Işıklar: Var gücümüzle karşı çıkacağız

Işıklar: Var gücümüzle karşı çıkacağız

23.12.2016 11:33:04

Son siyasi gelişmeler ışığında ilçemizde yapılması planlanan termik santral sürecinde yürütülecek mücadele yöntemlerinin tartışılması ve görüşlerin değerlendirilmesi için CHP Silivri İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen örgüt toplantısında konuşan Başkan Özcan Işıklar, “İnsanların bize daha iyi yaşama istediğini emanet ettiği bir yerde bu yaşamı kötüye götürecek her türlü çabanın karşısında olacağız” dedi.

CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, eşi Esma Işıklar, Başkan Yardımcısı Mehmet Has ve belediye meclis üyeleri, İlçe Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer ve yönetimi, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Berker Esen ve yönetimi, CHP eski İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve parti yoldaşları, Silivri ve Çerkezköy'de yapılması planlanan kömür yakıtlı termik santrale karşı verilen yerel mücadeleyi derinleştirmek amacıyla toplandı. 20 Aralık Salı günü, akşam saat 19.30'da ilçe hizmet binasında gerçekleştirilen örgüt toplantısında termik santral projesinden vazgeçilmesi için mücadeleye devam edileceği açıklandı.

GÖÇENGİL: ACİL OLARAK EVRENSEL BARIŞ ÜLKÜSÜNDE LAİK YÖNETİME DÖNÜLMELİDİR
Türkiye gündemi ile ilgili bir değerlendirmede bulunan CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, açılış konuşmasında şunları söyledi: “Çok değerli yol arkadaşlarımız, 15 Temmuz'un ardından yaşananlar ile ülkemizde gündemin her geçen gün çok yoğun olduğu bir süreci hep beraber yaşamaktayız. Ülkemizde yaşananları büyük bir kaygı ile izlemekteyiz. CHP İlçe Örgütü olarak Genel Merkezimizin yaşanan gelişmelere karşı almış olduğu parti politikalarımızın devamlılığını ilçemizde sürdürmekteyiz.15 yıldır tek başına ülkemizi yöneten iktidarın icraatları ile görüldü ki; cumhuriyet ve güçlü demokrasi değerleri, maalesef kanun hükmünde kararnamelerle parlamenter sistem bypass edilmektedir. Hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı, uygulanan kanun hükmünde kararnamelerle yapılan uygulamalar, olağanüstü halin devam ettirilmesi, her gün yaşanan terör olayları ve şehitlerin sayısı artarak daha da kötüye gitmesi ülkemiz açısından çok kötü olaylar yaşadığımızı aşikar kılıyor. Ki sadece 2016 yılında 18 patlamada 398 şehidimiz var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı olan askerlerimize, emniyet güçlerimize, hemşerilerimize de acil şifalar diliyorum.
Ulusumuza başsağlığı diliyorum. Komşu ülkeler ile ilişkilerimizin bu kadar kötü olduğu bir dönemi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşamadık. Acil olarak uluslararası ilişkilerimizde Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi, “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” anlayışıyla laik yönetime dönülmelidir. Özgürlüklerin sınırlandırılarak, toplumsal birlik ve beraberliğimiz, sosyal devletçilik anlayışı her geçen gün yok sayılarak mezhep ayrımcılığı yapılmak isteniyor. Yani bizi birbirimizi düşürmeye çalışıyorlar.

“CUMHURİYET REJİMİ BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA”
İşsizlik rakamının ve kapanan sanayicinin, esnafın sayısının her gün artması ile ekonomimizin ne kadar kötüye gittiğini günlük yaşamımızda da görmekteyiz. Eğitimde yapılan uygulamada ki değişiklerle, şimdi de son olarak ülkemizin en köklü okullarında eğitim veren okullarımızın öğretmenlerini proje okullar başlığı altında başka okullara yönlendirerek aydınlık ve sorgulayan yeni nesiller yetiştirilmesi engellenmektedir. Sağlık alanında hastanelerde oluşan kuyruklar ve temel hakları olan sağlık imkânlarının kullanılmaması gibi birçok sorunun yaşandığı ülkemizde görünen şudur ki; devletin çok ciddi yönetim boşluğu var ve maalesef ülkemiz yönetilememektedir. Değerli örgütümüz, ülkemizde yaşanan bu ciddi sorunların yanında mevcut yönetim, iktidar partisi, bir anayasa teklifiyle mevcut rejimimizi değiştirmek ve tek adam ile ülkemizi yönetmeye çalışmasıyla ilgili başkanlık teklifini meclisimize sundu. Komisyonda görüşülmeye başlandı. Bu konuyla ilgili gelişmeleri yakın bir tarih içinde milletvekillerimizin de katılacağı örgüt toplantısında sizlerle paylaşacağız.

“TERMİK SANTRAL İLÇEMİZE ÇOK ŞEY KAYBETTİRECEK”
Bugünkü örgüt toplantımızın gündem konusu ilçemiz sınırlarında yapılmak istenen termik santral. Bunun ilçemize kaybettireceği çok şey var. Bu anlamda öncelikle sizlerle bilgi alışverişi yapmak istiyoruz. Sözü Silivri Belediye Başkanım Özcan Işıklar'a vermek istiyorum.”

IŞIKLAR: BÜYÜK BİR ÇEVRE KATLİAMINA YOL AÇACAK BİR YAPILAŞMA DÜŞÜNÜLÜYOR
Silivri'nin İstanbul'un anayasası olan 1/100.000'lik planında “Eğitim, Bilişim ve İleri Teknoloji Alanları, Fuar Alanı, Tarım Teknolojileri Alanı” olarak daha parlak bir gelecek inşa etmek üzere bir planla donatıldığını ancak daha sonra yerel yönetimin kanaati sorulmadan bölgeye termik santral yapılmasının gündeme getirildiğini dile getiren Başkan Özcan Işıklar, “Arkadaşlar, biz Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı kalmasını istemiyoruz. Türkiye'nin kendi kendine yeten bir enerji kaynağı olmalı. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerekmektedir.
Türkiye dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır ancak termik santral çevre etkileri bakımından dünyada 2017 yılından sonra terk edilmesi kararı alınmış bir teknoloji. Getirdiği enerjiden çok daha fazla geriye dönülemez hasarlar bıraktığını dünya görmüş. Yenilenebilir enerji açısından gelişmeye müsait ülkemiz için bunun bir katliam olacağı çok açık. Türkiye'nin en verimli topraklarından biri olan Trakya'da tarıma dayalı sanayinin gelişmesini sağlayacak çok güzel bir iklim var, bir kere bu mahvedilecek. Bunu bilinçli şekilde Türkiye'nin tarım dışına itilme çabasının bir parçası olarak görüyorum. Niçin burası, daha verimsiz topraklar, uzak bir coğrafya olması mümkün değil miydi? Büyük bir çevre katliamı ve geleceğe dönük bütün bölgenin mahvolmasına yol açacak bir yapılaşma düşünülüyor.

“AKP SESİNİ ÇIKARAMIYOR!”
Bunun altında yatan siyasi sebepleri burada tartışacak değilim. Akla gelen ve insanı tedirgin eden birçok sonuç var. Bu cinayete göz göre göre seyirci kalamayız. İmza kampanyası düzenledik, çeşitli kurumları uyarıyoruz, bu duyarlılığı geliştirmek adına bütün çabalarımızı gösteriyoruz. Silivri'nin bütün kimlikleriyle bir insani gelişme merkezi olmasının önünü kapayacak bir proje olarak görüyoruz, buna var gücümüzle karşı çıkmak zorundayız. Bu bizim çevreye saygı, gelecek nesillere karşı borcumuzdur. Bu konuda sesini çıkarmayan bir AKP! Yakın görüştüğümüz arkadaşlarımız var, onların da buna karşı olduğunu biliyorum fakat tavır koyamıyorlar müthiş bir baskı var. Zaten bu sindirme, bastırma, teslim alma süreci maalesef Türkiye'nin bütün kurumlarını çürütmüş durumda. Mücadelemizi devam ettireceğiz. İnsanların bize daha iyi yaşama istediğini emanet ettiği bir yerde bu yaşamı kötüye götürecek her türlü çabanın karşısında olacağız” dedi.

HAS TERMİK SANTRALİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ÜZERİNDE DURDU
Termik santralden çıkan gazların, insan sağlığı, tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları, ormanlar üzerinde kalıcı tahribat bıraktığını belirten bir konuşma gerçekleştiren Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, “Trakya'nın iklimini değiştirme planına itiraz ediyoruz. Termik santral gelirse yılda 12 milyon ton karbondioksit atmosfere verilecek, yılda 3,5 milyon ton uçucu kül bölgeye dağılacak, yılda 15 milyon ton yakılacak kömür miktarı olacak” sözleriyle durumun vahametini dile getirdi.


Toplantının bilgilendirme kısmı burada sona erdi, daha sonra örgüt mensupları konu hakkında görüşlerini paylaştı, soru ve önerileriyle toplantıya katkılarını sundular.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP