müşterisi çoktu. Kaliteli Sırp, Boşnak oyuncular vardı. Bayağı kaliteli bir takım yapmış ve iki yıl sonra Avrupa liglerinde yer almayı kendine hedef seçmişti.

Fatih Karagümrük lige Yeni Malatyaspor'u farklı yenerek başladı. Yener, yenilir. Hiç önemli bir şey değil.  Fatih Karagümrük ve başkanı Süleyman Hurma bu yıl ligin sürpriz takımı olur

GALATASARAY'IN AVRUPA YOLCULUĞU BAŞLADI

Galatasaray'ın Avrupa liglerindeki Neftci Bakü maçını büyük bir keyifle izledik. Az yeni oyuncu var ama Galatasaraylı oyuncuların ''fiziksel'' üstünlükleri giderek başka boyuta ulaşacak. Görünen o. Çünkü Amerika'dan gelen Scott Pırı 2011-15 yılları arasında da Galatasaray'da görev yapmıştı.

Bu tamamen onun başarısı.  Evvelki yıl Galatasaray'da isteneni veremeyen Gıagne bile belli bir  ''formasyona'' oturmuş.  Luyındama eski gücüne kavuşuyor. Ama Falcao, Arda, Emre Kılınç, Omar ve Taylan Scott Piri'den en çok yararlanan futbolcular.

Galatasaray için şimdi en önemli maç Fenerbahçe maçı. Ama o maçın arasında Avrupa kupalarında Hajduk Split ile 24 Eylül'de oynayacaklar. Yani Galatasaray'ı ligde ve kupada zorlu maçlar bekliyor.

YORUM YAP