Enerji Bakanı’ndan Santral açıklaması

Enerji Bakanı’ndan Santral açıklaması

17.04.2017 10:49:25

Referandumun son dönemecinde 13 Nisan 2017 Cuma akşamı AK Parti Silivri İlçe Teşkilatı ile basına kapalı olarak buluşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, konuşmasında Silivri/Çerkezköy sınırına yapılması planlanan ve acele kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulu tarafından alınarak Resmi Gazetede yayınlanan Kömür Termik Santrali hakkında değerlendirmede bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu'nun ev sahipliğinde, 16 Nisan Referandumunda sandık ve okullarda görevli teşkilat mensuplarının katılımı ile gerçekleştirilen yemekte konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Silivri ve Çerkezköy sınırına yapılması gündemde olan Termik Kömür Santrali yatırım süreci hakkında da bilgi verdi.

ALBAYRAK: SAHİP OLDUĞUMUZ KAYNAKLARLA, İHTİYACIMIZ OLAN ENERJİYİ, YERİNDE ÜRETMEYİ AMAÇLIYORUZ
Albayrak, süreç hakkında şu değerlendirmede bulundu: “2000-2500-3000-3500 kalori ve üzeri kömür rezerv alanlarımızı arıyoruz, araştırıyoruz, tahlil ediyoruz. Sahip olduğumuz kaynaklarla, ihtiyacımız olan enerjiyi, özellikle yerinde, üretmeyi amaçlıyoruz. Nüfusun, sanayinin, endüstrinin, tüketimin yoğun olduğu yerleri birleştiriyoruz. Tüketimin yoğun olduğu yerde üretim yoksa, nereden getireceğiz elektriği? 1500 km iletim hattı döşeyip o elektrik taşınır mı? Taşınırsa maliyeti ne olur? Kayıp, kaçağı ne olur? Zararı ne olur? İhtiyacımız olan enerjiyi yerinde, verimli ve düşük maliyetle üretmeliyiz; paramız kıymetli. Türkiye Cumhuriyetinin 1 Krş sermayesi dahi kıymetli. Biz en verimli yatırımlarla enerji ihtiyacımızı karşılayacak çalışmaları hayata geçireceğiz. Birincisi santralin kurulacağı bölgede kaynak verimli mi buna bıkıyoruz? İki; o bölgenin enerji arzı ve güvenliği ne düzeyde; bunu hesaplıyoruz. Üç lokasyon… Kaynağında tüketim imkânı olacak mı? Örnek; burada bir sürü enerji üretiliyor ama tüketim yok! Daha fazla üretelim olmaz! Burada zaten enerji fazlası varsa yeni bir üretim yatırımı olmaz. Bir daha niye orada üretelim. Enerji açığı olan bölgede üretim yatırımı yapılır. Tüm bu önceliklendirmelerimizi belirledikten sonra yerli kaynaklarımızı da optimum, en üst seviyede kullanmak için, en son teknolojiyle, en çevreci şekilde enerji yatırımımızı hayata geçireceğiz. Hangisi en çevreci? AB mi? Ondan daha üstün kriterlerle, filtreleme sistemleri, depolama sistemleri, çıkarma metotlarıyla onun da üzerindeki sistemlerle en son teknoloji fabrikalarla, bölge istihdamımıza ekonomimize, nüfusumuza, gelirimize de katkı yapacak şekilde kendi kaynaklarımıza yöneleceğiz. Türkiye'de bu anlamda birçok saha var; Trakya'da da var, Afyon'da, Maraş'ta, Konya'da, Eskişehir'de Soma'da da… Bu kaynaklarımızı inşallah daha yoğun değerlendirip cari açığımızı, ithal enerjiyi düşüreceğiz.

“ ‘İTHAL KÖMÜR SANTRALİ YAPACAĞIM' DEYİNCE SES YOK, ‘YERLİ KÖMÜR SANTRALİ YAPACAĞIM' DEYİNCE EYLEM”
Bakan olarak ‘İthal kömürden santral yapacağım' dediğim zaman yabancı şirketler kapımda kuyruk oluyor hemen büyükelçileri randevu istiyor “Biz yapalım…” demek için. Bir tane eylem yok, yeşilciler, çevreciler kimse tepki göstermiyor. İthal kömürden santral yap tüm çevrecilerden yeşil ışık. ‘Yerli kömürden, kendi kaynaklarımızdan santral yapacağız' deyince özellikle ipi dışarda parayı ve finansal desteği yurt dışından alan o malum dernekler sözde çevrecilik adı altında ülke ekonomisini yine ithalata bağımlı kılmak için hareketteler. ‘İthal kömür santrali yapacağım' deyince ses yok, ‘Yerli kömür santrali yapacağım' deyince eylem! Eylemi yapan kim? Malum dernekler. Bu süreci çok dikkatle kâtip edip, gerçek amacı görüp, yönetmemiz lazım.

“BU ÜLKE İÇİN EN DOĞRUSUNU YAPACAĞIZ KİMSENİN ENDİŞESİ OLMASIN”
Şunu bilmemiz lazım; bu ülkenin başında sonuna kadar yerli ve milli bir lider var. Yerli ve milli bir hükümet var. Yerli ve milli bir bakan var. Allah'ın izni ile bu ülke ve bu topraklar için en doğrusunu, en iyisini, en güzelini bu alanda da yapacağız hiç kimsenin endişesi tasası olmasın.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE İNŞALLAH TRAKYA ÜZERİNDE DE GÖRÜŞECEĞİZ”
Çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte inşallah Trakya üzerinde de görüşeceğiz; takip edeceğiz, STK'larla toplantılarımız olacak.”
Haber:
Sevginar SALİ

YORUM YAP