Seren Öpçin

Duygusal yeme davranışı kilo aldırıyor

Ruhumuz neye aç?

 

Fizyolojik olarak sindirim ve uyku esnasında rahatlarız gevşeriz ve stresten uzaklaşırız. Duygusal yeme davranışında aslında öfke, utanç, üzüntü gibi stresli  durumlarla karşılaştığımızdan verdiğimiz tepkiler olabilmektedir.

 

Tüm Dünya'da günümüzün en büyük sağlık sorunlarının başında şişmanlık, hatta daha ileri boyutu ise obezite geliyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu olan obezite, fiziksel görünümün yanında kişinin ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Böyle olunca kişi evine kapanıyor, yalnızlaştıkça yalnızlaşıyor, ciddi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Mutsuzluğunu giderme arzusu bir kısırdöngüye dönüşüyor. Sarmal büyüdükçe büyüyor ortaya obezite çıkıyor. Beyin artık şu mesajı veriyor. ‘En ufak bir mutsuzluk halinde yemek ye mutlu ol.' Haz alınmayan hiçbir şeye bağımlılık oluşturmaz.

 

Fiziksel açlıkta kişinin karnında bir aşınma, burukluk olur fiziksel belirtiler verir. Kan şekeri düşer ancak duygusal açlıkta böyle bir şey olmaz ve aniden başlar. - Fiziksel açlıkta kişi doygunluğa yedikçe ulaşırken duygusal açlıkta ne kadar yerse yesin doygunluğa bir türlü ulaşamaz. - Fiziksel açlıkta kişi bekleyebilir ancak duygusal açlık hissedenler hemen yemek ihtiyacını karşılamak ister ve işe girişir. - Fiziksel açlıkta kişi ufak bir atıştırmayla doygunluk hissederken duygusal açlıkta aperatif atıştırmalar doygunluk vermez. - Fiziksel açlıkta yemeyle ilgili kişi ne yiyeceğinin planını yaparken duygusal açlıkta bir plan olmaz.

 

Aç hissetmediğimiz bir zamanda yemek yediğimizde günlük aldığımız kalori doğal olarak artar ve böyle olunca midemiz genişler. Bu da ileride kilo problemi yaşamamıza sebep olacağı gibi öz saygımızı kaybetme riski oluşturabilir. Ya da diğer bir yandan bir çok yeme bozukluğunun habercisi olabilir.

 

Duygusal yeme kültürler arası farklılık gösterebilir. Bu da aslında duygusal yeme davranışını öğrenilen bir biçimde davranış olabilir.

 

Stres, depresyon, ebeveyn modellemesi, öfke, can sıkıntısı, mutluluk gibi bir çok sebebi olabilmektedir.

 

Bu durumlarda öncelikle Ne aradığınızı, neyi doyurmak ve bastırmak istediğimizin farkına varmalıyız Neyi doyurmakla ilişkili.  Bedeninize ve duygularımıza dair bir farkındalık önemlidir. Duygularımızı doğru ifade edebiliyor muyuz? Yoksa duygularımızı erteleyip yemek yemeye mi çalışıyoruz? Yemek, fiziksel bir ihtiyaç. Duygusal açlığı gidermenin sonu yok. Kilolu olmak kader değil. Farkındalık ile otomatik tepkilerimizin yani bu durumda duygusal yeme davranışının önüne geçebiliriz.

 

YORUM YAP