İlker Bayrak

Çemberimde Gül Oya Projesi

81 İlimizin bir araya gelerek hazırladıkları, Milli Birlik ve Beraberlik içinde Milli Kültür Temalı Çemberimde Gül Oya Projesi Sergileri, 81 ilimizden 81 öğretmenimizin işbirliği ile devam etmektedir. 29 Şubat 2016'da İzmir'den başlayan sergiler, İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri organizasyonu ile Aydın, Burdur, Isparta, Sakarya, Amasya, Çorum, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Bayburt, Erzincan, Tunceli, Malatya, Adıyaman, Osmaniye, Batman, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Eskişehir ve Bursa'da gerçekleştirilmiştir. Sergilere binlerce eğitimci, öğrenci ve veli katılmıştır. Birçok ilimizde sergiler, il valileri ve il müdürleri tarafından açılmış; Milli Kültürümüze vurgu yapan, 81 ilimizi buluşturan bu proje çok büyük takdir toplamıştır. Çemberimde Gül Oya bir E- Twinning projesidir. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün izni ile gerçekleştirilmektedir. Çemberimde Gül Oya- İstanbul Sergisi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ.'den Miniatürk'te sergi yapılması için alınan izin – rezervasyon ve proje planı gereği 09- 10-11 Ekim 2016 olarak belirlendi. Proje sergisine Türkiye genelinden çok sayıda eğitimci, yönetici ve öğrencinin katılımı bekleniyor.
Ülkemizin 81 ilinden 81 eğitim meşalesinin birlikte el ele, gönül gönüle yürüttükleri bu proje; kültürel farklılıkları ve kaybolan gelenek, görenekleri ortaya koymayı ve değişik illerdeki insanların birbirlerinin kültürlerini tanımalarını, kaynaşmalarını, birbirlerine saygı duymalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Ülkemiz çok geniş bir kültür yelpazesine sahiptir ve inanılmaz kültürel güzelliklerimiz vardır. Bu proje, türkülerden manilere, masallardan çocuk oyunlarına, yöresel yemeklerden tarihi eserlere, kına gecelerinden düğünlere, yöresel halı ve kilim dokumalarından yerel kıyafetlere kadar her türlü kültürel öğeyi mercek altına alarak, geniş bir saha çalışması ortaya koymayı hedeflemektedir.
Türkiye'nin 81 ilinden 81 okulla yürütülen projemiz; bir kültür projesidir. Projemizde 81 ilimizdeki koordinatör okullardaki öğrenci ve öğretmen ekipleri; kendi illerinin kültürel değerlerini içeren materyaller hazırlayıp, halk sanatının ve estetik zevkinin bir mahsulü olan oyalı yemenilerle şehirlerini temsil ettiler. Biz de ilimizi, güzel İstanbul'umuzun doğal güzelliklerinden tarihine, yemeklerinden şarkılarına, minyatürlerden ebru sanatına, hat sanatı örneklerine kadar... onlarca materyal hazırlayarak temsil ettik. 81 ilden gelen kültür malzemeleri, yine 81 ili dolaşarak milyonlarca öğrencinin, velinin, insanımızın yüreğine dokunuyor. 81 il, milli birlik ve bütünlük içinde, aynı mozaiğin her biri ayrı ayrı değerli ve özel parçaları gibi tek bir güzellik için çalışıyor. Çemberimde Gül Oya, 81 ilin türküsünü, kokusunu, rengini 81 ile taşıyor.
Türkiye, harikulade bir ülke. Medeniyetler beşiği olan bu ülkenin çocukları, kendi ülkelerini yeteri kadar tanıyorlar mı? Geçelim ülkemizdeki diğer şehirleri, yaşadıkları şehirleri ne kadar iyi tanıyorlar? Tanımak ve tanıtmak için onlara bir fırsat vermek gerekiyor. Bu konuda bir farkındalık yaratmak; geleneksel yemeklerden, manilerden, türkülerden, düğünlerden, masallardan, tarihi eserlerden, medeniyete kaynaklık eden her şeyden hareketle; önce kendi şehirlerini, sonra başka şehirleri tanımalarına yardımcı olmak; kendi şehirlerini bir eğitim platformunda tanıtmalarını, milli birlik ve beraberlik duyguları içinde başkalarına saygı duymalarını sağlamak için proje gerçekleştiriliyor.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün davetiyle 13 Ekim 2016 Perşembe Günü Saat : 11.00'da herkesi Silivri Yaşar Kemal Sergi Salonuna bekliyoruz.
Hoşça Kalın.

YORUM YAP