XXXXX

Günah keçisi...

"Mazeret bulma olgusu işlenen hatalar, suçlar ve günahlar için her zaman geçerlidir. Mazeret üretiminin yetersiz olduğu durumlarda sorumluluk başkasının üzerine atılırdı.
Eski Yunan'da bir çatışma veya doğal afet ortaya çıktığında suç "farmakos" diye adlandırılan kişilerin üstüne yüklenir. Taşlanarak kent dışına sürülen bu kişi sayesinde yöneticiler ve kentliler kendi hata ve kusurlarına mazeret bulmuş olurlardı. Tevrat ve İncil'de ise "ez-ozel" diye adlandırılan bir keçiye de benzer işlevler yüklendiği anlatılıyordu. Bu keçiye dokunanların, kendi suçları ve günahlarından kurtulduğuna inanılıyordu. Bugün "günah keçisi" denen bu masum hayvan, yapılan bir törenden sonra ya bir yardan atılır ya da çöle bırakılırdı.

Oysa yüzyıllardır söylenen "Tedbirde noksan eyleyip, takdire bahane bulma!" atasözü iyi yöneticilerin mazeret üretmeye hakları olmadığını vurguluyor…

ÇARE SORUMLULUK DUYGUSUNDA
Mazeret üretimi, toplumun bağışıklık sisteminde, AIDS hastalığının kişilerde yarattığına benzer bir şekilde, büyük hasarlara yol açar. Mazeret kültürünün kaçınılmaz sonucu olan beden ve beyin tembelliği, toplumları tüm olumsuzluklara karşı savunmasız bırakır. Benzer zaaflar şirketlerde yaşandığında ise telafisi imkânsız zararlar ortaya çıkar.

SORUMLULUK: Mazeret üretimi sorumlulukların açık seçik belirlenmediği ve paylaşılmadığı kurumlarda daha yaygındır. Herkesin iyi ve kötü günlerdeki sorumluluğunun belli olduğu kurumlardaki çalışanlar ancak altından kalkabilecekleri işi kabul eder. Bu tür kurumlarda yapılan hataların izini sürmek daha kolay olur.

HESAP VERİLEBİLİRLİK: Hata yapan herkesin bu hatanın sorumluluğunu yüklenmesi ve hesap vermeye hazır olması, mazeret kültürünün zararlarını azaltır.

ETKİN LİDERLİK: Herhangi bir yönetici ile gerçek lider arasındaki en önemli fark, liderin yapılan işin her türlü sonucunu tek başına üstlenmesidir. Çünkü kadrosundaki kişilerin yaptığı hatalardan, o kişileri göreve getiren ve denetleyen lider sorumludur. Sıradan yönetici ise sorumluluğu, yardımcılarına ve diğer müdürlere atarak hatanın vebalinden sıyrılmak ister. Gerçek lider, görev ortamındaki tüm olumsuzlukları önceden dikkate alır, her olumsuzluk için bir önlem düşünmek zorundadır.

MAZERETLER ÜLKESİNDE HEP BAŞKALARI SUÇLUDUR
Hayat yolunda düşe kalka ilerliyorsunuz. Yol çukurlarla, engellerle ve dikenlerle dolu. Sıkıntılar ve dertler gücünüzü zorluyor. Başkaları ile yarışarak, epey uzakta görünen hedefinize ulaşmak zorundasınız. Arada bir karşınıza bir yol ayrımı çıkıyor. Bir ok sizi hedefinize ulaştıracak uzun ince ve çileli yolu gösteriyor. Bu yolu tuttuğunuzda bir süre daha terlersiniz ama eninde sonunda istediğiniz yere ulaşma ihtimaliniz epey yüksek.

Diğer yol ise kısa ve ağaçlıklı bir dere boyuna doğru uzanır: Bu yolu seçtiğinizde ise "mazeretler ülkesi"ne adım atmış olursunuz. Gölgede dinlenirken, kendinizi iyi hissetmek için bahaneler, özürler üretmeye başlarsınız. Türkiye'de eksiklik ve aksaklıkların bini bir para olduğu için mazeret üretiminde hiç zorlanmazsınız. Her bulunan mazeret, omzunuzdaki sorumluluk yükünü biraz daha hafifletir.

Mazeretler ülkesinde suç hep başkalarındadır. Belediye, müdürünüz ve iyi gün dostu arkadaşlarınız, herkes sizi başarısız kılmak için ellerinden geleni yapmaktadır nedense. O halde erişilmesi imkânsız olan hedef için çalışıp çabalamanın bir faydası olmayacaktır. Bu ortamda beyin, gerçek sorunlar için çözüm bulmak yerine mazeret ve bahane üretimi ile meşgul edilir.”

Nette bir şey arıyordum onu bulamadım ama bu değerlendirme dikkatimi çekti. Karşılıklı suçlamalar, mazeretler, sorumluluk almalar veya bu yönde sergilenen ihmaller…
Yaşadıklarımızın tek mimarı biziz, bunun için hayatımızda olup bitene farklı bir bakış açısıyla bakmakta yarar var.


BELEDİYE, SİLİVRİ HALKINI SUNAY AKIN'LA BULUŞTURUYOR
Gerçekleştirdiği her programda büyük beğeni toplayan Sunay Akın, 15 Ağustos Çarşamba akşamı Gümüşyaka Mahallesi'nde gerçekleştireceği sahne programıyla Silivri Belediyesi aracılığı ile üçüncü kez Silivrililerle buluşacak.
15 Ağustos Çarşamba akşamı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın Gümüşyakalılara Belediye Çay Bahçesi'nde fasıl eşliğinde vereceği iftar yemeğinin ardından gerçekleşecek program saat 21.30'da başlayacak.

YORUM YAP