Genel formül belli özelde durum karışık

Genel formül belli özelde durum karışık

18.10.2017 15:52:43

AK Parti, 2019'da tek başına iktidar gücünü  korumak için genel  formülleri belirlerken, meselenin özeline inildiğinde bunun ötesinde çok daha fazla etkenlerin değerlendirme içi tutulması gerektiği dikkat çekiyor. Örneğin AK Parti diyor ki; ‘İlçe Başkanım; genel ve yerel seçimlerde aday olmasın ve üniversite mezunu olsun'… Silivri özelinde; güçlü bir muhalefet ile iktidar seçeneği iddiasını ortaya koyması gerektiğini de biz ekleyelim...

Hürriyet Gazetesinin haberine göre AK Parti'de görevi bırakması istenen il başkanlarının sayısı 30'a çıkarken yerlerine geleceklere ve ilçe başkanlarına üniversite mezuniyetinin yanı sıra ‘belediye ve milletvekili seçimlerinde aday olmamaları' şartı konuldu.
AK Parti'de 2019'da yapılacak seçimlere yönelik yaşanan değişim süreci sadece belediye başkanları için değil, il ve ilçe başkanları için de deprem etkisi yarattı. Edinilen bilgiye göre, il kongre sürecine gelmeden önce hakkında iddia olan veya yeni dönemde farklı yerlerde değerlendirilmesi düşünülen il başkanlarıyla, genel merkezin talimatıyla vedalaşıldı.

İL BAŞKANLARI MİLLETVEKİLİ, İLÇE BAŞKANLARI BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLMAYACAK!
Bu iller için yeni il başkanı adayı belirlenirken aynı zamanda ilçe başkanları için de geçerli üç şart getirildi. Yeni il ve ilçe başkanlarının, “üniversite mezunu olmaları, 2019'da yapılacak belediye başkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine aday olmamaları” istendi. Bu şartları kabul eden il başkanı aday adayları belirlendi, ilçe başkanları için aynı kıstas işletilecek.

İL BAŞKANLARI ÇALIŞACAKLARI İLÇE BAŞKANLARINI KENDİLERİ BELİRLEYECEK
Parti yöneticileri, il başkanı adaylarının, il kongrelerinden önce belirlenmesinin amacının, il ve ilçe yönetimlerinde kendi istedikleri ekibi kurmalarına olanak sağlamak olduğunu söylediler. Görevden alınan il başkanlarından bazı isimlerin ise belediye başkanı ve milletvekili adayı olarak değerlendirileceği de belirtildi.

ÖZEL EKİPLER İŞ BAŞINDA
Partideki değişimin ilk ayağı olan il başkanlarıyla ilgili operasyonda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gönderilen notların çok etkili olduğu belirtiliyor. Erdoğan'ın gittiği her ilde kendisine vatandaş tarafından ulaştırılan notlarla, Cumhurbaşkanlığı'na yollanan her türlü bilgi, itiraz ve eleştirinin özel olarak değerlendirildiği dile getirildi. Şikâyetlerin dikkate alınarak bu illere özel ekip gönderildiği, iddia ve eleştirilerin doğru olup olmadığının parti müfettişleri ve anketlerle de ayrıca teyit edildiği belirtiliyor. Başkanların değiştirilmesine ilişkin kararın bu mekanizmadan sonra işletildiği dile getiriliyor.

SİLİVRİ AK PARTİ'NİN ALTERNATİFLERİ
Selim Temurci'nin İstanbul İl Teşkilatının başında kalıp kalmayacağının kesinleşmesinden sonra Silivri'deki durumun da belirginlik kazanacağı anlaşılıyor. Kutlu'nun ilçe başkanlığı devamından yana görüş belirtenler Temurci'nin de kalması savunurken, AK Parti İstanbul'da farklı bir İl Başkanı ile yola devam etmesi gerektiğini ifade edenler Kutlu'nun yerine de alternatifler araştırıyor. 2019 seçimlerinde Belediye Başkan ve milletvekili adayı olmaması kriterinin yanı sıra AK Parti'nin yeni ilçe başkanı için üniversite mezunu olması şartı da aranıyor. AK Parti'nin ilçe başkanı için aradığı kriterler üstteki gibiyken, yerel iktidarı değiştirmeye etki edecek kıstaslar ağırlığını ortaya koyuyor. Yani AK Parti'nin Kutlu'nun yerine belirleyeceği yeni ilçe başkanı yerel iktidara yönelik güçlü bir muhalefet ortaya koyamazsa, hiçbir yere aday olmaması veya bitirdiği üniversitelerin etkisi hükmünü yitirmekte.

BELİRSİZLİK ZAMAN KAYBETTİRİYOR
Tüm siyasi gelişmeler 2019'da yapılacak seçimlere endeksli bir seyir halindeyken, belirsizlik ve güvensizlik AK Parti'ye ciddi kayıp yaşatıyor. 2014 yerel seçimlerinde seçimlere kısa bir zaman kala yerel seçim yarışına giren AK Parti, 2019'da da rakibi ile kayışla bu konuda dezavantajlı durumda. Siyasi riskler bir yana öngörülememezlik (özellikle son dönemde) ve daha önceki seçim tecrübelerinin ekseninde hatırlanan hayal kırıklıkları AK Parti'yi iktidar yoluna yavaşlatıyor.

CHP'DE KADRO, AK PARTİ'DE ARTI ADAY SANCISI
Daha önceki yarışlarda çok net olarak görülen parti içi kavgaların kan kaybı, CHP Silivri'de belediye başkan adaylığı düzeyinin ötesinde seyretmeyi vaat ediyor. Işıklar'ın adaylıktan ziyade yeni bir kadro oluşturmakta esas sıkıntıyı çekeceği konuşulurken, AK Parti aday hususunda da kadrosuna ilişkin de belirsizliklerin zirvesinde. Çözmesi gereken bir diğer önemli ve büyük sorun da parti içi dengelerin iktidar savaşı! Bu öyle bir savaş ki her adayı karşı rakiple mücadeleye çıkmadan mağlup etmeye muktedir.

Sevginar SALİ

YORUM YAP