Neslihan Atmaca

ÇOCUK ve ÇEVRE

Bu haftaki konumuz içinde bulunduğumuz en büyük sınav olan çocuklarımızın eğitimi olsun. Yaşanan olumsuz olayların ardından eğitim eğitim diyerek yorum yapıyoruz her yerde. Fakat sadece olayın unutulmasına kadar süren bir yakarıştır bu.
Eğitim önce ailede başlar. Peki ya sonrası? Hiç tanımadığı dış ortam onu nasıl etkiler, nasıl şekillendirir ve onu ne hale getirir?
Çocuklarımızın arkadaş çevresi ile ilgili aile olarak yorum yaptığımızda mutlaka ters tepki alıyoruzdur. Özellikle ergenlik dönemi bu aşamada en kritik dönemdir. Sizin sözleriniz onların duymak istemediği kadar kötüdür. Arkadaşları onların her şeyidir. Ne kadar onaylamasak da bizler onların gözü ile bakamadığımızdan çocuklarımızla her defasında karşı karşıya geliriz. Bu hafta ailesini çok iyi tanıdığım eski bir öğrencim benim de onaylamadığım arkadaş çevresi yüzünden vefat etti.
Mutlaka acı bir olay mı olması gerekir önlem almak için, yardım istemek için? Erkek çocuğu için özenti, ergenlik döneminde kendini gösteren bizim tabirimizle artistliğin damgasını vurduğu bir evredir. Bizler anne ve baba olarak sürekli eleştiri yapmaktan uzak durmalıyız. Onun için ne kadar endişe ettiğimizi sabırla onla anlatmalı ve daha sonra onay vermediğimiz çevresinin ona nasıl zarar verebileceğini izah etmeliyiz. Anneler bana ergenlikte oğullarının davranışındaki değişiklerden dert yanarken özellikle anlaşılamamaktan dolayı üzüldüklerini belirtiyorlar.
Kendi gençlik yıllarımızı hatırladığımızda belki bu kadar rahat ve şanslı değildik ama ara ara ailemizle ters düştüğümüzü unutmamalıyız. Evet yaşadığımız çevre çok farklı. Şimdi sokaklar daha güvensiz, insanlar daha farklı. Bizim çocukluğumuz sabahtan akşama kadar sokakta oyun oynamakla geçerken, şuan da kaçımızın çocuğu sokağa çıkabiliyor? Neden güvenlik olan siteler tercih ediliyor. Bunlar ayrıca tartışılacak bir konu olarak çözümü zor olan durumlardan biri olarak karşımızda. Çocuklarımızı takip edeceğiz. Arkadaşlarının ailelerini tanıyacağız. O uyurken gerekirse çantasını arayacağız. Telefonuna direkt el koymaktansa onayını alarak arkadaş listesine göz atmalıyız. Özellikle kız çocuklarının ben facebookta arkadaş listesinde yaş ortalamasını inceliyorum. Ailesini uyutup gece nette dolanan ufak çocukların durumunu inceliyorum. Net olayına sınır getirmemiz gerektiğini hala anlatamıyoruz. Sonrada böyle istenmeyen olaylar ile karşılaşıyoruz.
Bu hafta farklı bir uygulama yapalım. Bana yazdığınız sorunları isimsiz şekilde buradan masaya yatıralım ve aynı şeyi yaşayan bir çok aileye elimizden geldiği kadar ışık tutalım.
Sosyalrehber35@hotmail.com
Haydi birlikte bazı şeylere dokunalım…

YORUM YAP