Ebru Projesi Antalya’da e Twinning Konferansında

Ebru Projesi Antalya’da e Twinning Konferansında

14.12.2017 10:08:50

İlçemiz okul öğretmenleri Gülden Bayrak ve İlker Bayrak, Ebru Atölyesi Projeleriyle e Twinning Ulusal Konferansı'na katıldı.

İlçemiz Sevim Avni Çoğal İlkokulu İngilizce Öğretmeni Gülden Bayrak ile Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak hazırladıkları H.E.A.R.T isimli uluslararası Etwinning projeleri ile 2017 Avrupa Kalite Etiketi Ödülü aldılar. Yeğitek Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 8.Antalya E Twinning Konferansına katılan İlker Bayrak ve Gülden Bayrak; projeleri hakkında YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı'ya ve Projeler Daire Başkanı M Hakan Bücük'e bilgi verdiler.
Her yıl, yıl sonunda Türkiye'den Avrupa ve Ulusal kalite etiketi alan yaklaşık 200 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilen eTwinning Ulusal Konferansı bu yıl 07-09 Aralık 2017 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi. İlçemizden sadece iki öğretmenin katıldığı konferans, Antalya Belek Alva Donna Hotel'de gerçekleştirildi.
H.E.A.R.T. Projesi, Öğrencilerimizin elleriyle ve projemizin adı olan “H.E.A.R.T. (KALP)” kalpleriyle ürettikleri yuvalar; doğada yalnız olmadığımız gerçeğini, çocuklara ve gençlere olduğu kadar biz yetişkinlere de hatırlatıyor. DOĞA İÇİN BİR KALP “H.E.A.R.T” Projemizde Avrupa'nın 5 ülkesinden (Türkiye, Litvanya, Sırbistan, Arnavutluk, Ukrayna) 5 okul, 6 koordinatör öğretmen ve 100'e yakın öğrenci ile birlikte; uluslararası düzeyde bilinç geliştirildi. Bu kapsamda; çevre sorunları ( küresel ısınma; hava, su, toprak kirliliği; nesli tükenen hayvanlar...) sokak hayvanları başta olmak üzere asrımızın çevre felaketleri ile ilgili etkinlikler gerçekleştirildi. H.E.A.R.T. Projesi ayrıca Litvanya'da yılın projesi seçildi.
YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı İlker Bayrak'ın hazırladığı Kültür ve Turizm Bakanlığı GENÇDES Programı kapsamında desteklenen "Ebru Atölyesi"ne de katılırken, Sayın Genel Müdür Bilal Tırnakçı yaptığı lale ebrusuyla hayranlık uyandırdı.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Avrupa Kalite Etiketi Ödülü alan öğretmenler 8. e Twinning Ulusal Konferansında bir araya geldi. Konferansta Kodlamadan robotiğe birçok eğitim içeriği oluşturuldu. EBA V DERS İçerik Geliştirme Konusunda Öğretmenlere seminer verildi. Konferansa katılan birçok öğretmen, Türkçe Öğretmeni İlker Bayrak'ın hazırlamış olduğu Kültür Bakanlığı GENÇDES Projesi olan Ebru Atölyesine katıldı. İlk kez ebru yapan katılımcılar, proje hakkında bilgilendirildi. Ebru Atölyesine Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı'nın yanı sıra; Pelin Bölükbaşı, Tuğba Coşkun, Burçak Özyurt, Çiğdem Yeter, Sema Apikoğlu, Acun Acar, Behlül akyol, Funda Özel, Ceyhan Sepetçi, Seviye Yılmaz Dargın, Vesile Derya Çakır, Mehtap Bozoğlu, Sibel Çeşmeci, Birsen Durmaz, Leyla Küçükçoban katıldı. Ebru Sanatı ile ilgili bilgilerin de konuşulduğu etkinlikte ebru ile ilgili bilgiler verildi. Geleneksel süsleme sanatlarının en güzel örneklerinden olan ebru, bütün Türk sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden de etkilenen bir sanattır. Ebru, renklerin suyla dansıdır. Bu dansın yarattığı bir ahenktir. Bazı kaynaklar ebrunun yüz suyu anlamına gelen "ab-ı ru" sözcüğünden bazı kaynaklar ise Orta Asya dillerinden Çağataycada hareli görünüm, damarlı kumaş ya da kâğıt anlamına gelen "ebre"den geldiğini söylese de en yaygın kanı, kelimenin kökeninin Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen "ebri" den gelmekte olduğudur. Her ne şekilde isimlendirilse isimlendirilsin insanlara da isim olan ebru, gizemli bir ahenk taşımaya devam ediyor.
Ebru, yoğunlaştırılmış su üzerine resim yapmadır. Koyulaştırıcı bir madde (kitre) ile kıvamı artırılmış suyun üzerine, içine öd katılmış, suda erimeyen boyaların serpilmesi ve su yüzeyinde meydana gelen şekillerin bir kâğıda geçirilmesiyle yapılır. Ebrunun birçok çeşidi de vardır. Battal ebru, gel git ebru, şal ebru, neftli ebru, kumlu ebru, akkase ebru, taraklı ebru, somaki ebru gibi...

YORUM YAP