Çantalı kadınlardan geri dönüşüm çalışması

Çantalı kadınlardan geri dönüşüm çalışması

23.05.2019 10:16:49

Silivri Belediyesi ve Trend DK Tekstil işbirliği ile düzenlenen geri dönüşüm etkinliğine katılan Çanta Mahalle Evi kursiyerleri, poşetlerin ücretli olması ile beraber doğayı da koruma amaçlı eski kıyafetlerden bez alışveriş çantası yaptı.

Silivri Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün ‘Geri Dönüşüm Atölye Etkinlikleri' kapsamında 22 Mayıs Çarşamba günü, Çanta Mahalle Evi bünyesinde eğitim gören 20 kadın, usta öğretmenler eşliğinde eski kıyafetleri yeniden işleyerek bez çantalar üretti. Hem meslek öğrenen hem de doğayı korumaya destek olan kadınlar, tekstil atıklarına geri dönüşümle adeta can verdi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Bahar Eşmen, Silivri Belediyesi Mahalle Evi Eğitmeni Semanur Tülay Olcay, Trend DK Tekstil Kurumsal İlişkiler Direktörü Ali Sinan Yaşar'ın da hazır bulunduğu etkinlikte kadınlar, kendi istedikleri boyutlarda bez çantalar üretirken çantalarını da diledikleri gibi süslediler. El emeği göz nuru bez çantalar üreten kadınlar, etkinlik boyunca hem eğlenip hem de bilgilendiler.

YAŞAR: ATIK GRUPLARINI KAYNAĞINDA AYRIŞTIRARAK, KENDİ ÖZELLİKLERİNE UYGUN OLARAK TOPLAMALIYIZ
Atıkların doğru yönetilmesinin ve geri dönüştürülerek ekonomiye tekrar kazandırılmasının ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Trend DK Tekstil Kurumsal İlişkiler Direktörü Ali Sinan Yaşar, tekstil geri dönüşümüne ilişkin süreci katılımcılarla paylaştı. Yaşar, konuşmasında şunları kaydetti: “Geri dönüşümün her türlüsü çok önemli. Sıfır atık hepimizin duyduğu bir kavram. Son yıllarda tüm dünyada bireysel, kurumsal ya da belediye genelinde sıfır atık uygulama çalışmaları yaygınlaştı. Sıfır atık, ürünlerin yapısındaki zararlı içeriklerin azaltılması ve önlenmesi, kaynakların korunması, atıkların bertarafının, yani yakılması ve gömülmesinin önüne geçilmesini gerektirirken, aynı zamanda sistemli üretim ve geri kazanım süreçlerinin yönetilmesini kapsıyor. Atıkları özelliklerine göre ayrıştırılarak (yağ, ambalaj vb.) toplamalıyız.

“SİLİVRİ'DE 100'E YAKIN NOKTADA TEKSTİL TOPLAMA KUMBARALARI VAR”
Tekstilde atık türlerinden birisi. Silivri'de sarı renkteki tekstil atıkları toplama kutularından görmüşsünüzdür. 100'e yakın noktada tekstil toplama kumbaraları var. Benim şirketim bu kumbaraları Silivri ilçesinde belli noktalara yerleştirip çıkan ürünleri geri dönüşüm ve geri kazanım olarak değerlendiren bir firma. Bu kutunun içine ihtiyaç fazlası veya kulanım ömrünü tamamlamış her türlü kıyafet, ayakkabı, çanta, kemer gibi deri ürünleri, havlu çarşaf gibi ev tekstili ürünlerini atabilirsiniz. Her ne kadar kullanılmış, yıpranmış ve pis olsa da bunlar kaynağında ayrıştırılmalı ve normal çöp konteynırlarına değil bu sarı kutulara atılmalıdır.

“ATIKLAR TÜRÜNE GÖRE FARKLI MERKEZLERDE DÖNÜŞTÜRÜLEREK TEKRAR TÜKETİM SİSTEMİNE DAHİL OLUYOR”
Biz bu ürünleri topladıktan sonra ayrıştırma şirketlerine gönderiyoruz. Türlerine göre ayrıştırılıyor ve çeşitli hammaddeler oluşturuluyor. Örneğin yüzde yüz pamuklu atlet gibi ürünler tekrar iplik olabiliyor, sentetik ürünler keçe döşeme malzemesi oluyor, yünlü tiftik ürünlerden inşaatlarda kullanılan ısı ve ses yalıtımı malzemesi üretiliyor. Her türlü çok değerli atıklar bunlar çöpe gitmemeliler. Sürdürülebilir çevre, sağlıklı nesiller, katma değerli ekonomi için son yıllarda en çok üstünde durulan konu olan atık yönetimine önem veriyoruz. Etrafınıza da bu kutuların ne amaçla sokaklara konulduğunu söylerseniz çok memnun oluruz. Biz Silivri'de çalışmaktan çok memnunuz. Silivri halkının yaklaşımından ve doğasından her zaman çok keyif aldık. Bu Silivri'de yaptığımız ilk atölye çalışması olacak, devamının geleceğini umuyoruz. İnşallah uzun yıllar beraber geri dönüşüm yaparız.”

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP