Değirmenci: Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır

Değirmenci: Yaptıklarımız  yapacaklarımızın teminatıdır

18.10.2018 10:10:50

Geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanı ve CHP İlçe Başkanlarından Selami Değirmenci, 17 Ekim Çarşamba günü, CHP Silivri İlçe Başkanlığına aday adaylığı başvuru dosyasını teslim etti. Belediye Başkanlığı süresince yaptığı hizmetleri anlatan Değirmenci, yeni dönemde bu hizmetleri referans göstererek daha iyilerini yapabilmek için göreve soyunduğunu dile getirdi.

Selami Değirmenci, dün CHP Silivri İlçe Başkanlığında, CHP İlçe Başkanı, CHP'li Belediye Meclis Üyeleri, parti üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla düzenlenen toplantıda Belediye Başkan Aday Adaylığını açıkladı.

GÖÇENGİL, KATILIMCILARA HOŞ GELDİNİZ DEDİ
CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, aday tanıtım toplantısının açılış konuşmasını şu sözlerle yaptı: “Hak, hukuk, adalet yolunda çıktığımız mücadelede yerel seçimlerde öncelikle Büyükşehri alacağımız, ardından daha da kuvvetleneceğimiz süreç başlamıştır. Bu süreçte aday adaylarımızı sizlere tanıtmak, kendilerini anlatabilmek adına bugün düzenlediğimiz toplantıya hoş geldiniz.”

DEĞİRMENCİ: BEN EN İYİ BELEDİYECİLİK YAPARIM
Göçengil, “Çıkmış olduğunuz yolun hayırlı ve başarılı olmasını diliyorum.” diyerek sözü Belediye Başkan Aday Adayı Selami Değirmenci'ye bıraktı. Değirmenci, “Bir kez daha kaşınızdayız.” Diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “”Ne olur, yetmedi mi niye aday oluyorsun?” diye soranlarınız olabilir. Çok doğaldır. Saygı duyuyorum. Bazı meslekler ve görevler vardır ki onları özel insanlar yapar. Ben resim yapmasını, şiir yazmasını bilmem, ama ben iyi belediyecilik yaparım. Bu işler sözle olmaz. Bunun bir ispatı gerekir. Nasıl yapıldığının ispatı geçmişte çok kıt kanat imkânlarla Silivri'ye yaptığımız hizmetlerdir.
Ben neden aday oluyorum? İnsana saygıyı esas alan, tüm kesimleri kucaklayan bir belediyecilik, Başkanlık makamını halkın en doğal ulaşabileceği bir kapı haline getirmek, yaratılan kent rantlarını kent rantı adına kullanmak, sorun üreten değil çözen bir belediyecilik için aday oluyorum. Halkın kent yönetimine katılımını sağlamak için aday oluyorum. Gelecekteki vaatlerin en önemli kanıtı, geçmişte yaptıklarımızdır. İleriye yönelik sözler söylemek, büyük vaatlerde bulunmak çok kolay diyorlardı, ama zaman geçip de geriye döndüğünüzde eğer onları gerçekleştirememişseniz o zaman problem olmaya başlar. Hem kendiniz, hem partiniz için problem olur.

GEÇMİŞTE YAPILAN HİZMETLER
İzin verirseniz geçmişle ilgili kısa bir tur yapmak istiyorum. Örneğin, 1989 yılında göreve başladığımızda Silivri'nin su şebekesi 1958 yılında Ali Çınaklı tarafından, ilçemizin nüfusu en fazla 2 bin 500 olacak diyerekten, yapılmıştı. Mart ayında göreve geldik. Haziran ayı itibariyle, 150 bin nüfus olacağını hesaplayarak su şebekesinin yapımına başladık ve tamamladık.
Silivri'nin kanalizasyonu rahmetli Belediye Başkanımız Halil Uluşahin'in zamanında başlamıştı. Göreve geldiğimizde yaklaşık %35'i yapılmıştı. Merkezin tamamını bitirdiğimiz gibi, yazlıkların kanalizasyonunu da bitirdik. Denize olan iki deşarjı beş taneye çıkardık.
Mezarlığın düzenlenmesini yaptık ve ilk lahit mezarlığı yaptık. Bugün dahi İBB elinde büyük imkânları olmasına rağmen, pahalı olduğu için lahit mezar yapamamaktadır.
Bizden önceki başkanın başlattığı toplu konut projesi bir türlü hayata geçemiyordu. Biz onu 1991 yılında hayata geçirdik. Görev süremiz içinde dar gelirli vatandaşlarımıza 2400 tane konut yaptık.
İki ayrı sanayi sitesi kooperatifi, Silivri'de inşaatına başlamıştı. Toplu konutlara yaptığımız yardım gibi belediyenin her türlü araç gereciyle onlara da destek sunduk ve bitirilmesini sağladık.
Boğluca ve Tuzla Derelerini o dönemde hatırlarsanız. İkisinin de dere yatağı açıldı. Boğluca'nın o günkü ıslahı Silivri Belediyesi yaptı.
Öğretmen Evi'nin önünde bulunan bölge bataklık haline dönüşmüştü. 1989 yılı Haziran ayı itibariyle oranın inşaatına başlayarak Öğretmen Evi'nin önünden Mendirek'in sonuna kadar dolgu işlerini tamamladık. İki kez liman içini temizledik. Bunlar çok önemli giderler. Görevi teslim aldığımda 26 bin nüfuslu bir belediyeydik. O imkânlarla, yazlıklara da hizmet vermeye çalıştık. Hizmet ettiğimiz nüfus, pay aldığımız nüfusun en az dört katıydı.
1991 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne Yat Limanı projesini hazırlattık. O projenin inşaatını bir türlü gerçekleştiremedik. Mezbaha olarak kullandığımız yeri de balık lokantası haline dönüştürdük.
Bugün en yakıcı sorun; otopark. Bu sorunu mutlak surette çözmek gerekiyor. New Center'in yapılma gayesi, oraya bir otopark oluşturmaktı. Orada bugün 200 araçlık otopark var.
Sahil düzenlemelerini hatırlayın. Ben göreve geldiğimde hükümet binasının bahçesinin dışında bir m2 yeşil alanımız yoktu. Çok ciddi tepkiler alarak, yıkımlar yaptık ve bugünkü çay bahçelerini kazandırdık.
Toplu konutlarda bir sağlık ocağı yaptık. Kreş, ilk defa bizim dönemimizde yapıldı. Bugün orası neden yıkıldı bilmiyorum.
Belediyeden hiçbir kuruş çıkmadan, 15 yılda 8 ambulans araç yurt dışından getirildi. O tarihlerde devlet ve özel hastanelerin hiç birinde ambulans yoktu. Hem merkeze hem köylerimize bu ambulanslarla hizmet verdik.
Halk Ekmek'i kurduk. Hem hizmet, hem kalite ve rekabet yaratmayı amaçladık.
Bölgemizin en büyük itfaiye teşkilatına sahibiz.
Düzenli Depolama Alanı yaptık. Türkiye'nin 9.'suydu. Türkiye'de bu kadar büyük ilçe varken, bizden önce bunu sadece sekiz belediye yapabildi.
Çok sayıda yağmur kanalı yaparak, sel baskınlarını önledik. Tabi ki son yıllarda yaşanan 3 büyük sel baskınına alt yapı yeterli olamazdı. Ama son yaşanan su taşkınları, afet değil tamamen beceriksizlikten kaynaklandı.
Silivri Belediyesi'nin imar haritaları elle çizilmişti ve doğru bilgi vermiyordu. Biz bunları dijital hale getirdik. Bizim hazırladıklarımız 100 sene sonra da kullanılabilecek.
İlk trafik ışıklarını biz yaptık. Kent Bilgi Sistemi'ne geçtik. En iyi Kent Bilgi Sistemini geliştiren belediyeler arasında Türkiye 3.'sü olduk.
Kent Konseyi Yerel Gündem 21 vardı. Eğer tekrar göreve gelirsem o Kent Meclisi'ni mutlak surette hayata geçireceğiz. Siyasi kaygıların dışında, en doğru kararlar orada çıkıyordu. Yerel Gündem 21 bünyesinde ilk kez engellilerin tespitini yaptık. Eğitimlerine başladık. Lions Kulübü'nün katkılarıyla mevcut Lions Leo Esen İbak Özel Eğitim ve İş Eğitimi Merkezi'ni yaptık. Silivri Belediyesi olarak arsasından, iş makinelerine kadar her türlü desteği yaptık.
İlk Kültür Evi'ni kurduk. Çok önemli bir başlangıç yaptık. Burada yetişen Kamil Bilici gibi arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz. İlk özel radyoyu ve televizyonu yaptık.
D-100 yan yolları hiç yoktu. Belki bugün çok basit görünebilir ama o tepeleri aşağıya indirmenin bize maliyeti çok yüksekti. Onları gerçekleştirdik.
Mahalle parklarını yaptık. Spor Kulüplerine olağanüstü destek verdik. Belediyenin tüm imkânları amatörün tüm dallarına yaymasından yanayım.
2002 Yılında akrobatik jimnastiğe başlamıştık. Altı ay içinde Bulgaristan'da yapılan bir yarışmada şampiyonluk elde etmiştik.
Okul yapımlarında çok önemli destekler verdik. Örneğin Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin buraya yapılması için büyük mücadeleler verdik. Hayırseverimiz sayesinde Şerife Baldöktü Mesleki ve Teknik Lisesini yaptırttık. İstimlaklar yaparak Gazi İlkokulu ve Mimar Sinan İlkokullarını yaptık. Namık Kemal İlkokulunu kendimizi çok zora sokarak yapımını sağladık. Nurullah Baldöktü İlkokulunu ve 75. Yıl Cumhuriyet İlk ve Ortaokulunu da aynı şekilde yaptırdık. En büyük ekonomik kriz içinde olduğumuz dönemde, başka yatırımlardan vazgeçerek, vatandaştan satın alarak tapusunu MEB'e vererek Turgut Reis İlkokulunu yaptırdık. Çağrıbey Ortaokulu'nun bulunduğu yere konut yapılacaktı, onu durdurduk, MEB ile anlaşarak okulu kazandırdık.

“SİZDEN DESTEK İSTİYORUM”
Belediye Başkanı olduğumda 35 yaşındaydım. Siyasetin ileri gelenleriyle bir mücadele içine girdim. Bize vermek istemediler ama aldık. Kimseye de zor kullanmadık. Çalışarak, halkın desteğini alarak seçimi kazandık. O bağı kurmuşuz, bugüne kadar da devam ediyor. O bağı tekrar güçlendirmek için aday oluyorum. Sizden destek istiyorum. Ekibimle birlikte yaparım. Sorun tanımıyorum. Muhalefetteymişiz, iktidardaymışız umurumda değil.”
Renginar SALİ / Hazal BAŞARAN

YORUM YAP