CHP’nin kriterleri ve Işıklar’ın adaylığı

CHP’nin kriterleri ve Işıklar’ın adaylığı

15.09.2017 10:02:30

CHP, yerel seçimlere ilişkin adaylık kıstaslarını belirledi. Peki Özcan Işıklar yeniden aday mı? CHP'nin Işıklar, dışında aday alternatifi kim?

Kimilerine göre erken 2018, bilinen haliyle Mart 2019'da gerçekleşmesi beklenen yerel seçimler gündemi yoğun olarak meşgul etmeye başladı bile. 2019'da üç seçimin aynı anda yapılmasının zorluğu bir yana, yerel seçimlerin genel ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin ön seçimi niteliğindeki anlamı parti teşkilatlarını şimdiden harekete geçirdi bile.
AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın teşkilata yönelik uyarıları etkisini azaltmadan sürerken, CHP'nin de aday kıstasları siyasi kulislere düştü.

CHP'NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KRİTERLERİ
Cumhuriyet Halk Partisi Ankara, İstanbul ve İzmir için özel maddeler belirlediği adaylar konusunda dikkat edeceği hususları şöyle şekillendirdi.
1. İl ve ilçe düzeyinde kamuoyu araştırması yapılacak; seçmenlere kimi belediye başkanı görmek istediği sorulacak,
2. Adayların halkta olduğu kadar partide de karşılığı olup olmadığına bakılacak,
3. Seçim sürecinde örgütün adayla beraber çalışacağından emin olunacak. Bu kapsamda dışardan adaylar gösterilse bile parti aidiyeti aranacak. Belediye başkanı seçilmesi halinde partiden kopmayacak isimler tercih edilecek,
4. Vizyon sahibi olması,
5. Kenti çok iyi tanıması,
6. Sorunların çözümüne yönelik öneriler ortaya koyması,
7. Kente değer katacak projelerle öne çıkması,
8. Ankara/İstanbul ve İzmir için +3 kriter;
8.1. Kürt seçmenden kabul görmesi,
8.2. Milliyetçi seçmeni rahatsız etmemesi,
8.3. Sosyal Demokrat tabanı tatmin etmesi,
8.4. Bu üç ilde adaylar daha erken açıklanacak.

IŞIKLAR YENİDEN ADAY MI?
Her ne kadar 2014'te seçim kampanyası süresince “Üç dönem günah, bu son dönemim” dese de Özcan Işıklar bir süredir alenen yeniden Silivri Belediye Başkanlığına Aday olduğunu açıkça ifade ediyor.

ADAYLIK KRİTERLERİNE UYGUN MU?
Üçüncü dönem için güven tazelemeye hazırlanan Işıklar, CHP'nin yeni dönem aday kriterlerine uyuyor mu peki? Açıkçası bu kıstaslara göre aday olmasına bir mani görünmüyor. CHP'nin bir yıl içinde yapılacak yerel seçime mecbur kalmadıkça başka bir adayı Silivri'den çıkarması muhtemel görünmüyor. Işıklar'ın partisinin kıstaslarını çok iyi bildiği ve buna uygun alt yapı hazırlıklarını üçüncü dönem adaylığı için yaptığını söylemek mümkün. Buna rağmen Işıklar'ın CHP'den 3. dönem adaylığı ve belediye başkanlığına kesin gözüyle bakmak şimdiden mümkün değil.

İLK DÖNEM HEYECANI İKİNCİSİNDE YOK
Işıklar, 2009'da seçilir seçilmez önemli bir çoğunluğun hayal diye baktığı seçim vaatlerini tek tek hayata geçirmeye başladı. İkinci dönemde bunların geliştirilmesi beklenirken, özellikle son dönemde bir bocalama baş gösterdi. 2019 seçimlerinin yarattığı heyecan dalgası Işıklar ve ekibini önümüzdeki aylarda yeniden harekete geçirir kuşkusuz ancak bunun üçüncü döneme yayılacak biçimde nitelik açısından yansıması soru işaretlerine neden olmakta.

HİZMET VE YATIRIMLARIN YANI SIRA EKİBE İLİŞKİN BEKLENTİ
Işıklar'ın vizyonu ve yerel yönetim anlayışı konusunun yabancısı olmayan Silivri seçmeninin en çok dilendirdiği konu ekip ve meclis üyesi kadrosuna ilişkin değişim beklentisi.

RAKİP POZİSYONLARIN ÖNEMİ
CHP'nin Silivri iktidarını Işıklar ve başka bir adayla koruyup, koruyamaması siyasi rakiplerinin izleyeceği politikalar etkisine de bağlı kuşkusuz. Parti düzeyinde rakipsizlik konusunda CHP'nin şansını adaylık noktasında da sürdüren Işıklar'ın bir yıllık süreçte izleyeceği yol yine de önemli.

IŞIKLAR ADAY OLMAZSA, CHP'NİN ADAYI KİM OLUR?
CHP'nin adayı Işıklar olmasa dahi olan kişinin onun desteğini alması, en azından karşı çıkmaması önemli. Bu durumda Işıklar'ın işaret etmesi bugünkü koşullarda en olası isim, aynı zamanda CHP'nin kıstaslarına uygun kişi Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu gibi görünüyor.

Sevginar SALİ

YORUM YAP