Işıklar: Bu topraklarda sonsuz bir gelir ve gelecek var

Işıklar: Bu topraklarda sonsuz bir gelir ve gelecek var

11.07.2018 14:07:28

Lavanta 3. Hasat Şenliği'nde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Projeye verdiğimiz emeğin, çevresel kalkınma ve ülke ekonomisine katkı sunabilmesi için üretime geçmeli. Daha yapacak çok işimiz var. Anladık ki bu topraklarda sonsuz bir gelir ve gelecek var” dedi.

Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, 8 Temmuz 2018 tarihinde, Lavanta 3. Hasat Şenliği'ne ev sahipliği yaptı. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Belediye Meclis üyeleri Saadet Gencoğlu, Süheyl Kırkıcı, İbrahim Çeşmecioğlu, Arzu Yalçınkaya, Figen Yıldız, Lütfü Vardar, Silivri Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ve üyeleri, okul yöneticileri, muhtarlar, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, Silivri Güreş Ağası Çetin Ceylan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Lavanta 3. Hasat Şenliği, yoğun ilgi ve katılımla gerçekleştirildi. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi yolu boyunca kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Program Levent Olgun ve orkestrasının verdiği konserle başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde yapılan çalışmalara rehberlik eden bilin insanları söz aldı.

ALTINTAŞ: TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE ÖNERİYOR VE DESTEKLİYORUZ
İlk söz alan Aroma Terapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayten Altıntaş oldu. Altıntaş, konuşmasında lavantanın faydalarını örnekler vererek şu sözlerle anlattı: ”Aromatik bitkilerin yetiştirilmesiyle ilgili dünyada çok önemli gelişmeler oluyor. Doğal ürünler üretiliyor. Bütün çiftçilerimizin bu üretime katılmasını öneriyor ve destekliyoruz. Bugün Lavanta Hasadı Şenliğindeyiz. Sadece lavanta yetiştirip, onlardan yağ elde etmeyi düşünmeyin. Lavanta bitkisinin çok büyük yararları var. İnsanları sakinleştirir, çocuklar ve yaşlılar için fevkalade güzel. Kurutulmuş lavanta saplarından yapılan tütsü nezle ve gribe iyi gelir. Yanıklardan koruyan bir merhem yerine geçer. Lavantayı sirkenin içinde bekletirseniz sivilce ve kaşıntılarda kullanabilirsiniz.”

TUNÇALP: BU PROJE BİZİ AVRUPA'YA SATIŞLAR YAPACAK DÜZEYE GETİRECEK
Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mete Tunçalp, konuşmasında “Lavanta aşkıyla tutuşup, buraya katar gelmiş bu güzel sosyal hareketlerin içinde bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Milletvekili adaylığım sürecinde “Lavanta benim baş tacım olacak” demiştim. Kısmet olmadı. Belediye Başkanlığım döneminde lavanta ile ilgili çok ciddi çalışmalar yaptım. Özcan Başkanla bu projeye imza attığımızda çok duygulanmıştım. Kendisinin zihni derin. Bu proje bizi, lavanta yağı ve aromatik yağı ile Avrupa'ya satışlar yapacak düzeye getirecek. Buna inanıyorum. Biliyorsunuz yerel yönetimlerin klasik işleri var, ama Silivri Belediyesinin bu projesi yerel yönetimlere örnek olmuştur. Özcan Başkanı kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

ÖZYARAL'DAN SAĞLIK ÖNERİLERİ VE BAŞKAN IŞIKLAR'A ÖVGÜ
Silivri Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, lavanta bitkisinin sağlığa faydalarına şu sözlerle değindi: “Kent Konseyi Kadın Meclisimiz bayanları, lavantayla ilgili çok güzel çalışmalar yaptılar. Ben de size şu küçük önerilerde bulunmak istiyorum. İki kaşık lavantayı bir su bardağın içine koysanız, onu spey yapsanız, odaya yayılsa, stresinizi alır çok rahat uyursunuz. Gardırobunuza koysanız, misler gibi kokar. Evin içinde çamaşır suları yerine doğal ürünler kullanılmalı. Lavanta, cilt bakımı açısından da çok önemli. Lavantanın yararları saymakla bitmez.
İyi ki Özcan Başkan gibi bir başkanımız var. Kendisi burada nimet ötesi bir sunum yaptı. Böyle bir arazi açıldı. Taş binalar dökülürken, biz çiçeklerin içinde koşuşturuyoruz. Silivri'de yaşamak güzeldir. Biz bir aileyiz. Kent Konseyi olarak elimizden ne geliyorsa her zaman yapmak için hazırız. Sosyal sorumluluk projeleri bizim işimiz. Başkanım Özcan Işıklar'a çok teşekkür ediyorum.”

IŞIKLAR: DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR
Başkan Işıklar, TÜRAM projesine nasıl bir düşünceyle yola çıkıldığını ve nasıl bir emek verildiğini şu sözlerle anlattı: “Türkiye'de ilk kez böyle bir proje hayata geçti. Bununla gerçekten de gurur duyuyorum. Arkadaşlarım ve üniversitelerdeki hocalarımla birlikte büyük emek verdik. Bilgi ve birikimler üniversite raflarında kalmayıp, burada hayata geçti. Şimdi bu emeğin gözle görülür, elle tutulur haline, üretim aşamasına geçmesini istiyor, çevresel kalkınma, ülke ekonomisine katkı sunmak istiyoruz. Bunun için daha yapacak çok işimiz var.

“İNSANİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER KAYBOLMAK ÜZERE”
Yağmalanıp betona çevrilmemesi, gözümüzün önünden gitmemesi için bu projeye buraya uygulamayı uygun gördük. Yanı başımızdaki ilçelerde olup bitenleri gördük. Gökyüzünü göremeyen, komşusuyla hiçbir bağı kalmamış, 30 katlı 900 haneli yerde, toprağı saksıda bile göremeyen, insani ve kültürel değerleri kaybolmak üzere bir nesil yetişiyor. Bütün ekonomik gelir, beton ve demire hapsedilmiş. Arazi mafyalarına ve kaçak yapılaşmayla mücadelemiz 10 yıldır sürüyor.

“BU TOPRAKLARDA SONSUZ BİR GELİR VE GELECEK VAR”
Daha büyük bir amaca inandık ve inandırdık. Anladık ki bu topraklarda sonsuz bir gelir var. Hem de muhteşem ve ülkemize örnek olacak bir gelecek var. Alışılagelmiş bir tarım olarak buğday ve ayçiçeği var. Kanola da var. Kendimiz üreteceğiz. Şu an dışa bağımlı ve kültürel yozlaşmayı yaşamamızın sebebi bu topraklarda üretmememizdir.
İlçemizde Karpuz, Domates, Kavun ve Bamya ile Yoğurt Festivalleri yapıyoruz. Bugün de Lavanta Şenliğimizin 3.sünü gerçekleştiriyoruz. Tarımla ilgili olmaları tesadüf mü? Tarım sadece kazmak ve biçmekten ibaret değil. Katma değerleri yüksek aromatik bitkileri tercih ettik. Yaklaşık 5 bin kursiyerimize tarım uygulamalarını içeren eğitim verdik. Burada 9 yıllık emek var. 40'tan fazla ürünün buraya ait olduğunu gördük.

“BU ÜRÜNLERİ DÜNYA MARKASI HALİNE GETİRECEK MÜHENDİSLERİ YETİŞTİRECEĞİZ”
Akıl ve bilimle başarabileceğimizi bildiğimiz için Türkiye'de ilk kez Tarım Kolejini açan biz olduk. 70 Öğrencimiz 2. Sınıfa geçti. Toplamda 500 öğrencimiz, adını ilk defa duyduğunuz meslekleri burada okuyorlar. Kurutma, paketleme, koku eksperliği gibi v.s. Bu ürünleri dünya markası haline getirecek mühendisleri yetiştireceğiz. Burada üretim yapan çiftçimize destek vereceğiz. Distilasyon Merkezi kurduk. Bu da Isparta'dan kendi öz teknolojimiz. Vatandaşımız kurutulmuş ürününü getirdiğinde yağını alabiliyor.”

“BİLGİ, BİRİKİM VE GÜCÜMÜZÜ KANITLADIK”
Başkan Işıklar, konuşmasına son verirken, “Türkiye, dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriyken, son beş yıl içinde açlıkla karşı karşıya gelen ülke haline geldi. Tohumuna bile muhtaç haline gelmişken, biz bu topraklardan ayağı kalkmış varlık ve zenginlik yaratan bir ülke haline getirmek zorundayız. Bunu başarabilecek bilgi, birikim ve gücümüzün var olduğunu kanıtladık. Bunu yapabiliriz. Buna inanıyorum, çünkü bu burada. Bu örnek, Türkiye'nin her tarafında. Yerinden yönetimin, halkla ve üniversitesiyle bütünleşerek, bilim ve akılla beraber neler başarabileceğinin çok güzel örneklerinden bir tanesi ve Türkiye'nin örnek kalkınma projesini hayata geçirdik. Hedeflerimiz arasında teknopark ve üniversite var. En büyük hedefimiz de Tarımsal Endüstri Merkezidir. Tarım Sit Alanı Kanununu parlamentoya biz önerdik. Organize Tarım Bölgeleri kurulsun dedik, onun da kanun teklifini yaptık. Sadece yerel yönetim değil, bir kentin kalkınma ve geleceğini birlikte kurmak, korumak ve geliştirmek, refah anlayışını birlikte planlamanın mümkün olduğunu gösterdik. Biz sadece sözcülüğünü yapıyoruz. Bu yolculuğumuzda büyük emekleri olan akademisyenlerimize teşekkür etmek istiyorum. Başladığımız günden beri yanımızda olan Ziraat Yüksek Mühendisi Mete Tunçalp, Prof. Dr. Murat Kartal, Prof. Dr. Canan Sağlam, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Oğuz Özyaral, Prof. Dr. Halim Orta'ya, projemizin gelişmesine katkı sunan herkese huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Temsili Lavanta Hasadı Başkan Özcan Işıklar ve konuklarının eşliğinde yapıldı. Yaprak Sanatı, Doğal Sabun, Kurabiye, Takı ve Resim Atölyeleri kurularak konuklara hizmet verdi, çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Renginar SALİ

YORUM YAP