Fatih’e devrim gibi proje

Fatih’e devrim gibi proje

4.10.2016 08:59:44

Fatih Mahallesi, geçmişi kadar görkemli bir geleceğe hazırlanıyor. Tarihi Kale İçi çalışmasının tanıtımını gerçekleştiren Başkan Özcan Işıklar, “Bu topraklarda yeşermiş kültürü inandığımız değerleri koruyarak yaşatmak istiyoruz. Mahallemizde yapacağımız düzenlemelerin hepsi daha rahat, huzurlu ve estetik bir yaşam için” dedi...

Silivri Belediyesi, Tarihi Kale İçi'ni yeniden eski ihtişamına döndürecek bir çalışmaya imza atıyor. Belediye Başkanı Özcan Işıklar, coğrafi konumu nedeni ile her dönemde farklı uygarlıklara kucak açmış Silivri'nin ilk mahallesi olan Fatih Mahallesi için hazırladıkları Yenileme Projesi'ni orada yaşayan vatandaşlarla paylaşıp görüş ve önerilerini aldı. 1 Ekim Cumartesi günü Havuzlu Kahve önünde düzenlenen tanıtım toplantısında Işıklar ve ekibi, sevgiyle karşılandı. Mahalle sakini kadınlar tarafından hazırlanan tepsi tepsi börekler, ortamdaki dostluk havasını daha da pekiştirdi.

IŞIKLAR: TARİHİ DEĞERLERİNİ UNUTMAYAN VE ONU YAŞATAN BİR DÜZENLEME
Başkan Işıklar, düşüncelerini şöyle paylaştı: “Dünyanın her yerinde yerel yönetimler orada yaşayanların vereceği kararlarla şehri geliştirir. Birlikte yönetimin anlamı da budur. Fatih Mahallesi kilisesi, havrası, camisiyle 3 ayrı semavi dinin bir arada barış içinde yaşadığı, Trakya'daki örnek kadim yerleşim alanlarından biridir. Bu yönüyle bakarsanız tarihi değerlerini unutmayan ve onu yaşatan bir düzenleme olmasını istedik.

“BÜTÜN KURUMLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Anlatanlardan bildiğim için söylüyorum; bu mahallenin alt yapısına yaklaşık 50 yıl temel bir çözüm olarak bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışma yapılmadı. Şu anda bile yapılırken zorluklarla yürüdüğünü görüyoruz çünkü mahallenin zemin yapısı çok sağlam. Kazarken çoğu kepçenin dişi kırıldı, müteahhitler bırakıp kaçtı. Bir şanslı tarafımız, mahallemiz deprem açısından en güvenilir yerlerden biri. Bu arada Büyükşehir'e, İSKİ'ye, BEDAŞ'a bütün kurumlara ayrıca teşekkür ediyorum. Mahallemizin çok büyük ihtiyacı olan bu alt yapı hizmetleri bittikten sonra 50 yıl belki de daha fazla hiçbir sorun çıkarmadan burada huzur içinde yaşatacak. Yani 100 yıllık bir iş bu. Toz toprak şikâyetleri olabiliyor ama bilin ki bütün bunlar bu mahallenin hayrı için yapılmıştır.

“FATİH MAHALLESİ ZİYARET EDİLECEK BİR YER OLACAK”
Kararları birlikte vereceğiz. Mahallemizde yapacağımız düzenlemelerin hepsi daha rahat, huzurlu ve estetik bir yaşam için. Hepimizin gururlanacağı, geçmişin izlerini taşıyan mahallemizi güzelleştirerek ilçemizin ziyaret edilecek bir alanı haline gelmesinden hiç şüpheniz olmasın. Çok güzel düzenlemeler olacak çünkü bu mahallemizde çok önemli tarihi eserler var. Onları da açığa çıkarmış olacağız. Hem geçmişe saygı hem de umutlu bir gelecek için mahallemizi güzelleştirmiş olacağız.

“RANT ANLAYIŞINI BURADAN UZAK TUTACAĞIZ”
Silivri'mizde yaşam biçimimizi korumak istiyoruz. Doğulu batılı, yerli göçmen oluşu, neye inandığı, nasıl giyindiği, kime oy verdiği bunlar bizim işimiz değil. Sadece nefes alıp veriyor olması ve bu memlekette oturuyor olması bizim için yeterli. Büyük Atatürk'ün ve kurtarıcılarının kurduğu bu cumhuriyeti sokakta bulmadık. Bu memleketin ev sahibiyiz. Bu topraklarda yeşermiş kültürü inandığımız değerleri koruyarak yaşatmak istiyoruz. Bu toprakları beraber koruyarak yaşam biçimini bozdurmayacağız. Burasını gökyüzüne baktığında görünmeyecek, ölüsünü gömecek bir toprak bırakmayan rant anlayışını da buradan uzak tutacağız. Çünkü biz yok oluruz o zaman. Bizim 8 senedir yaptığımız en önemli iş bu. Bu mahalle düzenlemesi de bunun bir parçası.

“YAĞMALATTIRMIYORUZ, BETONLAŞTIRMIYORUZ…”
Yaşadığımız toprakların tarihi hafızasını gün yüzüne çıkararak eşit, adil, hakkaniyetle ve bütün kamuya zenginlikler getirecek şekilde düzenlemeler yapmak; üniversite alanlarıyla, kültürel tesisleriyle, hizmet sektörüyle cazip ve yaşanır şehir yaratmak bizim vizyonumuz buydu. Bana göre belediye başkanının en büyük görevi neleri yaptırtmadıklarıdır. Yaptırmadıklarınız emin olun yaptıklarınızdan daha önemli. Biz bu şehri yağmalattırmıyoruz, betonlaştırmıyoruz, rezidanslaştırmıyoruz, peşkeş çekmiyoruz. Yaptırmadığımız bunlar.”

SOLAK, FEN İŞLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ
Bugüne kadar yapılan çalışmaları aktaran Başkan Yardımcısı Hasan Solak, konuşmasını kentin sorunlarını bir bütünlük çerçevesinde değerlendirip kalıcı imalatlar yaparak çözüme katkı sunan kurumlara teşekkür ederek tamamladı. Solak, şunları kaydetti: “Fatih Mahallemizde neler yaptık, hangi çalışmalarda bulunduk ve nasıl bu noktaya kadar geldik bunlarla ilgili kısa bilgiler vermek istiyorum. İlk olarak 2014 yılında Fatih Mahallesi'nin içerisinde bulunan 49 sokak için proje çalışmalarına başladık. Biliyorsunuz buralar tamamen sit alanı. Bir çatı tamiri dahi yapmaya kalksanız Anıtlar Kurulu'ndan izin almanız gerekiyor. Biz de projelerimizin yapımına başladıktan hemen sonra diğer kurumlarla iletişime geçtik ve çalışmalara başladık. Özellikle İSKİ, BEDAŞ, İGDAŞ ve Türk Telekom'la yaptığımız görüşmeler sonucunda yıllardır yatırım yapılmayan Fatih Mahallemize ödenek ayrılmasını sağladık. Bunlarla ilgili kazı ruhsatları düzenledik. Yetki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Müdürlüğüne aitti. Sit alanı olması sebebiyle Anıtlar Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğünün kontrolünde gerekli müracaatlarımızı yaparak ruhsatlarımızı tamamladık. Ruhsatların tamamlanma süreçleri ise 2015 yılının Eylül ayı olmak üzere 2016 yılının Nisan ayına kadar belirli süreler dahilinde sırasıyla hepsi alındı.
Özellikle içme suyu imalatı bitmeden diğer kurumların hiçbiri imalata başlayamadı. Sebebi ise burada hiçbir imalat yapılmamış sokaklar olmasıydı. Aspes ve pvc borularla döşeli olması dolayısıyla boruların kırılma tehlikesi olduğu için Atık Su, BEDAŞ ve Türk Telekom'un iç imalatı gerçekleşemiyordu. O yüzden ilk olarak içme suyunun imalatını başlattık. Yaklaşık 9 kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleşti. Ekim ayının 15'ine kadarda bu çalışma sona erecek ve eski boruların tamamı da böylelikle iptal edilmiş olacak.

İçme suyunun akabinde atık suyunun imalatını başlattık. Bunla ilgili ruhsatlarımızı gerekli mercilere ulaştırdık. Yine burada yaklaşık 9 kilometre atık su imalatı gerçekleşmesi gerekiyor. 9 kilometrelik imalatın 4 kilometresi bitti. Daha 5 kilometreye yakın kanalizasyon imalatı yapılacak.
Bu ihaleler yapılırken işi yapacak olan firmalar metraja göre fiyat vermiş olması sebebiyle ve bu zor şartları düşünmeden teklif vermeleri dolayısıyla işi yüklenen kişiler sürekli işlerini bırakıp gittiler. Şu anda 2 ekip birden çalışıyor. Bununla ilgili işin bitim süresi en iyi ihtimalle 2017 yılının Şubat ayı. Bu tarihe kadar atık su imalatlarını bitirmeyi planlıyoruz.
Bedaş biliyorsunuz ki özelleştti yani özel bir bütçesi var. Bunun da yatırımını sağladık. Onlar içinde çok zor oldu ama çalışmalara başladılar. Bütün alçak gerilim ve yüksek geriliminin tamamı yer altına girdi. Aydınlatma direklerinin montajları yapıldı. Şu anda da sökümü devam etmekte, bu ay içerisinde beton örme direklerinin hiçbirini burada göremeyeceğiz diyebilirim. Elektrik kesintisinin bundan sonra olmamasıyla ilgili tüm tedbirler alındı. Bölgenin tamamının iki taraftan da beslenmesi sağlandı.
Türk Telekom ise Fatih Mahallemizdeki çalışmalarının 15 kilometre civarında yol uzunluğunu tamamladı. Eksik olan imalatlarının tamamını bitirdi. Bize bunların hepsini teslim etti. Şu anda çalışmaya uygun bir duruma geldi.
İGDAŞ'la ilgili yine eksiklerimiz vardı, onları da toparladık. Şu anda birkaç noktada içme suyu imalatı ve şu anda bulunduğumuz meydan olmak üzere çevresindeki dar sokaklarla ilgili 4500'e yakın atık suyu imalatı yapılıyor. Ardından mahallemizin tamamının alt yapı yatırımları tamamlanmış olacak.
Silivri Belediyesi olarak Başkanımızın talimatlarıyla birlikte bu bölgede yapılacak olan projeleri Anıtlar Kurulu'na sunduk. Ardından Fen İşleri Müdürlüğümüzce mevcut alanın hazırlanmış olan projelerine göre ihale çalışmalarına başladık.
2016 yılının Mayıs ayı içerisinde bu ihaleler için teklif verdik. 27 Temmuz'da ihalemizi yaptık fakat 2 milyona yakın bir fiyat farkı olması sebebiyle ilk isteğimiz iptal edildi. Ağustos ayı içerisinde yine aynı ihale işlemlerine başladık ve 5 Eylül'de ihalemizi gerçekleştirdik. Sözleşmeyi imzaladık. 3 Ekim Pazartesi günü yer teslimi yapılarak alt yapı imalatı tamamlanmış olan yol güzergahlarının da yapımına Ekim ayı içerisinde başlanması sağlanacaktır.
Bu yapılacak olan çalışmalarda 41 bin metrekareye yakın granit imalatı gerçekleşecek. Şu anda bulunduğumuz, bir kısmı trafiğe kapatılacak olan meydanımızda özel granit imalatlarıyla çevre düzenleme çalışmaları alt yapı işleri tamamlandıktan sonra imalatlarına başlanacaktır.
Burada yapılan çalışmalardan dolayı sizleri biraz mağdur ettik, bu konuda sizden özür dileriz. Ama bunlar da olmak zorundaydı. Tüm imalatların tamamının bitmesi gerçekten çok zor. Birçok kurum bu konuda seferber oldu. İSKİ dahi kendi içinde ne yaptığını bilmediği bir noktada bizlere gerçekten destek verdiler. Bu işin altından kalkmamız için devamlı yanımızda oldular. İSKİ Atık Su Daire Başkanlığına, İçme Suyu Daire Başkanlığına, BEDAŞ,İGDAŞ ve Türk Telekom Genel Müdürlükleri bizleri kırmadılar, ödenek tahsis ettiler. Ben bütün daire başkanlarına buradan teşekkür ederim. Yatırımları tamamladılar. Artık son noktaya geldi. Müteahhidimizin de yer teslimini yaptık. Projeleri hayata geçirmek için Pazartesi tarihi itibariyle altyapısı biten yol güzergahlarından imalata geçeceğimizi müjdelemek istiyorum. Hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Hazal BAŞARAN

 

Fatih Mahallesi Yenileme Projesi Tarihi Kale İçi çalışması

Silivri Belediyesi tarafından ilçenin en eski mahallerinden olan Fatih Mahallesi'nde Tarihi Kale İçi Projesi hayata geçiyor. Tüm cadde ve sokaklarının modern kent mobilyalarıyla, estetik aydınlatmasıyla tarihi dokusuna uygun olarak yenileneceği Fatih Mahallesi'nde;

-Boyacı Bayırı Meydan Düzenlemesi,
-Turgut Reis İlkokulu Bahçe Duvarı ve Kaldırım Düzenlemesi,
-Havuzlu Meydan Belediye Kültür Evi,
-Eşref Çavuş Sokak Meydan Düzenlemesi,
-Fatih Camisi Çevre,
-Aziz Nektaryus'un Evi,
-Tarihi Sarnıcın Bulunduğu Alan ve
-Tarihi Hamamın Restorasyonu yapılacak.
Fatih Mahallesi Tarihi Kale İçi düzenleme çalışmaları kapsamında; Havuzlu Kahve Meydanı ve 40 ayrı sokak olmak üzere yaklaşık 41.000 metrekarelik alanda çalışma yapılacak.
Sokak düzenlemeleri kapsamında;
*4600 metre gri granit ve siyah bazalt bordür,
*36.200 metrekare, 8 santimetre kalınlığında tamburlanmış gri granit ile siyah bazalt taşlar kullanılacak olup,
Havuzlu Kahve Meydanı için özel olarak yapılan proje kapsamında ise;
* 4.500 metrekare, 8 santimetre kalınlığında gri granit ve siyah bazalt plak kullanılacaktır.
Düzenleme yapılacak sokaklar: Ata Biçen, Ay Sokak, Aydın, Bahariye, Böcekhane, Çamlıçeşme, Dibek, Emin Caddesi, Erbaş, Eşref Çavuş, Ethem Öpçin, Fatih Cami Sokak, Fatih Çeşme, Fethi Elmas, Feyzullah Işıklar, Gökçedeniz, Hamam, Hikmet Çolak, Hüseyin Öpçin, Işıklar, İbrahin Argıç, İbrahim Kandemir, İclaliye, Kalebedeni, Kırkale Kapısı, Külhan, Maliyeci Kemal Ertaş, Mehtep, Mısra + Mustafa Bingöl, Nurdan, Ortaçeşme, Ramazan Sezginer, Sarnıç, Soğukkuyu, Şaban Demiray, Taşmektep, Tavanlı Çeşme, Yarbaşı, Yoğurtçu ve Zükür Mektep.

 

YORUM YAP