CHP’nin deprem önergesi gündeme alındı

CHP’nin deprem önergesi gündeme alındı

2.03.2020 14:59:41

CHP Grubunun Mart Meclisinde gündeme taşıdığı 9 önergeden biri de “Deprem Hazırlık Koordinasyon Komisyonu” kurulmasına ilişkindi. Konu oybirliğiyle gündeme alınarak görüşülmesi için Hukuk Komisyonuna havale edildi.

CHP'nin konuyla ilgili önergesi aynen şu şekilde ifade buldu: “Ülkemizin coğrafik yapısı gereği güneyden kuzeye, doğudan batıya uzanan yıkıcı deprem özelliği olan bir deprem kuşağı üzerinde yaşıyoruz.  Gerek uzak, gerekse de yakın tarihimizde deprem felaketleri telafisi mümkün olmayan kitlesel can kayıplarına neden olmuştur.

Ülke ekonomisine verdiği zararların yanında, insanlarımız üzerindeki sosyal, psikolojik travmalar kanayan yara haline gelmektedir.

“RADİKAL KARARLAR VE UYGULAMALARA GEÇMEK BİR ZORUNLULUKTUR”

Ne yazık ki her seferinde derin acılara sebep olmuş depremler sonrası, çeşitli yasal tedbirler alınmış ise de yeterli olmadığını bugün yaşayarak görüyoruz. Artık daha etkin ve sonuç alıcı, yerelden yukarı doğru radikal kararlar ve uygulamalara geçmek bir zorunluluktur. Çünkü ateş düştüğü yeri yakmaktadır.

O halde ateşin düştüğü yerden başlamak şart olmuştur.

Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İBB ve İstanbul Belediye başkanlarıyla birlikte İstanbul depremiyle ilgili toplantıda, ne karar alındığı kamuoyunca yeteri kadar bilinmese de yapılmış olması çok değerlidir.

Bu nedenle en çok risk altında olan ilçelerden olduğumuz bütün bilim çevrelerince iddia edilen Silivri'de topyekûn bir mücadele başlatmak “yaşam hakkı”nın korunması konusu tartışmaya yer vermeyecek kadar açık bir durumdur. İnsani, hukuki, ahlaki sorumluluk boyutu, devlet ve kurumlarının yurttaşlarına karşı tartışılmaz anayasal varlık sebebidir.

“BELEDİYE MECLİSİMİZ DOĞRUDAN SÜRECE DAHİL OLMASI ŞARTTIR”

Bu nedenle karar organı olan Silivri seçmen ve tüm hemşerilerimizin yerel iradesini temsil eden Belediye Meclisimiz doğrudan sürece dahil olması şarttır.

Her türlü siyasi önyargı ve ayrılıktan arındırılmış olarak, depremin yaratacağı yıkıma karşı sadece belediye başkanlığımızın ve STK'ların gayret ve çabaları yetersiz kalabilir.

Önerimiz Belediye Başkanlığımızın teknik çalışmalarına ek olarak Belediye Meclisi'miz bünyesinde  “Deprem Hazırlık Koordinasyon Komisyonu'nun” acilen kurulmasıdır.

Deprem Hazırlık Koordinasyon Komisyonu;

  • Belediye Başkanlığı deprem hazırlık çalışmalarında kolaylaştırıcı ve yardımcı olmak,
  • Silivri İlçesinde örgütlü bütün siyasi parti, muhtarlıklar, meslek odaları, sağlık kurumları, yöre dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir çatı altında deprem riskine karşı toplayacak çalışmaları başlatmak.
  • Mahallelerde risk önceliklerini tespit etmek, mahalle halkıyla iletişim bağları kurmak, depreme karşı hazırlık için eğitim ve diğer tedbirler hakkında bilgilendirici hazırlıklara öncülük etmek.
  • Toplanma yerlerinin hazırlanması ve fiziki şartlarının uygun hale getirilmesine öncülük etmek,
  • Hali hazırda belediye ve TMMOB ne bağlı teknik ekiplerin öncelikli yaşam riski yüksek konutların detaylı incelemelerini beklemeden tahliyelerini sağlanmasına öncülük etmek. Yüksek riskli binaların yayaların çokça kullandığı sokak ve caddelerin tespit edilmesine ve güvenlik tedbirlerinin alınmasında önleyici raporlar hazırlamak ve yetkili mercilere bildirmek.
  • Kentsel dönüşüm birkaç müttehittin kar amaçlı girişimlerine bırakılmayacak kadar sahipsiz olmamalıdır. Deprem riski sunucu zorunlu dönüşüm uygulamasına muhatap olan konut maliklerinin yasa, tüzük ve yönetmeliklerden doğan bilgi eksikliklerinin giderilmesine, hakkaniyetli uzlaştırıcı ve denetleyici gözetmen olmak, kentsel dönüşümlerin sağlıklı yürümesine katkı sunmak,
  • Belediye meclisimizin bu saha çalışmalarını meclis kararlarına dönüştürerek tüm Silivri halkının talebine dönüştürmek, içinde bulunduğumuz riskleri “bir seferberlik ruhu” içinde devletimizin tüm kurumlarına iletmek, çareler aramak, yerel parlamento olan belediye meclisimizin en temel görevidir.”

 

 

YORUM YAP