Çiftçilere anız yangını uyarısı

Çiftçilere anız yangını uyarısı

14.06.2019 13:21:49

Hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları artarken, çiftçilere anız yakmanın suç olduğu hatırlatılarak, anızları yakmanın hem toprağa hem de canlılara büyük zarar verdiği vurgulandı.

Yetkililer hasat mevsiminin başlamasıyla beraber anız yakma vakaları artışı üzerine uyarıda bulundu. Kimi çiftçiler, tarlasını rahat sürmek adına anızlarını yakarken hem toprak hem hayvanlar hem de yerleşim birimleri anız yangınlarından olumsuz etkileniyor.

ANIZ YAKANLAR HAKKINDA CEZAİ İŞLEM YAPILIR HATIRLATMASI
Uzmanlar, anız yakmanın suç olduğunu ve anız yakanlar hakkında cezai işlem yapıldığını hatırlattı. Anız yakmanın suç olduğunu ve araziye zarar verdiği kaydedilirken, yanan anızların hem çevreye hem hayvanlara hem de toprağa çok büyük zararlar verdiği ifade edildi, yaşanan bu zararlardan ötürü anız yakmanın yasaklandığını vurgulandı.

ZARARLARININ ÇOĞUNU TELAFİ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Çiftçilere konuyla ilgili hatırlatmada bulunulurken, şu ifadelere yer verildi: “Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değildir. Anız yakmakla doğan zararları sıralarsak konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir. Bu durum toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon (C) ve azotun (N) kaybı da artmaktadır. Mesela bir dönüm arazide 300 kg sap yandığında 1,5 kg saf azot kaybı meydana gelmektedir. Bu miktar ise ancak 7 kg şeker gübresi dediğimiz amonyum sülfat ı araziye vererek yeniden kazanabilir."
Anız yakmanın diğer bir zararının toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıların öldürmesi olduğuna şöyle dikkat çekildi: "Oysa toprakta bulunup gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik madde parçalanır, ayrışır ve humus dediğimiz şekle dönüşür. Yapılan araştırmalarda; anız yakma ile küçük canlıların mikro organizmaların yüzde 70'inin zarar gördüğü bunun da verimi düşürdüğü ortaya konulmuştur. Anız yakımı ile ilk yılda kök çürüklüğü hastalığında azalma olduğu ancak ikinci yıl bu hastalığın daha da verimi arttığı görülmüştür.
Anızların yakılmasının en önemli zararların birisi de toprağı su ve rüzgâr erozyonuna da hassas bir duruma getirmesidir. Çünkü anız yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmanı sağlar. Böylece erozyonu önler. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka, birçok yararı olan sap saman yok edilmektedir. Anız yangınları sırasında havanın kirlenmesi yanında, yükselen dumanlar zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta, bu durumda trafik kazalarıyla can ve mal kaybına neden olmaktadır. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır. Yangınlar sırasında arazide yaşayan pek çok yaban hayvanı (kuş, tavşan, tilki, çakal, yılan vs.) yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir. Yukarıda sıralanan zararlardan dolayı: Anız yakılması yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacaktır."
Haber
Merkezi

YORUM YAP