“Güvenlik sistemini başınıza bir iş gelmeden yaptırın”

“Güvenlik sistemini başınıza bir iş gelmeden yaptırın”

11.06.2020 12:21:11

İş Dünyası Programına konuk olan Kare Elektronik Genel Müdürü Murat Gümüşkaya, “Profesyonel bir güvenlik firması tarafından projelendirilen güvenlik sistemleri maliyetli değil. Başınıza bir iş gelmeden güvenlik sistemi yaptırmanızı tavsiye ediyorum.” dedi.

Silivri SİAD ve Küpe FM işbirliğinde hazırlanan İş Dünyası programının bu haftaki konuğu Kare Elektronik Genel Müdürü Murat Gümüşkaya oldu.

Kendilerine bu fırsatı verdikleri için Küpe FM ailesi ve Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği'ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Gümüşkaya, pandemi sürecinde kendilerini evlerinde izole ederek korumaya çalıştıklarını, acil olan işlerde de tedbirlerini alarak gereğini yerine getirdiklerini ve müşterilerini mağdur etmediklerini belirtti.

Gümüşkaya, 17 yıllık hizmet tecrübesiyle yaptıkları çalışmalar ve sektöre ilişkin bilgiler paylaştı.

“GÜÇLÜ BAYİLİK AĞIMIZLA SEKTÖRE YÖN VEREN FİRMALAR KONUMUNA GELDİK”

Turhan ALYAKUT: Kare Elektronik ne tür hizmetler veriyor?

Murat GÜMÜŞKAYA: Şirketimiz 2003 yılında dört girişimci tarafından Silivri'de kuruldu. Kare ismimiz de dört kişilik kurucular kurulunu temsil etmekte. İlk kuruluş, kesintisiz ana faaliyet alanımız; güç kaynakları, regülatör ve inventör üretimi üzerine oldu. Sahip olduğumuz bilgi birikimi, tecrübe ve anlayışımızı biraz daha geliştirerek Trakya bölgesinde oluşturduğumuz güçlü bayilik ağımızla sektöre yön veren firmalar konumuna geldik.

 

Turhan ALYAKUT: Malum bölgemiz elektrik kesintisi sorunu yazıyor, bu açıdan kesintisiz güç kaynakları bölgemiz işletmeleri için büyük önem teşkil ediyor.

Murat GÜMÜŞKAYA: Maalesef öyle. Sadece elektrik kesintisi değil, voltaj dalgalanmaları, elektronik cihazların hassasiyeti v.s. bunların hepsini kesintisiz güç kaynağı ile engellemiş oluyoruz.

“GÜVENLİK SİSTEMLERİ ÇOK GENİŞ KAPSAMLI”

Turhan ALYAKUT: Sadece iş yerleri için değil, evlerimizde de kesintisiz güç kaynaklarına ihtiyaç duyuyoruz.  Bu süreç bize evden çalışmanın avantajlarını da gösterdi. Bundan sonra belli ki evlerimizden de işlerimizin en azından bir kısmını yapmaya devam edeceğiz. Onun ötesinde sizin güvenlik sistemleriyle ilgili de çalışmalarınız var. Güvenlik sistemleri içerisinde neler yer alıyor?

Murat GÜMÜŞKAYA: Güvenlik sistemleri denilince aklımıza ilk olarak hızlı alarm sistemleri ve kamera sistemleri geliyor. Ancak güvenlik sistemleri çok geniş kapsamlı olduğunu belirtmek isterim. Örneğin çocuklarınızın güvenliği için kişisel takip cihazları, araçlar için araç takip cihazları, sevk ettiğiniz ürünler için takip cihazları, yangın, gaz, su kaçağı gibi geliştirilen sistemler özellikle evde bakımı olan yaşlılarımız için geliştirilen sosyal alarm hizmetleri, konforunuzu devam ettirmek için uzaktan yönetilebilen akıllı ev sistemleri bu gruba ekleyebiliriz.

Turhan ALYAKUT: En çok kullanılan sanırım kamera sistemleri.

Murat GÜMÜŞKAYA: Evet öyle, Emniyete yardımcı olmak, olayları canlı olarak takip etmek açısından, ebeveynlerin çocuklarını seyretmeleri için kapalı devre kamera sistemi devreye giriyor.

“TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDEN YARARLANMALI”

Turhan ALYAKUT: Kamera, bazı olayları çözmek için işe yarıyor, yoksa caydırıcı unsurları da güvenlik anlamında önem taşıyor.

Murat GÜMÜŞKAYA: Günümüzde bizim ihtiyaç sıralamamız öncelikle yiyecek ve barınma. Güvenlik de tabi bunların yanı sıra gelmekte. Gerek gelişen teknoloji, gerek sosyoekonomik düzen, gerek çevre faktörleri insanların güvenli bir ortamda yaşamaları için tehdit ortamı oluşmakta. Bu nedenle insan doğası gereği sevdikleri veya sahip oldukları eşyaları koruma içgüdüsüyle elinden gelen önlemleri almak ister. Bu bazen kendince alınan basit önlemler dışında demir parmaklık, cam kilidi, kepenk gibi şeyler yapılabiliyor. Bunların dışında gelecek tehdidi derecesine göre konforundan ve yaşam tarzından ödün vermeden, teknolojik ürünlerden yararlanması gerekiyor diye düşünüyorum. Demir parmaklıklar insanlara kendileri hapishanede hissetme gibi bir durum oluşturuyor, depremde kaçamama gibi sebeplere neden olabilir.  Bunların yerine uygun bir alarm ve kamera sistemi yapıldığı takdirde hem konforumuzun devamı, hem istenmeyen durumların yaşanmasını engellersiniz. Ayrıca alarm ve kamera sistemlerinin caydırıcılığı diğer sistemlere göre kat be kat üstün. Evde çocuk bakıcısı çalıştıran veya bakıma muhtaç yaşlısı olan kişiler gözleri arkada kalmaması için kamera sistemleri oldukça kullanışlı. Bunun dışında bir de konforlu yaşam alanları için uzaktan yönetilebilen akıllı ev sistemleri tercih edilebilir.

“SEKTÖRÜMÜZ ÇOK HIZLI DEĞİŞİMLER YAŞADI VE BÜYÜK İVME KAZANDI”

Turhan ALYAKUT: Geçmişte günümüze sektörü değerlendirdiğinizde neler değişti?

Murat GÜMÜŞKAYA: Gelişen dünyamızda, gelişen teknolojilerle birlikte artan güvenlik ihtiyaçlarından dolayı sektörümüz çok hızlı değişimler gösterdi. Özellikle internet ağıların hızlanması, yaygınlaşması sektörümüze çok büyük ivme kazandırdı. Öyle ki önceden bu kadar çok hırsızlık, taciz, cinayet, terör gibi güvenlik tehditleri yoktu. Dolayısıyla bu kadar güvenlik ihtiyacı da yoktu. Ancak dediğim gibi hızla gelişen dünya ile birlikte artan güvensizlik ortamı, güvenlik sistemleri talebini ciddi oranda artırdı. Artan talep karşısında sektör hızla tepki verip hem teknolojik hem ekonomik anlamda gelişmesine neden oldu. Daha önce çok yüksek maliyetlere ulaşılan ürünler varken,  şimdi daha ekonomik maliyetlerle daha yüksek kalitede ürünlere çok daha kolay ulaşılabilmekte. Bir de internetin sağladığı imkânlarla güvenlik sistemlerinin birebir akıllı otomasyona dönüşmesi teknolojiye nimet oldu.

“GÜVENLİK SİSTEMLERİ'NDE SON TEKNOLOJİ DİYE BİRŞEY YOK”

Turhan ALYAKUT: Güvenlik Sistemlerinde trendler var mı?

Murat GÜMÜŞKAYA: Güvenlik Sistemlerinden son teknoloji diye bir şeyin olmadığını belirtmek istiyorum. Sektörümüz sürekli ihtiyaca göre çözümler üretiyor. Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Örneğin içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin sosyal alarm hizmeti ön plana çıktı. Normalleşme süreci başlayınca iş yerlerinin açılabilmesi kapsamında malum yerine getirilmesi gereken maddeler var. Termal ısı ölçer kamera şartı getirildi ve sektör bu yöne evrildi. Bunların dışında yine her zaman ihtiyaç olan yüksek çözünürlüklü kamera sistemlerinin yanı sıra hijyen açısından temassız yüz tanımalı personel takip ve geçiş sistemlerine ihtiyaç duyuluyor.  Yine bu süreçte otopark ve plaka tanımlı otomatik bariyer sistemleri ihtiyacı var.

 

“OLUMSUZLUK YAŞAMADAN GÜVENLİK SİSTEMLERİ YAPTIRMALARI TARAFTARIYIZ”

Turhan ALYAKUT: Güvenlik Sistemleri kurmak pahalı bir yatırım mıdır?

Murat GÜMÜŞKAYA: Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Müşterilerimizin bir olumsuzluk yaşamadan bu sistemleri önceden yaptırmaları taraftarıyız. Olay gerçekleştikten sonra sonucun maddi değeri olaylara göre değişkenlik gösterip çok yüksek ve geri dönülmez maliyetler yaratabilir.  İş yerinizdeki tüm firma bilgileriniz, ticari sırlarınızın içinde barındırdığınız bir sürü şey, maddiyatla ölçülemeyecek durumda. Bir de manevi kayıplar vardır ki onlara değer biçemeyiz.

Turhan ALYAKUT: Bildiğimiz kadarıyla siz bir de motosiklet meraklısısınız. Hatta bir derneğiniz var.

Murat GÜMÜŞKAYA: Resmi Silivri Motosiklet Kulübü Derneğimiz var. İlk Kurucu Başkanı benim. Ondan sonra Yasin arkadaşımız geliyor. Şu anda kendisi ve bir arkadaşımız başkanlığa devam ediyor. Bu da hobilerimizin arasında.

Turhan ALYAKUT: Önümüzdeki günler için planlanan organizasyonlar var mıydı?

Murat GÜMÜŞKAYA: Her yıl festival düzenliyoruz. Bu sene ara verip, önümüzdeki yıl içinde yapacaktık. Şartlar ne getirir tabi ki bilemiyoruz.  Silivri'nin konumu, motosiklet kullanmak için çok ideal bir yer. Diğer arkadaşlarımız rahat bir şekilde gelebiliyorlar.  Silivri'nin tanıtımında çok faydasının olduğunu da düşünüyoruz. Etkinlik için beklemedeyiz.

Turhan ALYAKUT: Sahilde bir heykel var, hikâyesi nedir?

Murat GÜMÜŞKAYA: Bu heykeli iki sene önce düşündük. Motosiklet kazasında kaybettiğimiz arkadaşlarımız oluyor.  Bu, onlara adadığımız bir heykel. Dünyada bir tek Ukrayna bir de bizde var. O heykel sayesinde geçen sene Türkiye Motosiklet Platformu'ndan Türkiye'nin en iyi Motosiklet Kulübü Ödülünü aldık. O heykeli, hayatını kaybetmiş arkadaşlarıma adamak istiyorum.

“BAŞINIZA BİR İŞ GELMEDEN GÜVENLİK SİSTEMİ YAPTIRMANIZI TAVSİYE EDİYORUM”

Turhan ALYAKUT: Son olarak ne söylemek istersiniz?

Murat GÜMÜŞKAYA: Profesyonel bir güvenlik firması tarafından projelendirilen, profesyonel güvenlik sistemleri bu anlattıklarımızdan sonra size maliyetli değil. Başınıza bir iş gelmeden güvenlik sistemi yaptırmanızı tavsiye ediyorum.

Tekrar Silivri SİAD ve Küpe FM ailesine çok teşekkür ederim.

Renginar SALİ

 

 

 

 

 

YORUM YAP