Doğan: Mücadeleyi gerçeğe dönüştürelim

Doğan: Mücadeleyi gerçeğe dönüştürelim

8.02.2020 13:49:22

CHP Belediye Meclis Üyesi Cabbar Doğan, Silivri Beleldiyesi Şubat ayı Meclis toplantısının ikinci birleşiminde gündemdeki 5. maddede olan “Belediyemiz ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında ortak hizmet projesi gerçekleştirilmesi ve bu konuda hazırlanacak protokol için Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi.” konusunda söz alarak şöyle konuştu: “Yeşilay Cemiyeti kuruluş amaçlarını; Cemiyet, yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında, kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacı ile kurulmuştur.
Cemiyet bu çerçevede bağımlılıklarla mücadele etmek üzere, toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirir; insan onur ve saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda desteğe muhtaç insanlara yardım eder; toplumun bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunur.
Bu amaç doğrultusunda ulusal ve uluslararası kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli işbirliği ve ortak çalışma organizasyonlarını geliştirir.” diye açıklamaktadır. 1920 den bu yana çok faydalı hizmetler yaptığından kuşku yok.

“MÜCADELEYİ GERÇEĞE NASIL DÖNÜŞTÜRÜRÜZ?”
Çağımızın vebası olarak bilinen, toplumları esir alan uyuşturucu madde kullanımı ülkemizde de ne acı ki yaygın bir şekilde, birçok insanımızın hayatını karatmaya devam ediyor. Özellikle gençliğimizi hedef alan uyuşturucu vebası artık çok küçük çocuklara kadar inmekte olduğunu basın yayın organlarında içimiz acıyarak izliyoruz.
Dünyada ve ülkemizde sürekli yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı gencecik çocukların, gençlerin hayatlarını karartırken, buna sebep uyuşturucu pazarının giderek büyüdüğünü, devletler düzeyinde devasa büyüklükte kara para sektörüne dönüştüğünü bilmeyen yok yoktur.
Kirli ve kara paradan beslenen uyuşturucu çetelerine karşı her ne kadar mücadele veriliyor olsa da, yeterli olmadığı, bu sektörün sebep olduğu yıkımın, giderek daha çok insanın hayatını karartmaya devam ettiği acı bir gerçektir.
Herkesin bildiği gerçekleri tekrarlamaktan öte, uyuşturucu illetinden gençlerimizi, çocuklarımızı nasıl kurtarırız? Nasıl koruruz? Biz anne babalar olarak çocuklarımızı uyuşturucu satıcılarından tuzaklarından nasıl uzak tutarız? Sorusuna karşılık gelecek pratik mücadeleyi nasıl gerçeğe dönüştürürüz? İşin can alıcı cevabı burada yatmaktadır.

“DOĞRUDAN SAHADA
GÖREV ALARAK
MÜDAHALEYE İHTİYAÇ VAR”
Bir adım ilerisi ülkemizin üretim, tüketim, sosyal, ekonomik ve kentsel yaşam ortamlarının sosyal sınıflar, çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini doğru saptayarak ne yapılmalı? Başta devletin bütün kurumlarına, ailelere, kişilere düşen görevlerin bir sosyal sorumluk ve insanlık, yurtseverlik görevine dönüştürülesini nasıl inşa edebiliriz? Tartışmak ve hızla gerçeğe dönüştürmek için uyuşturucu kullanımına karşı Yeşilay'ın devletten aldığı yasal her türlü imkanlarla önderliğine, yol göstericiliğine, hiçbir siyasi kaygı düşmeden doğrudan sahada görev alarak müdahalesine ihtiyaç vardır. Uyuşturucu illetine bulaşmış çocukların ailelerliyle görüşmelidir. Yeşilay Danışmanlık merkezi ( YEDAM) ve Bağımlılıkla Mücadele Destek Proğramları” zamanlı değil süreklilik kazandırılarak uyuşturucuya karşı top yekûn seferberlik ilan edilmelidir. İşten o zaman bu yetki ve işbirliği protokolü sadece bir mekan tahsisinin ötesinde çok değerli bir milat alacaktır.
Bir kurumun ve ya da kişilerin çabaları yeterli olmuyor. Hatırlanacağı gibi Silivri Kuzey Kafkasya Kültür Derneği'nin zamanlı “Uyuşturucuyla Mücadele “ projesi çok iyi niyetli olmakla birlikte unutuldu gitti. Nasıl ki uyuşturucu vebası gençliğimizi ve geleceğimizi korumak için mücadeleyi yılmadan bıkmadan sadece polisiye tedbirlerle değil, tüm kurum ve kuruşlarımızla, halkımızla birlikte sürekli ve kesintisiz hale getirmeliyiz. Yeşilay‘ın ve belediyemizin önderliği uyuşturucu şebekelerinin tehditlerine karşı koruma kalkanı sağlayacağından bu mücadeleye katılmak isteyen halkımızı da cesaretlendirecektir.

“MADDE KULLANIMIYLA
MÜCADELE KOMİSYONU”
ÖNERİSİ
Silivri de ne yazık ki ve içim acıyarak söylüyorum, madde bağımlığı sokaklarda, mahallelerde rastladıklarımız ciddi boyutta olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle Yeşilay'la yapılacak işbirliği ve protokolü çerçevesinde sahada birlikte çalışacak, belediyemiz uhdesinde “Madde Kullanımıyla Mücadele Komisyonu” kurulmasını öneriyorum. Kesinlikle bürokratik değil saha çalışması yapılmalıdır.
Yeşilay Silivri Cemiyetiyle eş güdüm içinde çalışacak komisyonumuzun;
1- Silivri ilçe sınırlarında, her mahalleden ve sosyal gruplarda az ya da çok varlığını artırarak izlediğimiz, gece yarıları yolumuza çıkan uyuşturucu bağımlılarının yarattığı olumsuzluklara çareler aramak,
2- Uyuşturucuyla mücadelede ve tedavilerine yardımcı olacak kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,
3- Bağımlıların aileleri ve çevresel etkilerini iyileştirecek öneri ve uyumunu sağlamak,
4- Bağımlı ve uyuşturucu kullanımına meyilli gençlerin sosyal ve psikolojik eğitimini geliştirecek araçların geliştirilmesine katkı sunmak,
5- Gençlerin ilgi alanlarını uyuşturucuya gereksinim duymayacak sosyal ve beceri alanlarına çare aramak,
6- Gençlerin eğitim ve iş alanlarına istihdamını sağlayacak tedbiri çoğaltacak imkânlar aramak,
7- Gençlerin bölgeler arası ekonomik, sosyal ve kültürel uyumunu gözetecek etkinliklerle kaynaştırıcı etkinlikler geliştirmek. Yarışmalar gerçekleştirmek,
8- Eğitimini yarıda bırakmış bağımlı ve meyilli olanların tedavilerinin yanında beceri ve mesleki kursların yanı sıra çeşitli sektörlerde yardımcı ve stajyer eleman için sanayi ve mesleki kuruluşlardan yardım ve dayanışmayı geliştirmek,
9- “Yalnız Değilsin Tut Elimi” demek için maddi ve manevi olanaklar oluşturmak. Şiddete, tacize uğramış, bağımlı, evsiz, muhtaçlar için onurlarını koruyacak temiz, güvenilir barınma mekanları ve koruma ortamları oluşturmak için çalışmak.
Toplumsal farkındalık için;
1 – Yerel yöre derneklerini harekete geçirmek,
2- Sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, sendika ve Meslek odaları, Spor kulüpleri, mahalle inisiyatifleri ve bağımsız bireyler de duyarlılık yaratmak,
3- Yerel yönetim ( Kaymakamlık, sağlık kurumları ve bağlı kuruluşlar) sürece katmak,
4- İBB ( İstanbul Büyük Şehir Belediyesi) ve İstanbul Valiliğinden yardım almak,
5- Ulusal ve uluslararası uyuşturucuyla mücadele de resmi, özel ve tüzel kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri geliştirme ve Avrupa Birliği fon ve kaynaklarından yararlanmak için Projeler geliştirmek gibi yöntemlerle hem belediye olarak halkımızı seferber edebiliriz, hem de Yeşilay tüzel kişiliğini olması gereken mecraya çekebiliriz. Tarihi görev bizce budur. Başkan ve meclisimizin görüşlerine saygıyla sunarım.”
Haber Merkezi

YORUM YAP