CUMHURBAŞKANINI DİNLEYEN YOK; İBB, KİPTAŞ İÇİN 2 KAT SINIRINI 12’YE ÇIKARDI

CUMHURBAŞKANINI DİNLEYEN YOK; İBB, KİPTAŞ İÇİN 2 KAT SINIRINI 12’YE ÇIKARDI

2.12.2017 16:47:57

Cumhurbaşkanı'nın bina yükseklikleri 5+1 katı geçmeyeceği talimatına rağmen İstanbul Silivri'de 173 bin metrekarelik araziye 12 kat inşaat izni çıktı.

CHP'li Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, plana itiraz edeceklerini açıkladı. Silivri'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketlerinden KİPTAŞ'ın 4 Nisan 2017'de tapusunu aldığı 173 bin 607 metrekarelik arazinin imar durumu geçtiğimiz eylül ayında değiştirildi. Silivri Piri Mehmet Paşa Mahallesi'nde bulunan parseldeki 2 kat sınırı, plan değişikliği ile 12 kata çıkarıldı. Emsal de 0.45'den 1.10'a çıkarılarak toplam inşaat alanı 79 bin metrekare arttırıldı. Yeni İBB Başkanı Mevlüt Uysal göreve gelmeden 6 gün önce yani 22 Eylül günü gerçekleştirilen plan değişikliği, 17 Kasım günü de itirazlar için İBB tarafından askıya çıkarıldı. CHP'li Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, plan değişikliğine itiraz edeceklerini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “bundan sonra yapılacak binalar 5 artı 1 esasına göre yapılacak, yakından takip edeceğim” talimatına dikkat çekti.

VATANDAŞTAN UCUZA TOPLADI

Işıklar, KİPTAŞ'ın vatandaşın 2 kat yapma izni olan arazilerini ucuza toplayıp planı değiştirerek kat yüksekliğini 12'ye çıkarmasına tepki göstererek; “Bu değişiklik Cumhurbaşkanı'nın talimatındaki 5+1 kat sınırını kat be kat aşıyor. Emsal de yükseltilerek vatandaşın elindeyken 25 bin 400 metrekare olan inşaat hakkı 79 bin metrekare arttırılarak 104 bin 410 metrekareye çıkarıldı. İBB'nin iştiraki KİPTAŞ taraf olduğu için araziye sihirli değnek dokunmuş gibi oldu. Biz plana itiraz edeceğiz. ‘İstanbul'da kentsel dönüşümde emsal artışı olmayacak' diyen yeni İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ı da Cumhurbaşkanı'nın talimatını uygulamaya çağırıyoruz” diye konuştu.

YAPI DÜZENİ BOZULDU

Işıklar, plan değişikliğine İBB'nin birimlerinden Planlama Müdürlüğü'nün yaptığı tespitlere de vurgu yaptı. Planlama Müdürlüğü bölge planı bütününde konut alanlarında maksimim yüksekliğin 6 kat olduğuna dikkat çekerek yeni plan değişikliğinin yapı düzeninin bozucu, çevre yapılanmaya emsal teşkil edici nitelikte olduğu kaydetti. Planlama Müdürlüğü, 726 kişilik nüfusun 2 bin 983 kişiye yükseltildiğinin de altını çizdi.

HER FIRSATTA OSMANLIYI ÖRNEK GÖSTERENLER DÖNEMİN İMAR KURALLARINI DA İNCELESİN

Osmanlı döneminde "güneşimi kapatma, rüzgarımı kesme" şeklindeki imar uygulamasına dikkat çeken Başkan Işıklar: "Her zaman Osmanlıyı örnek alanlar, Osmanlı'nın iyi örneklerini neden kullanmıyor? Osmanlı 500 sene önce iki tane imar kuralı koymuş; komşunun güneşini kapatma, rüzgarını kesme! Şimdi böyle mi? O zamanlar tarım topraklarını kullananlardan ayrı vergi alınıyormuş. Bir karış toprağı olmayan ülkeler tarım ekonomisinde dünya devi olurken, biz verimli topraklarımızın bu şekilde yok olmasına izin vermeyeceğiz.

TARİHİ SURLAR VAR

Işıklar parselin doğusunda tarihi Anastasius Surları'nın bulunduğunu belirterek: “Dünyanın en büyük 3. surru olan Anastasius Surlarını, inşaat yapılacak alana güzergah olarak çok yakın. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, plan sınırları dahilinde korunması gerekli herhangi bir kültür varlığının bulunması durumunda derhal kurula haber verilmesini şart koştu. Türkiye ve Silivri açısından bu denli öneme sahip, devlet desteği ile ortaya çıkarılıp, milyonlarca turist çekecek tarihi açıdan bu kadar hassas bir alanda şimdi yoğun bir inşaat yapılacak. Silivri Belediyesi olarak konut yapımına karşı değiliz. 15 yıl önce, tarım vasfı düşük arazide 1350 tane kalite standartları yüksek konut yaparak vatandaşlarımızı ev sahibi yaptık. Ancak verimli tarım arazilerinde böyle bir işe kalkışmak bu şehir için cinayet olur ” diye konuştu.

MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Büyükşehir Belediyesi'ne seslenen Başkan Işıklar; “Eger bu proje geçerse burada gökyüzü gorunmeyecek. Demir yığını olacak bir milyon yilda olusan bu topraklari demire teslim etmis olacagiz. Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyorum; bu proje onaylanmasın. Onaylanırsa bir kez daha ihanet edilmiş olacak. Plan askı sürecinde biz itirazlarımızı yapacağız, devamında gerekirse hukuki yönden mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

YORUM YAP