Dünya Polio Günü etkinliği

Dünya Polio Günü etkinliği

26.10.2018 10:46:28

24 Ekim Dünya Polio Günü'nde toplumu bilgilendirmek amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

24 Ekim Dünya Polio Günü (çocuk felci) dolayısıyla Silivri Belediyesinin katkılarıyla, Silivri Rotary Kulübü & Silivri Rotaract Kulübü & Silivri Rotary tarafından sahilde bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, toplumun çocuk felci konusunda bilgilendirilmesi sağlandı.

POLİO - ÇOCUK FELCİ NEDİR?
Poliomyelitis, en çok 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs, kişiden kişiye ve genellikle virüs bulaşmış su, besin yoluyla yayılır. Yakalandıktan sonra hiçbir tedavi olmamasına rağmen, önlemek için dünya çapında 2,5 milyar çocuğu aşılattığımız, güvenli ve etkili bir aşısı bulunmaktadır.
Çocuk felci virüsü ölümlere yol açtığı gibi, genellikle de sinir sistemini etkileyerek özellikle bacaklarda, ama bununla sınırlı kalmayıp tüm vücutta felç meydana getirmektedir. Genel kanının aksine çocuk felci sadece çocukları değil, erişkinleri de etkiler. Sabin aşısını kullanan gelişmiş ülkelerde yılda sadece bir kaç vakaya kadar düşmüştür.
1980'lerin başında Rotary, tarihindeki en iddialı programı olan, tüm dünya çocuklarını polio aşısı ile tanıştırması, görkemli bir çaba olarak düşünüldü. ve uluslararası sağlık örgütleri ile işbirliği içinde, 1985 yılında kurumsallaştırıldı. Rotary'nin Polio Plus programı için etkili olan aşısının mucidi Dr. Albert Sabin‘in de destek ve tavsiyeleri alınarak, ulusal ayırdığı 120 milyon dolarlık fon tüm dünyada halk sağlığı ile ilgilenen kuruluşları harekete geçirdi. 2005 yılı itibari ile Rotary'in programa katkısı 600 milyon dolara ulaştı.
Global Polio Eradikasyon İnsiyatifi insani yardım konusunda tüm dünyaya model oluşturmuştur. Dünya Sağlık Örgütü yöneticisi Gro Harlem Brundtland Rotary'nin “çocuk felci olmayan bir dünya” vizyonuna sahip ilk topluluk olduğunu ve bu hayalin gerçekleştiğini göreceklerini ilan etmiştir.
Son beş yılda Bill ve Melinda Gates vakfı da programa 500 Milyon Dolar bağış yaparak şu anda dünya üzerinde iki elin parmaklarından az kalmış olan vaka sayısını önümüzdeki yıllarda sıfıra indirmek üzere harekete geçmiştir. Her yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi üzerine 24 Ekim günü “Dünya Polio Günü” olarak kutlanır.

Haber Merkezi

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Trakya Oda Orkestrası büyüledi
Sonraki » Zaman meselesi

YORUM YAP