İBB’ye ilçe belediyelerine destek çağrısı

İBB’ye ilçe belediyelerine destek çağrısı

11.12.2019 11:57:11

İBB MHP Grup Başkan Vekili Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, ciddi bir deprem tehlikesi altında olan İstanbul'un hiçbir ilçe belediyesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgelerinin hazırlanamadığına dikkat çekti. Yılmaz, bu anlamda İBB'yi ilçe belediyelerine teknik ve maddi destek vermeye davet etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Aralık Meclisi ilk oturumunda söz alan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, deprem gerçeğini ve alınması gereken tedbirlerin aciliyetini hatırlattı, “Bakanlığın ilçe belediyelerinden istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Belge ve Planlarının hazırlanması konusunda İBB destek versin” çağrısında bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilçe belediyelerinden istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Planları hakkında çalışma yapılmadığını ifade eden Yılmaz, bina durumlarının tespiti ve jeolojik etütlerinin yapılmadığına işaret ederken, ilçe belediyelerine bu hususta yol haritası oluşturmaları adına İBB'nin teknik ve maddi destek sunması gerektiğinin altını çizdi.
Kentsel dönüşüm alanları belirlenerek vatandaş ve kamunun el ele dönüşümü gerçekleştirmesi yönünde adımların ivedilikle atılması gerektiğini belirten Başkan Bey, Silivri'de 26 Eylül'de meydana gelen 5,8 şiddetindeki depremin hatırlattığı acı gerçeklere değinerek, Kentsel Dönüşüm ve deprem önlemlerine odaklanmak gerektiğini ifade etti.
İstanbul'un depreme hazırlıklı olması noktasında ilçelerin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin çıkarılması gerektiğinin üstünde duran Başkan Yılmaz; şunları söyledi: “17 Ağustos 1999'da merkezi üssü Gölcük olan bir deprem yaşadık. Bu deprem sonucu en çok etkilenen illerden biri İstanbul oldu. Avcılar'da can kayıpları yaşadık. O günden bugüne 20 yıldır İstanbul depremini konuşup duruyoruz. O depremden ve deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarda çok büyük problemler yaşanmıyor. Fakat İstanbul'daki bina stokunun ne halde olduğu, son yaşanan 5.8 Silivri Depremi ile beraber bu bina stokunun ne kadar kötü olduğunu hep beraber müşahede ettik. Bu konu ile ilgili maalesef ki konuşmaktan başka bir şey yapan yok. Burada 39 tane ilçe belediyesi bir tane de büyükşehir belediye başkanımız var. Ama yapılan bir şey yok.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGELERİ NE YAZIK Kİ İLÇE BELEDİYELERİMİZDE HAZIRLANMIYOR”
Çevre Bakanlığımızın istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri ne yazık ki ilçe belediyelerimizde hazırlanmıyor, çalışmalar yapılmıyor. Gerek maddi imkânsızlıklar, gerek başka nedenler buna engel oluyor. Benim düşünceme göre bütçe demeden, maliyet demeden, hepimiz Kentsel Dönüşüm Stratejik Planlarını hazırlamamız gerekiyor. Nedir Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi; şehirlerimizin, kentlerimizin bina stokunu ortaya çıkaran, jeolojik etütlerini yapan belgedir.
Kendi ilçemden örnek vereceğim. 16 bin hektar imara açık arazimiz var. Bunun 4 bin 500 hektarında hiçbir jeolojik etüt yapılmadan binalar yapılmış. Binayı deprem yönetmeliğine göre yapabilirsiniz ama jeolojik etütlerini uygun bir şekilde yapmazsanız o sağlam dediğiniz bina da depremde yıkılır.
“İBB, İLÇE BELEDİYELERİNE KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGELERİNİN HAZIRLANMASI İLE İLGİLİ DESTEK VERMELİ”
Onun için ben İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgelerinin hazırlanması ile ilgili bir yol haritası çizilmesini ve bu yol haritasında hem teknolojik, hem lojistik, hem de ekonomik desteklerini ilçe belediyesine, büyükşehir belediyesi olarak vermelerini talep ediyorum.

“HEM KENDİMİZE, HEM BİR SONRAKİ NESİLLERE BORCUMUZ VAR”
Bu planların hazırlanmasından sonra kentsel dönüşüm yapılması gereken alanları tespit etmiş olacağız. Esas görevimiz burada başlayacak. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda biz vatandaşlarımız ile el ele verip onları ikna edip, metrekare hesabı yapmadan, kar hesabı yapmadan, rant hesabı yapmadan vatandaşımızın hayatının hepsinin üstünde olduğundan hareketle vatandaş ile kamuyu el ele tutuşturup İstanbul'un kentsel dönüşümünü başlatmalıyız. Bu konuda hem kendimize, hem bir sonraki nesillere borcumuz var. Çünkü biz bu şehirleri yöneten insanlarız.”
Haber Merkezi

YORUM YAP