Duygu Yalçın

Emniyet kemerinin önemi

Ülkemiz de meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte binlercesi de yaralanmakta veya sakat kalmaktadır.

 Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarının, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında edildiğinde ülkemizde daha çok yüksek olduğu görülmektedir.

Kazalardaki ölüm ve yaralanma oranlarının azaltılması için alınacak en önemli tedbirlerden biri de "Emniyet Kemeridir."

Emniyet kemeri; aracın hızı ne olursa olsun ani çarpma ve fren yapmanız halinde araç içinde savrulmanız durumunda yara almanızı en aza indirgeyecektir. Bu esnada vücudunuzdaki ezikler ve çürük hatta daha hızlı ilerlediğiniz bir trafikte yaşanırsa ve emniyet kemeri takılı değil ise ciddi kırıklar travmalar ile belki de hayatınızı kaybetmeniz ile sonuçlanacaktır.

Yapılan araştırmalarda, Emniyet Kemeri takmak suretiyle ölümlerde %40, yaralanmalarda %30, oranında azalma olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple, 18.06.1985 tarihinde yürürlüğe giren 2918 Sayıla Karayolları Trafik Kanunu ile otomobil ve minibüs gibi taşıtların ön koltuklarında oturan sürücü ve yolcular için "Emniyet Kemeri" takma mecburiyeti getirilmiştir.

Çoğu sürücü emniyet kemeri takma konusunda isteksiz ve bilinçsiz. Emniyet kemeri takmamak için çeşitli sebepler bularak; hayat ile ölüm arasında kalındığının farkında bile değiliz.

  • Bana bir şey olmaz ben iyi bir sürücüyüm,
  • Emniyet kemeri beni sıkıyor ve sevmiyorum,
  • Beni koruyacağına inanmıyorum,
  • Kaza sonrasında kilitli kalırsam araçtan çıkamam.
  • Kısa süreli yolculuklarda emniyet kemeri takmaya gerek yok.

 

 Yeni nesil araçlarda ki kemer takma uyarı sesini susturmak için kemersiz kilit takmak gibi çeşitli ve birçok bahaneler ile karşılaşıyoruz ve özetlersek emniyet kemerini kullanılmadığını ve hayatınızı büyük riske atmanıza sebep olmaktadır.

Diyelim ki emniyet kemeri takmadan yola çıktık ve başımıza bir trafik kazası meydana geldi gelin şimdi beraber emniyet kemeri kullanmadığımızdan dolayı oluşabilecek olumsuzluklara bakalım.

 

 

Emniyet Kemeri Kullanmadığımızda Başımıza Gelebilecek Olumsuzluklar;

 

  • Aniden çarpışma sonucu kişi öne fırlar.
  • Baş ve göğüste ciddi yaralanmalar yaşanır.
  • Yaralanma ihtimali %30 oranında yükselir.
  • İç kanamalar ve travmalar görülür.
  • Çarpma sonucu iç organlar zarar görür.
  • Çarpışma ölümle sonuçlanabilir.

 

Yukarıda saydığımız tüm olumsuzluklara bakarsak emniyet kemerinin hayati öneminin ne kadar çok olduğunun farkına varıyoruz. Yapmamız gereken basit sadece aracımıza geçtiğimizde kısa mesafe de olsa düşük hızla bile gitsek tedbirimizi alıp kemerimizi takmalıyız. Birde emniyet kemerini takmanın faydaları nelerdir diye kendimize bir sorarsak?

Emniyet Kemeri Takmanın Faydaları;

  • Çarpmanın etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntının kademe kademe azalmasını sağlayarak,
  • Kaza anında meydana gelen çarpma etkisini vücut yapısındaki en güçlü noktalara yönelterek,
  • Çarpma etkisinin vücutta tek noktada toplanmayıp dağılmasını sağlayarak,
  • Çarpma/çarpışma anında koltuktan fırlamayı engelleyerek,
  • Hassas ve en önemli organların yer aldığı kafa ve omuriliğin herhangi bir yere çarpmasını önleyerek korumaktadır.

 

Şu bilinci mutlaka aklımızda çıkarmak gerek. Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünmekte ama aslında emniyet kemeri kullanımının en çok gerekli olduğu mesafeler kısa yollardır.

Çünkü yapılan araştırmalar ölümlü trafik kazalarının yüzde 80'i sürücülerin evlerine 30-35 km uzakta ve saatte 55-60 km hızın altında gerçekleşen kazalarda meydana gelmektedir.
Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35'i şehir içinde ve büyük olasılıkla da günlük güzergahlar üzerinde meydana gelmektedir. Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 km hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla meydana gelmektedir. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan verilere göre emniyet kemeri takmamış yaralıların yüzde 70'inin, 50 km daha düşük bir hızda yol alırken yaralandığını, 50 km hızdaki bir çarpmanın 4. kattan düşmeyle eşdeğer bir sonuç oluşturduğunu ortaya koymuştur.

 

Emniyet kemeri cezaları hakkında neler biliyoruz diye bakarsak.

2019 yılında emniyet kemeri takmama cezası 108 TL olarak belirlenip uygulanmıştı. Yeni yıla girmemiz ile birlikte 2020 yılında emniyet kemeri takmama cezası 132 TL olarak belirlenmiş olup uygulamaya sokulmuştur.

 

Özetle emniyet kemeri hem hayatımızı hem sağlığımızı hem de cebimizi koruduğunun farkındayız. Bu sebeple ne olursa olsun ister kısa mesafe, ister düşük hız, ister beni sıkıyor tarzı bahanelerine sığınarak emniyet kemeri takmayarak yola çıkmayalım. Trafikte biran gerçekleşecek dikkatsizlik ve ne olacağını hangi riskle karşılaşacağımızı bilmezken gelin biz emniyet kemerimizi takarak tedbirlerimizi alalım.

 

Yeni yılda ve bundan sonraki yıllarda daha tedbirli olarak can güvenliğimizi kendimiz sağlayalım kendimizi güvence altına alalım..

 

ÖzserNEO Sigorta Silivri Çarşı Şube

0506.055.70.13

YORUM YAP