Işıklar: Türkiye’nin eğitim hayatında yeni bir hat açtık...

Işıklar: Türkiye’nin eğitim hayatında yeni bir hat açtık...

22.09.2017 13:23:24

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın en önemli projelerinden biri olan Silivri Tarım Koleji yatırımı öğrencileriyle buluştu. 

Silivri Tarım Lisesi öğrencileri, okullarının uygulama alanı olan Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi TÜRAM'ı gezdi ve kendilerine burada alacakları eğitimler hakkında bilgiler verildi.
“Bu okulla Türkiye'nin eğitim hayatında Silivri Belediyesi olarak yeni bir hat açtık ve çoban ateşini yaktık. Bu okulların ülkemizin her köşesinde açılması ve geleceğe yön verecek bilimsel tarımın en büyük lokomotifi olması en büyük hedefimiz” diyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Özel Silivri Tarımsal Üretim Araştırma Merkezi Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Silivri Belediyesi Tarım Koleji projesin avantajlarını şöyle aktardı:

“TOPRAKLARIMIZI TARIM, GIDA TEKNOLOJİLERİ YAPILABİLİR, ZENGİNLİK YARATIR HALE GETİRMEMİZ LAZIM”
“Tarım topraklarını korumak için proaktif bir şekilde üretime dönüştürmek gerektiğini gördük. Bizim bölgemiz tarım alanı, genel olarak ayçiçeği ve buğday üretiliyor. Girdiler çok yüksek, üstüne üstlük bir dönüme 60 kilo gübre atılarak çıkan buğdayı bize yediriyorlar. Yediğimiz ekmek külliyen zehir. Kanser hastalıklarının nezle gibi artması bir tesadüf değil. İsrail'in bize kendini tekrar etmeyen hibrit tohumlar satması ve aynı zamanda bu tohumları satan firmanın kanser ilaçları üretmesi de tesadüf değil. Dünya bizi baskı altına almaya çalışıyor. Ülkemizi tarım ülkesi olmaktan çıkarmak istiyorlar. Bu topraklarda bizi kiracı haline getirmek istiyorlar. Bütün değerlerimizden koparmak istiyorlar. Fosil atıklar tükendi, bundan sonra neredeyse sıfır maliyetli enerji olacak. İnsanlık çok başka bir yere, Dördüncü Endüstriyel Devrime gidiyor. İnsan ömrünün 250 yılı görebileceği öngörülüyor, dünya bunları konuşuyor. Tekrar edilemeyecek, kendini yetiştiremeyecek, yerine konulamayacak tek bir şey var o da toprak. Dünya bundan sonra gıda ve su savaşlarına hazırlanıyor. Bilim adamları 5 yıl sonra ülkemizde açlık tehlikesi olabileceği konusunda şiddetle uyarıyor. Kent değerleri bu kadar ortadayken, toprakları ranta karşı korumasız bırakmak yerine tarım yapılabilir, gıda teknolojileri yapılabilir ve zenginlik yaratır hale getirmemiz lazım. Belediyelerin artık mühendislik işlerini bir kenara bırakıp, memleketin toprağını ve fiziki şartlarını koruyup, geliştirip insan lehine dönüştürmesi lazım. Yeni meslekler, ufuklar, vizyonlar, teknolojiler geliştirerek refahı yerimizde sağlayacağız.

“İLK DEFA TÜRKİYE'DE BİR BELEDİYE LİSE AÇIYOR”
Tarımda büyük inovatif gelişmeler yaratıp gelire dönüştüren teknolojileri burada biz kurabiliriz. Bizim düşündüğümüz tarım şekli daha teknik. Aromatik bitki yetiştiriciliği yapıyoruz. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimiz, Türkiye'de üretim seraları, tarlaları, aromatik bitkilerin yer aldığı seyir terası, eğitim sınıfları ve uçucu yağ atölyesiyle örnek bir kurum oldu. İlaç sanayisine hammadde olacak kalitede ürün yetiştirme, işleme, ambalajlama ve dağıtımın hepsi bir teknoloji istiyor.

Eğitim ihtiyacımız buradan kaynaklandı. İlk defa Türkiye'de bir belediye lise açıyor. Tarım lisesi bir ilk değil ama bir belediyenin lise açması ilk. Lisemizi az önce saydığım gerekçelerle hiç düşünmeden tarım üzerine açmamız gerektiği çok açıktı. Belki ileride bu liseye kıyı balıkçılığını da ilave ederiz. İnsanlar yaşadığı çevre ve şartlara göre şekil alır. Bizim coğrafyamız Akdeniz iklimine yakın; heyecanlı, sıcak, cana yakın ama çalışmayı seven, fırsat bulursa bunu değerlendirebilecek bir insan yapımız var. İşte bu özelliklerimizi koruyarak bölgemiz insanlarının daha üretken olmasını sağlayacak, refah yaratacak bir merkez haline dönüşmesi için tek ihtiyacımız bunu yapacak kadronun oluşması. Okulun gerekçesi buydu. Bu okulda adını belki ilk defa duyduğunuz meslekler olacak. Ülkemizin en önemli ihtiyacı olan nitelikli ara elemanlar yetişecek. Gümüşyaka'da kuracağımız Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi'ne de başlangıç oluşturacak bir lise haline gelecek.

“ÖĞRENCİLERİMİZ BİLİMSEL ARAŞTIRMA, UYGULAMA VE DENEME ÇALIŞMALARI DA YAPABİLECEK”
Milli Eğitim Bakanlığı, lisemiz için 423 öğrenci kontenjanı tanıdı. TEOG sınavında istediği başarıyı elde edememiş, dilediği tercihi kazanmamış veya kazandığı yeri beğenmemiş öğrencilerimizin hepsine okulumuz açık. Tarım teknolojileri lisesi derken normal bir özel liseden farkı olmadığını söylemek istiyorum. Sadece 4 tane ders ilave olacak. Bizim Gümüşyaka'da çalışma alanımız da var, orası üniversite kampüsü gibi. Öğrenci liselerin birçoğunda olmayan bir şeyi görecek burada, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, bölge tarımına yönelik bilimsel araştırma, uygulama ve deneme çalışmaları da yapabilecek. Akademisyenleri davet edeceğiz, seminerler ve kurslar vereceğiz.

“%100 BURSLU OLACAK”
Ayrıca tüm bunları %100 burslu olarak yapacağız. Ailelerden kuruş para istemiyoruz. Tam tersi ilçemizin zenginliklerini yaşatmak isteyen hayırseverlerimizden okuyanlara burs da verdirmek istiyoruz. Çevremizdeki birçok okuldan çok daha kaliteli bir eğitim vereceğiz. Öğrencilere çeşitli yaşam becerilerinin kazandırılmasının amaçlandığı bu okul, çok farklı bir eğitim yuvası olacak. Öğrencilerimiz, sosyal, kültürel ve sportif gelişmelerle iç içe olacak. Bir sosyalleşme aracı olacak aynı zamanda. Çağımızın en önemli sektörlerinden biri olan gıda teknolojisine mühendisler yetiştireceğiz. Kimse ayranım ekşi demez ama ben inanıyorum, bölgemizdeki en güzel okullardan biri olacak.”

Haber Merkezi

YORUM YAP