Cemil Kenar

Empati zamanı

Adı gençlik ve spor kulübü olan yüzlerce kulübümüz unutsa da katılmasa da dünyada başka örneği olmayan Gençlik ve Spor Bayramımız pandemi şartlarında mümkün olduğu kadar coşkuyla kutlandı.

Bu bayramın bizim için genel anlamı yanında yerel bir anlamı daha vardı. Atıl vaziyetteki Müjdat Gürsu Tesisleri yeniden düzenlenerek Silivri Gençliğinin ve sporun hizmetine açıldı.

Törende ağırlıklı olarak sporun erdemlerinden bahsedildi.

Katılımcıların bu konuşmalardan çıkaracağı dersler olmalı.

Rahmetli Necati Öney gibi hocaların Müjdat gibi gençlerin sayıları artmış olsa spor ahlakı ve spor kültürü gelişmiş olsaydı belki de yedi kişilik grup gibi o abi kardeşe saldırmaz, abiyi öldürüp kardeşi hastanelik etmezdi. Olaya karışanların serbest kalması ise ayrı bir vahamet.

Gençlik ve Spor bayramında bir oğlu mezarda, bir oğlu yoğun bakımda olan babanın acısını paylaşmak yetmez empati yapmak gerekir.

Spor sadece bir boş vakitleri değerlendirme olayı değildir. Spor bir bedensel, zihinsel, ruhsal eğitimdir. Aynı zamanda bir ahlak ve bir kültür meselesidir. Dolayısıyla sporla bağı kopmuş toplumların hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Pandemi nedeniyle spor, kültür, sanat faaliyetleri durmuş, sahalar, salonlar, parklar kapalı. Kısıtlı yaşam şartları, insanları hızla sosyal medya akımına sürüklüyor. Sosyal medya üzerinden her şeye kolay ulaşma imkanı insanların duygularını, öfkelerini kontrol etmesini zorlaştırıyor.

TV yayınlarının gündüz kuşağında yayınlanan realty shovlarda ve günlük hayatımızda bunların yansımalarını çok sık görüyoruz.

Kimseye yan bakmaya gelmiyor, herkes patlama noktasında.

İlgisini dikkatini, enerjisini farklı uğraşlarla dağıtamayan insanlar sosyal medya fenomenlerinin oyuncağı oluyorlar.

Örneğin 2 olimpiyat, 4 Dünya, 10 Avrupa Şampiyonluğu olan sporcunun takipçisi 25.30 bin civarındayken sıradan bir vatandaşın tik-tok takipçisi 65 bin olursa izlediğimiz dramların, karşılaştığımız vahim olayların sonu gelmez…

Dolayısıyla bunalan insanların kişisel, toplumsal kaygılarının giderilmesi bakımından her türlü tesisin, her aktivitenin büyük önemi var.

Bugün Müjdat Gürsu yarın Değirmenköy Stadı ardından Yüzme Havuzu, Bisiklet Yolları, Spor Salonları, Kültür Merkezi hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli…

Sayıları 30 bini geçen eğitim çağındaki gençleri buralara kanalize edemezsek önümüzdeki yıllarda Silivri'de yaşamak çok da güzel olmayabilir…

YORUM YAP