Hanife Kurt Mandala Sergisi açıldı

Hanife Kurt Mandala Sergisi açıldı

14.11.2019 09:56:41

Hanife Kurt Mandala Sergisi, dün Silivri Belediyesi Sanat Galerisi'nde açıldı.

Evrenin yapısını simgelediği ritüel ve meditasyon amacı ile yapılan çok eski kadim bir çalışma olan Mandala'ya gönül veren Hanife Kurt, çalışmalarını dün açılan sergide sanatseverlerle paylaştı.

Silivri Belediyesi Sanat Galerisi'nde açılan sergiye Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, MHP Belediye Meclis Üyesi Şenoğlu Türkyılmaz, Silivri Belediyesi Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi Müdürü Meral Demir, geçmiş dönem Belediye Başkan Yardımcısı Emine Tarin ve Dilara Tarin, Silivri Sanat Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu davetliler katılarak Hanife Kurt'un mutlu heyecanını paylaştı.

KURT, MANDALA'NIN ANLAMINI VE YAPILIŞINI ANLATTI

Kurt, kendisini yalnız bırakmayan Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı ile gönül dostlarına teşekkür ederek yaptığı Mandala çalışması hakkında şu bilgileri paylaştı: “Mandala, Silivri'de ilk kez yapılan bir çalışma. Mandala; Sanskritçe basitçe çember anlamına gelir. Enerjiyi tutan kap olarak tanımlanabilir. Yani mandalayı yaparkenki hisleriniz ve dileklerinizin mandala tarafından tutulduğuna inanılır. Güzel enerjiler yüklediğiniz bir mandalayı tılsım gibi üzerinizde taşımayı ya da duvarınıza asmayı tercih edebileceğiniz gibi, olumsuz enerjileri aktardığınız mandalaları da yakıp küllerini savurarak sembolik bir şifalanma süreci yaratabilirsiniz. Hinduizm ve Budizm'de de evrenin yapısını simgelediği düşünülen ritüel ve meditasyon amacı için kullanılan merkezden bir nokta ile çevresine çizilen halkalar ve diğer şekillerden oluşan dairesel bir bütünlüğü olan bir şifa tekniğidir. Sağ beyin ve sol beyin arasında denge kurar. Mandalalar her zaman daire şeklindedirler, kare şeklindeki motifleri dahi yuvarlak formdadır. Ve merkezden başlayarak birbirinden farklı sembollerin bir araya gelmesiyle bütünü oluşturan, bütünü simgeleyen bir desene sahiptir. Kırk bin yıl öncesine dayandığı bilinen mandalanın mağara duvarlarına çizilen resimlerde izine rastlanmıştır. Ayrıca, dünyaca ünlü Psikoloji Bilimi'nin duayenlerinden Carl Jung'da dikkati merkezde yoğunlaştırması, kişilere kelimelere kısıtlanmak yerine resim şeklinde nasıl hissettiklerini görme olanağı sunması ve ruh dünyalarında yepyeni kapılar açması etkisinden dolayı, mandalanın iyileştirici etkisinden faydalanmış ve hastalarına tavsiye etmiştir. Hayat bir yolculuk ve bu yolculukta neyi deneyimlemek isterseniz, evren onu size sunuyor.” 

Serginin açılışının ardından çalışmalar incelendi. Konuklar, eserlerin sahibi Hanife Kurt'u tebrik ederek, serginin hayırlı olmasını dilediler.

 Hanife Kurt Mandala Sergisi 18 Kasım 2019 tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak.

Renginar SALİ

 

YORUM YAP