Ali Kemal Demir

Hakem camiasında Babalar ve oğullar

Merkez Hakem Kurulu Üyeliği nedir deyip geçmeyin, bir MHK Üyesinin TFF'den 34 ayda 540 bin TL maaş aldığını söylersem belli bir yaştan sonra bu göreve gelenlerin ikinci emekli ikramiyesi kazandığını hemen anlarsınız. MHK içinden seçilen PMİK Üyeleri (Profesyonel İcra Kurulu) TFF'den maaş alıyorlar. MHK Üyeleri de huzur hakkı adı altında maaş alıyor.

 

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 1 Eylül tarihinde yapılacak olan Genel Kurulu'nda Başkan Nihat Özdemir'in seçimli Genel Kurul istediği ve aday olmayı düşünmediği duyumları var. TFF Başkanlığı için Ferit Şahenk ile Göksel Gümüşdağ'ın adı geçiyor.

 

72 yaşındaki Hacı Ahmet Erdoğan Serdar Tatlı'nın Başkanlığındaki MHK'de İstanbul'dan Üye oldu. Kurul'da geçmişi başarılar ile dolu insanlar da var ancak Kurul'un yaş ortalaması çok yüksek. Mahmut Çetiner iyi bir eğitimci ancak 1946 doğumlu, Mahmut Hoca da, Nedim Hoca gibi Urfalı. MHK'de 3 Şanlıurfalı Üye oldu.

 

Yeni MHK hakkında çok yazan oldu. Ben bu kadar bilgili değilim. Ancak benim bildiğim TFF, Süper Lig kadrosundaki Halis Özkahya, Hüseyin Göçek, Emre Malok, Fırat Aydınus ve Volkan Bayarslan'ı düşürmek istedi. MHK kabul etmedi. TFF, Ünsal Çimen ile Oğuz Sarvan'ın MHK'den ayrılmasını istedi, Zekeriya Alp bunu da kabul etmedi. Ardından da istifa geldi.

 

Yeni gelen MHK tüm kategorilerde hiçbir Hakemi Klasman düşürmedi sadece yaş durumdan dolayı bırakanlar oldu. İstanbul'da Klasman Listeleri üzerinde MHK Üyesi Ahmet Erdoğan'ın müdahalesi kesinlikle var. Listeye bakınca bunu anlamak mümkün. İstanbul'da Kurul'un değişmesini beklemiyorum çünkü başarılı bir Kurul var.

 

LEVENT GÜZEN MHK'YE ALINMALIYDI

İstanbul'dan ekseriyetle Muhittin Boşat ve Orhan Erdemir'den birisinin MHK'ye alınacağı bekleniyordu. İkisi de olmadı. Bence Muhittin Boşat mutlaka Kurul'da olmalıydı çünkü Muhittin Hoca, son 3 yılda Süper Lige çıkan birçok genç Hakemi MHK adına dikkatle takip eden bir isimdir. Hoca, bir Hakeme olumlu rapor verirse o Hakem yürür, ‘bunun pişmesi lazım' derse o Hakem terfi için beklerdi. Bu iki eski FİFA Hakeminin yanı sıra, Üçü de İstanbul İHK'de görev yapan ve ikisi MHK'de görev almış olan İsmet Cengiz, Sadettin Güler ve Fahir Ersoy 15 Temmuz sonra görevden alındı. Ancak aynı durumda Hikmet Öksüzoğlu güvenlik soruşturmasını geçerek MHK'ye alındı. Ben olsam Boşat ve Erdemir olmuyorsa MHK döneminde başarılı olan Ahmet Şahin de yoksa çok iyi kariyere sahip olan ve Hakem eğitimi konusunda üst düzey bir insan olan Levent Güzen'i MHK'ye alırdım.

 

Nedim Göklü'nün yeni MHK'de olmasına sevindim. Oğlu Çağlar vardı. İstanbul'da Koç Üniversitesi'nde burslu okurdu. Aslen Urfalı bir aile Göklüler. Balıkesir'de yaşıyorlar. Çağlar Göklü ile aynı Hakem kursunu bitirdik, hafta sonlarında gezerdik, bir gün bile Babasının Balıkesir İl Hakem Kurulu Başkanı olduğunu söylemedi. Sanıyorum o dönemde İstanbul'da İHK Başkanı olan Hacı Ahmet Erdoğan'ın da haberi yoktu. Çağlar, Babasının şöhretini hiç kullanmadı. Sonra Üniversiteyi bitirdi, İstanbul'da güzel bir işi ve harika bir ailesi var. Böyle baba-oğul Hakemler örnektir.

 

CEMAL BİNGÜL İLE GÖKMEN OLGAÇ'A HAKSIZLIK YAPILDI

Yıllardır Süper Ligde Yardımcı Hakemlik yapan (17 yıl) Cemal Bingül ile Gökmen Olgaç, Bölgesel Gözlemci oldular. İkisinin de Klasman Gözlemci olması gerekirdi. İstanbul'da üniversite okuyan ve Ordu'da Hakemlik yapan ve Babası da Ordu İl Hakem Kurulu Başkanlığı yapan Metin Cebeci Ulusal Yardımcı Hakemlikten bıraktı, hemen Klasman Gözlemcisi oldu. Balıkesir'de Ahmet Ayaz'da devre arasında Klasman Yardımcı Hakemi iken bıraktı. Ahmet Ayaz Klasman Gözlemcisi oldu. Baki Tuncay Akkın İzmir'de eski FİFA Yardımcı Hakemi. Boştaydı, bu sezon ortada yoktu. Pat diye Klasman Gözlemcisi oldu. Burada bir tutarsızlık var.

 

TFF, bir talimat yayınladı. Şöyle denildi: Hakemlik yapan oğulları ile aynı kategoride olan Gözlemciler, bu kategoride görev yapamaz… FİFA Hakemi Cüneyt Çakır ile bir oğlu Üst Klasmanda diğer oğlu Klasmanda olan Şahin Taşkınsoy'un bu talimat uyarınca Süper Ligde görev yapamayacak ancak bu iki Hakem Hocası, 1, 2. ve hatta 3. Ligde maça görevli gitse Süper Lig Gözlemci ücreti alacak. Fakat farklı örnekler de var. Misal, İstanbul'da Turgay Gökal Kurul Üyesi, oğlu Onursal ise İl Gözlemcisi. Ne olacak şimdi?

 

GELDİK BABALAR VE OĞULLARINA…

Her ailede anne ve baba, çocuklar için hem rehber hem de örnektir. Erkek çocukları babaları gibi olmayı isterler. Bu nedenle de birçok Hakemin oğlu da Hakem olur. Futbolcu Babanın oğlu da futbolcu olur. Hakem çocukları Hakem olunca diğer arkadaşlarından bir adım öndedir. Çünkü Babanın karakteri oğluna geçer. Burada yanlış olan eski bir Hakem olan Babalarından dolayı Hakemliği bitirilenlerdir. Bu konuda haksızlığa uğrayan çok örnek vardır, bir de Babalarından dolayı hep kollanan Hakemler vardır. Onların Gözlemci, İl Hakem Kurulu ve kısaca Hakem camiasında kredisi hep yüksektir. İstanbul'da görev yapan Faal Hakemler arasında bir liste yaptım. Babaları veya yakın akrabaları Hakem olanları yazdım. Ancak burada kastım bu isimleri kötülemek değil, çoğunu tanıyorum ve Kulüpçü olsam, çoğunu maçıma isterim.

 

TOKAT SÜLALESİ, TALAT, METİN VE SERKAN TOKAT…

Hakemlerin sezon bitiminde klasman yükselme durumu nettir. Hakemlerin yönettikleri maçlardaki puan ortalaması, gözlemci notu, yönettiği maçın zorluk derecesi ve maç sayısı bunda önemli etkendir. Bir maçı iyi yönetmeyen Hakem normalde cezaya girer ancak Hakemin arkası güçlüyse Gözlemci cezaya girer… Cem Deda eski Sadık Deda'nın oğluydu ancak Babası da yetmedi. Ahmet Çakar'ın, Oğuz Sarvan'ın Babası, Metin Tokat'ın amcası Talat Tokat Hakemdi, Metin Tokat'ın yeğeni Serkan Tokat birçok kural hatasına rağmen düşmesi çünkü amcası Metin Tokat… Süper Ligdeki Hakan Ceylan'ın Babası, Abdülkadir Bitigen'in Babası da eski Hakem… Fırat Aydınus'un Babası eski bir Saha Komiseriydi. Yine, Tugay Kaan Numanoğlu, Onur Özütoprak, Arda Kardeşler, Zorbay Küçük'ün babaları eski futbolcu. Bahattin Şimşek'in Selami Şimşek eski Aydın İHK Başkanı ve Süper Ligde Gözlemci. Burak Şeker'in Babası Adnan Şeker'de eski MHK Üyesi.

 

İSTANBUL'DA LİSTE KABARIK

Lig eski Hakemi Serdar Çakır'ın oğlu FİFA Hakemi Cüneyt Çakır, İstanbul İl Hakem Kurulu eski Üyesi Fethi Göçek'in yeğeni FİFA Hakemi Hüseyin Göçek, FİFA eski Hakemi Fahir Ersoy'un oğlu FİFA Yardımcı Hakemi Kerem Ersoy, 1. Lig eski Hakemi Şahin Taşkınsoy'un oğlu Üst Klasman Hakemi Abdullah Buğra Taşkınsoy, eski Hakem ve şimdinin İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Yaşar Filiz'in oğlu Üst Klasman Hakemi Mustafa Kürşat Filiz, eski Hakem Muharrem Altay'ın oğlu Üst Klasman Hakemi Çağdaş Altay, TFF Temsilcisi Deniz Özaral'ın oğlu Üst Klasman Yardımcı Hakemi Deniz Caner Özaral, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in eğitimini üstlendiği Üst Klasman Yardımcı Hakemi Ferdi Karadoruk,  1. Lig eski Hakemi Şahin Taşkınsoy'un oğlu Klasman Hakemi Burak Taşkınsoy, eski hakem ve faal Klasman Gözlemci Mümtaz Kapluhan'ın oğlu Üst Klasman Yardımcı Hakemi Mehmet Kapluhan, Alanya eski İl Hakem Kurulu Üyesi ve İstanbullu eski Hakem Haluk Bayar'ın oğlu Klasman Hakemi Batuhan Bayar, merhum Oğuz Uğurlu'nun oğlu Klasman Hakemi Oğuzhan Uğurlu, İHK ve TFFHGD görevlisi eski Hakem Ömer Ala'nın oğlu BAL Hakemi Cem Boratay Ala, 1. Lig eski Hakemi Osman Avcı'nın oğlu Klasman Hakemi İlker Yasin Avcı, MHK eski Üyesi Turgay Güdü'nün yeğeni Klasman Yardımcı Hakemi Barkın Güdü, FİFA eski Hakemi Vedat Yüksel'in yeğeni Klasman Hakemi Emre Yüksel, İstanbul İHK Üyesi Mehmet Ali Taşçı'nın oğlu BAL Hakemi Kutluhan Taşçı, Dursun Ali Esa'nın oğlu BAL Hakemi Barış Esa, Eski B Klasmanı Hakemi İzzet Kösterelioğlu'nun oğlu BAL Hakemi Ertuğrul Kösterelioğlu, İstanbul İHK eski Başkanı Aydın Kankaş'ın oğlu BAL Hakemi Muhammet Metin Kankaş, İstanbul İl Hakem Kurulu eski Başkanı İsmet Cengiz'in oğlu Klasman Hakemi Can Cengiz ve FİFA Yardımcı Hakemi Esat Sancaktar'ın kardeşi BAL Hakemi Mirsat Sancaktar.

 

Ali Kemal Demir

YORUM YAP