Göçengil: Cumhuriyetin yerine tek adam sistemi getirilmek isteniyor

Göçengil: Cumhuriyetin yerine tek adam sistemi getirilmek isteniyor

17.01.2017 10:53:06

Türkiye Büyük Millet Meclisinde Anayasa değişikliği konusunda sıkı bir mücadele veren Cumhuriyet Halk Partisinin Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, süreci Hürhaber okurları için değerlendirirken “Yapılmak istenen Anayasa değişikliği güzel ülkemizde telafisi çok zor yaralar açacaktır. Türkiye'nin bu sözde yeni rejimin ile tek bir kişinin keyfiyetine bırakılmasına asla izin vermeyiz” dedi.

Anayasa değişiklik paketi konusunda azimli bir mücadele sergileyen CHP'nin yereldeki temsilcisi İlçe Başkanı Suna Göçengil, itirazlarını, endişe ve mücadele ettikleri hususları Hürhaber okuyucuları için şu şekilde ele aldı:

GÖÇENGİL: ÇOĞULCU DEMOKRASİMİZİN YERİNE TEK ADAM YÖNETİMİ GETİRİLMEK İSTENİYOR
“Ülkemizin çok önemli bir yol ayrımından geçtiği günlerin içindeyiz. Temelleri 1923'te atılmış, 1946'da hayata geçirilmiş çoğulcu demokrasi yerine bizleri neredeyse 150 yıl geride kalmış tek adam yönetimine yeniden sokmak isteyenlerle uzunca bir süredir mücadele ediyoruz…
Yapılmak istenen Anayasa değişikliğinde, başkanlık sistemi önerilmiyor… Başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığına dayanır. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden tamamen ayrıdır. Birbirlerini denetleme mekanizmaları vardır. Önerilen sistemde ise bütün yetkiler bir kişinin elinde toplanıyor. Bu sistemle açıkça tek adam rejimi önerilmektedir. Egemenliğin tek bir elde toplandığı otoriter rejime geçiştir.

“ÜLKEMİZDE REJİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEK İSTENMEKTEDİR”
Türkiye'de siyasal rejim demokratik Cumhuriyettir. Cumhuriyet rejimi kurulduğu günden bu yana egemenliği bir kişiden alıp halka verme ve demokratikleşme çizgisini benimsemiştir. Getirilmek istenen değişik de açık bir karşı devrim hareketi olarak, egemenliği tekrar halktan alıp bir kişiye verme girişimidir. Demokrasiye yönelen gidişin kesintiye uğrayıp, otoriterliğe yönelmesidir. Ülkemizde rejim değişikliğine gidilmek istenmektedir. Binlerce vatan evladının kahramanca savunarak bizlere emanet ettiği bu Cumhuriyet, çok partili Meclisimiz, parlamenter sistemimiz, son yıllarda büyük yaralar alsa da Hukuk ve Laik Devlet anlayışımız, sahip olduğumuz büyük kazanımlardır. "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün bu büyük yaklaşımını adeta tarumar etme tehlikesi içeren bu rejim değişikliği paketi ile Cumhuriyet bir kişinin keyfiyetine teslim edilmeye çalışılıyor. Bu her şeyden önce Cumhuriyet ve milletin egemenliği için canlarını feda etmiş Kuvay-ı Milliye şehitlerimizin aziz ruhlarına da büyük saygısızlıktır.
Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan biri şüphesiz özgürlükçü yeni bir anayasadır. Bunu öteden beri en çok dile getiren biziz, yani halkın partisi, Cumhuriyet Halk Partisi. Sanki başka hiçbir sorunumuz yokmuş gibi Başkanlık Sistemi dayatılmak isteniyor. Biliyoruz ki böylesi bir anayasa değişikliği güzel ülkemizde telafisi çok zor yaralar açacaktır. Türkiye'nin bu sözde yeni rejimin ile tek bir kişinin keyfiyetine bırakılmasına asla izin vermeyiz.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP