XXXXX

Dangalak Hurufiliği

Hurufilik, yani sayılardan derin ve felsefi anlamlar çıkarma tutkusu, taa Pithagoras'a kadar gider. Onun icat ettiği de söylenir, Eski Mısır kültüründen aktardığı da, hatta bunun "Hermetik" özellik taşıdığı, yani "tufan öncesi uygarlığından bir bilgi kalıntısı" olduğu bile tartışılıyor. (Merak edenler, Burak Eldem'in kitabı Fraternis'i okusunlar.)
Pithagoras, sayılar arası ilişkilerin müzikte de geçerli olduğunu, "modları" ve "makamları" (daha sonra batı "tonlarını") oluşturan sıralı notaların matematik dizilim ve uyum gösterdiklerini sezmiştir. Her sesin bir titreşim değeri vardır, her tonun bir toniği, medyantı, dominantı, sansibli, falan filan.
Hurufilik her kültürde vardır, Yahudi mistisizmi olan Kabala'da da, İslam'da da. Hatta şu ünlü "ebced hesabını" bile buna bağlayabilirsiniz.
Solun ortadan kalkmasından, hatta onun hemen öncesinden, geçen yüzyılın "seksenli yıllarından", belki daha bile eskiden, altmışlı yıllardan başlayan, geçen yüzyıl sonları ve bu yüzyıl başlarında iyice yaygınlaşan bir başka hurufilik türü daha var:

Haberin devamı 05.07.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP