Feyzioğlu: Dört dörtlük sivil toplum olmamız lazım

Feyzioğlu: Dört dörtlük sivil toplum olmamız lazım

19.12.2015 13:43:28

Silivri Lions Kulübü, Cuma akşamı Sunflower, Jasmin Restaurant'ta düzenlediği toplantısında Türk ceza hukuku profesörü ve Türkiye Barolar Birliği'nin 8. Başkanı Metin Feyzioğlu'nu ağırladı. Halil Eken'in Silivri Lions Dönem Başkanı olarak, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte evsahipliği yaptığı toplantıya Çorlu, Tekirdağ, Eyüp, Yeşilyurt, Dikilitaş, Beylikdüzü, Fatih, Marmara Lionsların yanı sıra Silivrili avukatlar geniş katılım gösterirken, CHP'li meclis üyeleri Ünal Doğrul ve Saadet Gencoğlu da programı takip eden isimlerdendi.

FEYZİOĞLU: DÖRT DÖRTLÜK BİR SİVİL TOPLUM OLMAMIZ LAZIM

Açılış ve saygı duruşunun ardından söz alan Metin Feyzioğlu, sivil toplum kuruluşlarının etkin ve güçlü kılınması gerektiğine vurgu yaptı. “Sevgisizlikten, saygısızlık ve samimiyetsizlikten sıtkım sıyrıldı” diyen Feyzioğlu, “Kendimize şunu sormalıyız; ‘Bu ülke benden ne bekliyor?'. Çamura bulanmış siyasetçi yerine omurgalı duruş, halkın gerçeklerini bilen bunları sahiplenerek çözüm üreten, buna kendini adayan yurtseverlere ihtiyacımız var. Sistemli ve örgütlü şekilde hizmete hazır hale gelmek zorundayız. Bu konuda şahsım adına yapabileceklerimi kısa bir süre içinde ortaya koyacağım. Sözünü ettiğim siyasi bir örgütlenme değil o kadarını söyleyeyim.
Tarıma dayalı üretim ve sanayiyi nasıl şahlandırırız bunu konuşmak zorundayız. 50-100 yıl sonra nüfusu nasıl doyurabiliriz bunları şimdiden hesap etmek durumundayız. Üretim ve üreticinin sorunlarını acilen ve birlikte çözüme kavuşturmalıyız.
Evlatlarımızı nasıl yetiştirmeliyiz, gelecek çağa nasıl ayak uyduracak bireyler olacakları konusunu tartışmalıyız.
Kadına karşı şiddeti ağırlaştıran cezalar ile çözmeye çalışanlar bunun bir faydası olmadığını görmeli. Sorunların gerçek nedenlerine inmeliyiz. Bilimle, sanatla, teknolojiyi geliştirerek insanları iş gücüne katarak çözüm aramalıyız.
Dört dörtlük bir sivil toplum olmamız lazım. Bu şekilde Türkiye'deki bütün siyasi partileri ve ülkeyi yönetiriz. Adalet dağıtan bir yargı, eşit vatandaşlık paydası kuralım, temel insan haklarını önce içimize sindirelim. Sadece bize benzeyenin değil hiç benzemeyenin de hakkını koruyalım.
Bir sivil toplum örgütüne ‘Kaç kişisiniz' diye sorulduğunda sadece üyelerinin sayısını veriyorsa bir işe yaramaz. Yüz binleri, geniş kitleleri kapsıyorsa derde deva olabilir ancak. O zaman üretmeye, yönetmeye, etkilemeye aday olur” şeklinde düşüncelerini aktaran Feyzioğlu, sivil toplum etkisi ve gücü önemine dikkat çekti.

“TARİH YAZIMINA İMZA ATIYORUZ”
Türkiye'de günümüzde yaşayıp da çok şansız olduğunu düşünenlerin aksine, şanslı oldukları değerlendirmesiyle sözlerini sürdüren Feyzioğlu, “Düşünseniz ya Hollanda'da yaşadığınızı. Ne kadar sıkıcı bir hayatınız olurdu. Onlar tarihi kitaplardan okuyor, Türkiye'de tarih yazılmasına imza atıyoruz” dedi.

“‘E, NE YAPALIM BU KADAR OLUYOR' DEMEYİ BIRAKMALIYIZ”
30 Mart, Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran ve 1 Kasım'da elde edilen sonuçları ve de yaşananları değerlendiren Feyzioğlu, muhalefet partilerinin tutumlarını analiz ederken tepkisiz kalan toplumun kendisini sorgulaması gerektiğini ifade etti. 30 Mart'ta muhalefet partilerinin sandıklara sahip çıkamayışına tepkisiz kalan halk ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı adayı formülünün eksikliklerine işaret eden Feyzioğlu, “ ‘E, ne yapalım bu kadar oluyor' dediğimiz sürece siyaset kan kaybetmeye devam edecek” mesajını verdi. Ne MHP'li ne CHP'li olmayan ama iki parti tabanını heyecanlandırması beklentisiyle aday gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, seçime iki ay kala Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitmesine yol açacak yanlış bir strateji ile yıllardır Başbakanlık yapmış bir alternatifin karşısına çıkartılmasının göz göre göre, büyük hata olduğunu vurgulayan Feyzioğlu, “Cumhurbaşkanı adayınızın kazanmasını inşallah siz istediniz” diye imalı, sorgulayıcı bir göndermede bulundu CHP ve MHP'ye.

“İLLÜZYONLARDAN KURTULACAĞIZ”
7 Haziran seçimlerinden sonra CHP, MHP ve HDP'nin ortak bir meclis başkanı seçemeyerek, halkta ‘Bizi iktidar yaparsanız hükümet kuramayız' algısını yarattıklarını ifade ederken, “AKP'yi tek başına iktidar yapanlardan bu ülkeyi yönetmesini bekleyemeyiz. 7 Haziran sonraki yönetememe beceriksizliğine karşın ben de sizlerin birçoğu gibi gittim o partilerden birine oyumu verdim. MHP 40 milletvekili kaybetti tık yok. CHP, %35 alması içten bile değilken %25'te kaldı ‘Bu bir başarı' dedi tabandan hiçbir ses yok. Ben şurada veya burada durmaya aday değilim. Toplum olarak tepkisiz kalmamamız lazım. Geride bıraktığımız 4 seçime bakın; sistem çok memnun, halkın %50'si değil. Ne yapacağız? Kendimizi illüzyonlardan kurtaracağız. Düşüncelerimizi ortaya koyacağız. Bunun için uygun sivil toplum örgütleri kurulmalı. Kimsenin umutsuz olmaya, umutsuzluk aşılamaya hakkı yok. Örgütlenin ben her türlü katkıya hazırım” dedi.
Silivri Lions Başkanı Halil Eken, günün anısına Metin Feyzioğlu'na bir teşekkür plaketi ve çiçek takdim ederek üyeleri ile birlikte uğurladı.
Sevginar UYGUN

YORUM YAP