XXXXX

Çalışan Gazeteciler

Gazeteci oldum çalıştım, gazete sahibi olunca çok şey değişti… Patron olunca insanlar yan gelip yatar sanılır. Bunu ancak patronluk hayali gerçekleşmeyenler düşünür. Gerçekteki durum ise şu; Çalışan gibi mesainiz devam ediyor üstüne çalıştırdığınız kişi sayısı kadar sorumluluk biniyor omuzlarınıza. Altında ezildiğiniz zamanlar, gururla sırtladığınız vakitler oluyor. Ben yıllarca gazeteci olarak çalışırken ne maaş aldım ne de sigortam ödendi. Prim usulüydü çalışmalar bizim gazeteciliğimiz, temsilcilik yaptığımız dönemlerde. Para kazanıp, merkeze de ödeme yapıyorduk. Merkezden tek beklediğimiz gazete ve haberlerimizin istediğimiz şekilde verilmesiydi (Birden görülsün, yorumlarımız sansürlenmesin).
Ama ne mutlu bana ki gazete sahibi olduktan sonra, Basın İlan Kurumu’nun bu konudaki etkisini inkar edersem taş olurum, çalışanlarımız hem maaşlarını aldı hem de fikir işçisi olarak sigortaları yapıldı. Bu kurumsal yapının sağlamlaşmasını getirdi. Hiç mütevazilik yapamayacağım bir konu; ilk kez Silivri’de kurulan günlük bir yerel gazete bu denli uzun yayın hayatına devam etmekle kalmadı mümkün olduğu en resmi statüde yayın hayatını sürdürüyor. Hürhaber 9 yılı geride bıraktı.
Milletvekilimiz Tülay Kaynarca, bölgemizdeki basın mensuplarının Basın İlan Kurumu’na yönelik tepkilerini paylaştı, katılmadığını söyleyerek tabi. Basın İlan Kurumu’nun kuralları var resmi ilan vermek için uymasını istediği vasıflar yüklüyor gazetelere. İyi de yapıyor. Yükümlülükleri yerine getirmek zor, hiç kolay değil ama özellikle yerel basın adına söylemem gerekirse düzen getirdi, nitelik kazandırdı ve kalite sağladı. Basın İlan Kurumu’na bağlıyız diye bunu söylemiyorum, ama olmasaydık halimiz nice olurdu yaşayarak gördüğüm için teşekkür etmeyi borç biliyorum. Yerel basın ne siyasi irade belediyenin ne de kamu temsilcilerinin eline mahalli anlamda bırakılmamalı. Küçük yerlerde, dar alanlarda kişisel takışmalar, inisiyatifler basının özgürlüğünü kısıtlayan unsurlar olup kök salıyor zamanla. Hürhaber olarak Basın İlan Kurumu’na karşı sorumlu olmaktan, onlara hesap vermekten hiç gocunmadık, 7-8 yıllık ilişkilerimiz içerisinde haksızlığa uğradığımızı hiç hissetmedik. Yazılı kanun ve yönetmeliklere bağlı çalıştıkları için uygulamadan doğan sorunları çözmek konusunda ellerinden gelmeyen için de yargıya başvurduğumuzda gayet profesyonel davrandıklarını gördük.

Haberin devamı 11.01.2012 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP