Esen: Zarar ithamlarını kabul etmiyoruz!

Esen: Zarar ithamlarını kabul etmiyoruz!

19.04.2021 14:41:32

CHP İlçe Başkanı Berker Esen, geçmiş ve şimdiki dönemde Silivri Belediyesi'nin çöp ve temizlik işi maliyetinden doğan ciddi farkı kabul etmediklerini belirtirken gerekçelerini sundu, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı zarar iddialarını ispata davet etti.

CHP İlçe Başkanı Berker Esen'in son düzenlediği basın toplantısında değindiği tek yerel konu son mecliste, Silivri Belediyesi'nin 2020 faaliyet raporu görüşmelerinde gündeme getirilen geçmiş ve şimdiki yönetimin çöp toplama maliyetlerine ilişkindi. CHP döneminden çöpten ciddi zararların edildiği suçlamasını kabul etmediklerini belirten Esen, konuyla ilgili Başkan Volkan Yılmaz'ı ispata davet ederken şunları söyledi:

“GERÇEKLER ER YA DA GEÇ ORTAYA ÇIKAR”

“Genel konulardan sonra Silivri gündemine değinen CHP İlçe Başkanı Berker Esen açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Geçen hafta Silivri Belediye Meclisinde Faaliyet Raporu konuşuldu.  Belediye Başkanı grubumuzu, partimizi hedef alan bir takım ithamlarda bulundu. Tabi kendisi gerçekleri kamuoyundan gizlediği ve yanılttığı, yalan yanlış rakamlar verdiği için algıyı yöneterek, Silivri'yi de bu şekilde yöneteceğini sanıyor. Gerçekler her ya da geç ortaya çıkar.

“BELEDİYE BAŞKANI MANİPÜLASYON YAPIYOR”

Belediye Başkanımız çöp konusunda eski bir konuşmasında diyor ki; “Silivri'nin evsel atıklarını 18 Milyon liraya topluyordu. Şimdi biz bunu ortalama 3.5 Milyon liraya mal ediyoruz.”  Son meclis toplantısında, alelacele hazırlanan bir tabloda 2020 yılı evsel atıkların gelen giderlerden söz etti. Belediye Başkanı burada manipülasyon yapıyor. Rakamlarla oynuyor. Kendisinin 17 Milyona yapılıyor dediği iş, temizlik işleri bünyesinde çalışan tüm araçların akaryakıt, lastik, bakım-onarım gibi tüm masrafların olduğu bir durum.

“ÖNERGEMİZE CEVAP ALAMADIK”

Daha önce Belediye Başkanına bir önerge verdik ve cevap istedik. Bu güne kadar verdiğimiz her önergeye cevap aldık ancak geçen sene Temmuz ayında vermiş olduğumuz önergeye hala cevap alamadık. Bu önergede yer verdiğimiz soruları Belediye Başkanına tekrar soruyorum; “1)Çöp toplama hizmeti ile ilgili kaç personel çalıştırılmakta? Bu hizmetle ilgili ve Belediyemiz bağlı iştirakler bünyesinde kaç personel istihdam edilmiştir? 2) İstihdam edilen bu personellerin Belediyemize ve bağlı iştiraklere maaş, SGK ve ek ödemeleri ayrı ayrı kaç TL tutmakta?, 3) Çalıştırılan araçların tüm kasko, sigortaları, tamir, bakım onarım, yedek parça, lastik ve benzeri giderlerin bütçesi kaç TL hesaplandı?,4) Araçların Zorunlu Trafik Sigortası, kasko, emisyon izni, periyodik bakımları ve trafik muayeneleri yaptırılmasına kaç TL bütçe ayrılmış?, 5) Binek araçlar dahil olmak üzere araçların ortalama yakıt tüketimleri günlük, aylık ve yıllık olarak ne kadar hesaplanmıştır?, 6) Temizlik İşlerinde kullanılan araçlar ve personel kaç vardiyalı çalıştırılmakta, vardiya süreleri kaç saat üzerinden hesaplanmakta? , 7) Yaz ilavesi olarak çöp aracı ve personel istihdamı yapılmakta mıdır? Eğer yapılıyorsa hangi yöntemler yapılmakta?”

Bu önergeyi yazılı olarak yanıtlanması için Belediye Başkanlık Makamına sunduk ve dönüş alamadık. 

“BUNU İSPATLAMAK BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVİ”

Geldiğimiz noktada Belediye Başkanı çöpü 3.5 Milyona topladığını iddia ediyor ve 13 Milyon liralık bir zarardan söz ediyor. Bunu ispatlamak Belediye Başkanının görevi. Alelade hazırlanan bir tabloyla, yalan yanlış veriler rakamlarla konuyu çarpıtması son derece yanlış.

Tabloda evsel atıkların gelir giderlerinden söz ediliyor, yani sadece çöp işi. Burada temizlik işinden bahsedilmiyor. Faaliyet Raporu'na baktığımızda Temizlik İşleri bütçesine 23 Milyon lira ayrılmış. Belediye Başkanı, Temizlik İşleri'nde 400 personel çalıştırdıklarını söylüyor. Bugün kaba taslak bir hesap yaptığınızda 400 personelin maliyeti, o Temizlik İşlerine verilen 23 Milyon lirayla eş değer olduğu gözler önüne seriliyor. Bunun dışında Temizlik İşlerinde kullanılmak üzere kiralanan araçlar, bakım onarımları, sigortaları, trafik muayeneleri v.s. ne kadar tuttuğunu açıklamıyor.

“13 MİLYON ZARAR EDİLDİ İTHAMLARINI KABUL ETMİYORUZ”

Faaliyet Raporu'nda öyle bir manipülasyon var ki, rakamlar müdürlüklere dağıtılmış,  ortaya net bir rakam çıkmıyor. Belediye Başkanı şeffaf olmalı ve rakamları kamuoyu ile paylaşmalı. 13 Milyon zarar edildi şeklindeki ithamları kesinlikle kabul etmiyoruz.

Konunun takipçisi olacağız. Aynı soruları önümüzdeki meclis toplantılarında cevap alana kadar soracağız.”

 

YORUM YAP