Hüseyin Kuru

Dünyada emlak değerleniyor mu?

Konut ve ticari emlak danışmanlığı şirketi Knight Frank'ın hazırladığı küresel konut fiyatları endeksi, dünya genelinde ev fiyatlarındaki en çok artışın yaşandığı yerleri gözler önüne serdi. Peki dünya genelinde ev fiyatları en çok hangi ülkede arttı?

                                                        ***

Türkiye'de ev fiyatlarında yaşanan artış trendi Türkiye'yi dünya lideri yaptı..

Bloomberg HT'de yer alan bir haberde, küresel konut fiyatları endeksine göre; dünya genelinde ev fiyatları Mart'ın sonu itibariyle 12 aylık sürede ortalama yüzde 7,3 artarak balon riskini tekrar gündeme getirdi. 

Dünya genelinde fiyatlarda yaşanan bu yükseliş 2006 yılının son çeyreğinden beri en yüksek seviye oldu. Bu durum 2008 küresel finans krizinin temelinde olan konut sektöründeki ısınmayı ön plana çıkardı. Endekste ilgili süreçte ev fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke ise Türkiye olarak kaydedildi. Bu dönemde Türkiye'de ev fiyatları yüzde 32 yükseldi. Türkiye'yi yüzde 22,1 yükselişle Yeni Zelanda, yüzde 16,6 yükselişle Lüksemburg takip etti. ABD'deki ev fiyatları da ilgili dönemde yüzde 13,2 yükseldi. Bu artış 2005 yılından beri yaşanan en hızlı artış şeklinde belirtildi. 

Knight Frank endeks verileriyle ilgili açıklamasında Kovid-19 salgınına karşı verilen para bollaşması politikasının sona ermesi halinde talepte yaşanan hareketlenmenin de dengelenebileceğini vurguladı. Diğer taraftan pandemide yeni mutasyon riskinin ve aşı sürecindeki aksaklıkların da talepte etkili olabileceği vurgulandı. 

 

Türkiye'de konut fiyatlarında artış rekor düzeylerde..

Ev fiyatlarında artış ivmesi Mart 2021'de de sürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre Mart 2021'de yıllık artış yüzde 31,98 olarak belirlendi.

Böylelikle 2011'den beri açıklanan endekste en yüksek yıllık yükseliş yaşandı.

Ev fiyatlarında Şubat 2021'le karşılaştırıldığında ise yaşanan yükseliş yüzde 2,35 olarak belirlendi. Ev fiyat endeksi aynı dönemde reel olarak yüzde 13,6 oranında arttı.

Şehirler kapsamında değerlendirildiğinde senelik en yüksek artış İzmir'de yaşandı. Buna göre Mart'ta İzmir'de ev fiyatları 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 33,9 yükseldi.. İzmir'i yüzde 30,3 ile Ankara, yüzde 28,9 ile İstanbul takip etti. 

Verilere göre Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama fiyat 4.150,5 TL olarak belirlendi. Bu rakam İstanbul'da 6.447,2 TL, İzmir'de 5.026,2 TL ve Ankara'da

3.084,5 TL oldu.

                                                        ***

Aslında Türkiye ekonomisi Kovid-19 senesine pek de güçlü ekonomik parametrelerle giriş yapmadı.

Capital Dergisi'nden Özlem Aydın Ayvacı'nın haberine göre; sektörlerin çoğu, 2001 krizinden sonra yaralar hızlı sarılsa da 2008'deki dalgalanma ve 2018 senesindeki döviz krizinin yarattığı zayıflıkla mücadele ülkemizde devam ediyordu.

Bu konjonktürde küresel salgın kriziyle karşılaşan sektörlerin ne zaman toparlanabileceği ise şu an en önemli sorulardan biri.

Bu sorunun yanıtı büyüme performansı açısından incelenebilir.

Son 30 senede Türkiye ekonomisinde meydana gelen krizlerde 20 önemli sektörün büyümesi analiz edildi.

Bu sektörlerin bir sonraki sene nasıl performans sergilediği ise bir tablo ile açıklandı. Yapılan araştırmaya göre 20 sektörün 16'sının önemli küçülmelere maruz kaldığı 2001 yılı, en kötü kriz senesi olarak dikkat çekiyor.

Fakat küçülme yaşayan bu 16 sektörden 12'sinin bir sene gibi kısa bir sürede büyüme göstermiş olması ön plana çıktı. 2018 döviz krizinde ise 20 sektörden 12'sinde küçülme yaşanırken; bir sene sonra bu sektörlerden yalnızca birinin toparlandığı belirlendi.

Hatta çoğu uzmanın söylediklerine göre; 2018 krizinin etkileri günümüzde de sürüyor.

Kovid-19 salgınının etkilerine bakılacak olursa; henüz bu sorunun cevabının verilmesi büyüme cephesinden değerlendirilen 6 krizde, “örneklemde” önemli değişiklikler görülüyor. En büyük değişiklik; geçmiş krizlerde önemli küçülmelere görmüş bazı sektörlerde büyümelerin yaşanması. 

                                                        ***

Takvim'de yer alan habere göre; Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı, geçtiğimiz senenin ilk çeyreğinin sonunda 2.147.694 metrekare toplayan mülkün yabancı gayrimenkul satışı yapıldığını açıkladı.

Bu rakam bu sene yüzde 1 azalarak 2.123.438 metrekare oldu.

Bu rakamlar incelendiğinde Türkiye'de gayrimenkul yatırımında Mısır öne çıkıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre de bu senenin ilk çeyreğinde Türkiye'de 9.887 adet konut satışı yapıldı.

Bu rakam 2020'nin aynı dönemine ile kıyaslandığında yüzde 9.7 bir düşüş gösteriyor. Yabancıya yapılan konut satışları 2020' yılında toplam satışların içerisindeki payı 3.2 iken, bu oran 2021 yüzde 3.8'e çıktı.

                                                        ***

Sonuç olarak; Türkiye artan nüfusu, dev yatırımları ve stratejik konumuyla lider bir ülkedir. Son dönemde yaşanan gelişmelere bakıldığında petrol ve doğalgaz sahalarında bulduğu kaynaklarla Türk ekonomisi daha da büyümektedir.

Sanayi de çarkların hızlanması ile açıklanan ihracat rakamları da olumlu seyretmektedir.

Pandemi döneminde Dünya'da yaşanan ekonomik sıkıntılardan payını alan Türkiye sağlam mali yapısıyla istikrarını korumuştur. İnşaat sektörü ise bu dönem de 2020 yılı içinde 0,64 aylık konut finansmanı ile arzda ki Emlakları satmıştır.

Sektör şu anda pandemi döneminde değişen müşteri talepleri ve beklentilerine göre projeler sunmak durumundadır.. tabi artan maliyetler nedeniyle fiyatlar ciddi rakamlarda artmıştır.

Gayrimenkul sabit bir yatırımdır, taşınamaz ve kimse de bir yere götüremez.

Dikkat edilirse her kriz dönemi sonrasında yatırım değeri katlanan tek yatırım aracı hep emlaktır.. çünkü ülkemizde konut açığı her yıl artarak devam etmektedir ve ihtiyaç vardır.

Bu nedenle pandemi veya başka sebeplerle yaşanan olumsuzluklarda bile dikkat edin mutlaka gayrimenkule talep bitmemektedir.

Özellikle Türkiye'de her 10 yılda bir konseptlerde, kullanım alanlarında ve teknolojik gelişmelere bağlı şekilde hem beklentiler, hem de ihtiyaçlar farklılık göstermektedir.

Her yeni projede de görüldüğü üzere müşteri profilleri ve grupları sosyo-ekonomik duruma göre şekillenmekte ve satışa arz edilmektedir.

Burada alıcı kitleler açısından en önemli kriter yeni ve iskanlı yapılardır.. çünkü günümüz normları ve standartlarına göre inşa edilen mülklerin değer artışı Silivri ölçeğinde de güzel bir örnektir.

İyi haftalar...

YORUM YAP