Çalış, SiBESO Başkanlığına talip

Çalış, SiBESO Başkanlığına talip

20.11.2017 10:22:20

Esnaf Odası kongre tarihinin 28 Ocak olarak belirlenmesinin ardından elini çabuk tutan Alparslan Çalış, adaylığını ilan etti. Kendisine destek veren eşi Sevim Çalış, Silivri'nin tanınmış esnaflarından Neşe Bayraktar, Rabiha Negiş ve Oda'nın eski Başkanı Ali Tabakoğlu ile basının karşısına geçen Çalış, iddialı sözleriyle dikkat çekti. Meydan okuyan bir tavır ortaya koyan Çalış, “Sadece düğün, cenaze ve bayramlarda değil, sözde değil özde yönetim anlayışımızla esnafımıza çağ atlatacak reformları uygulamak için bu kutsal göreve talibiz. Bizim sloganımız; çıkar kravatını, savun esnaf ve sanatkârın hakkını!” dedi.

SSilivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın ilk adayı belli oldu. Uzun yıllardır Silivri'de esnaflık yapan Alparslan Çalış, önceki gün Özsüt'te düzenlediği basın toplantısı ile adaylığını açıkladı.

ALPARSLAN ÇALIŞ KİMDİR?
Basın mensuplarının karşısına hazırlıklı geçen Çalış, önce kendisini tanıttı sonra da aday olma gerekçelerini sıraladı. Çalış, şunları söyledi: “1974 yılında Silivri'de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Silivri'de tamamladım. Avcılar SASA Endüstri Meslek Lisesi metal işleri bölümüne devam ettim. 1994-1995 yılları arasında askerlik görevimi tamamladıktan sonra eski sanayi çarşısında babama ait işyerinde ticarete atıldım. 2000 yılında kendi firmam olan Metal Otomotiv'i kurdum. Oto alım satımı konusunda faaliyet gösteren firmama ilave olarak 2014 yılında gayrimenkul ve emlak danışmanlığını dahil ettim. Son olarak 3 ay önce Çorlu Oto Center'de Metal Auto olarak oto alım satımı 2. şubemizi faaliyete geçirdik. Evliyim, bir kız bir erkek iki çocuk babasıyım. Kızım Aydın Üniversitesi Sosyoloji bölümü 3. sınıf öğrencisidir. Oğlum Çağrıbey Ortaokulu 7. sınıfa devam etmektedir. Ticarete ve esnaflığa olan ilgim esnaf ve sanatkâr bir babanın oğlu olarak yetişmiş olmam sebebiyle Silivri genelinde ve köylerinde esnafın sorunlarını yakından takip eden ve bu sorunlara çözüm üretecek bilgi ve donanıma sahibim. Bu nedenle STK'larda görev almak en büyük arzum ve hayalimdi. SİBESO'ya 2005 yılında Ali Tabakoğlu yönetiminde Denetim Kurulu Üyesi olarak seçildim, devamında 2009-2014 yıllan arasında yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundum. Bu zaman içerisinde SİBESO bünyesinde çeşitli eğitim seminerlerine katılarak mesleki eğitini ve mesleki komitelerde çalışma imkânım olmuştur. Şu anda faaliyette olan SİBESO yönetim binasının inşaatında yönetim kurulu üyesi olarak inşaat yapım komisyonunda görev yaptım.

“ARA ELEMAN AÇIĞININ KAPATILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Ahilik geleneğinden gelen usta çırak ilişkilerini her dönemde kendi ekonomisini yine kendi imkanlarıyla ayakta tutan devletine ödediği vergiler ile yük değil her zaman destek olan esnaf ve sanatkarımızı hızla gelişen ve büyüyen dünya ekonomisinde yerini mikro ölçekli işletmelerden makro ölçekli imalat ve üretim yapan kurumsal firmalara dönüştürerek esnafımızın büyümesini sağlamak her meslekte ara elemen ihtiyacını karşılayacak, bugün kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri tekrardan canlandıracak girişim ve çalışmaları yapmak esnafımıza sağlıklı çalışma sağlayarak önünü açacak projelerimizle yeni esnaflarımızın yetişmesi için elimizden gelen çatışmaları yapmak en büyük ilkemiz olacaktır.

“YENİ BİR ÇIĞIR AÇACAĞIZ”
Her biri birbirinden değerli mesleklerinde isimleri ön plana çıkmış, esnaflığın gereğini en iyi şekilde yerine getiren aile ve sosyal yaşantıları ile yaşadıkları çevreye örnek olmuş, işlerinde deneyimli uzman yönetimim ile birlikte SİBESO yönetiminde yeni bir çığır açacağımızı buradan siz değerli bana mensubu arkadaşlarım aracılığı ile müjdesini veriyorum. Sadece düğün cenaze ve bayramlarda değil, sözde değil özde yönetim anlayışımızla esnafımıza çağ atlatacak reformları uygulamak için bu kutsal görev e talibiz. Bizim sloganımız çıkar kravatını, savun esnaf ve sanatkârın hakkını! Bu gayret ve çaba içerisinde esnaf ve sanatkârımızın gülen yüzünü görmek, tezgâhlarına yansıyacak bereket benim ve ekibimin yaşayacağı en büyük gurur olacaktır. Rabbim yardımcımız olsun.

“ÇOK YAKINDA VİZYONDAYIZ”
Basta açıklamamıza katılan siz değerli basın ve medya mensubu arkadaşlarıma, geçmiş dönem Oda Başkanımız Ali Tabakoğlu'na, yine geçen dönem SİBESO Başkan Adayı Neşe Bayraktar hanımefendiye, esnaf arkadaşlarıma, bizlere bu güzel ortamı sunan Özsüt Silivri'nin sahibi Yaşar Dülgeroğlu abime ve en önemlisi bana daima destek olan eşime ve ekibime çok teşekkür ediyorum. Silivri'nin çok kıymetli esnafları hazır mıyız? Bekleyin bizi çok yakında vizyondayız.”

“HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN ADAYI DEĞİLİM”
Akabinde basın mensuplarının kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Metin Karakaş'a yakınlığı ile bilinen Çalış'a açıkça arkasında bir siyasi partinin desteği olup olmadığı soruldu. Çalış bu soruya, “Bu yola çıkarken adet gereği Silivri'nin seçilmiş Belediye Başkanı Özcan Işıklar'dan bir randevu talep ettim. Adaylığımı kendisine deklare ettim, o da büyük bir olgunlukla karşıladı. Belediye Başkanının kimseye taraf olma gibi bir lüksü yok. Başka adaylarda çıkabilir, seçim sürecini yaşayıp göreceğiz. Metin Karakaş'la ilgili de herhangi bir destek söz konusu değil. Ben siyaseti işlerimin yoğunluğundan dolayı 2014 yılının sonunda sonlandırdım. Tamamen kendi işimde gücümdeyim. Siyasette de 3 yıl İlçe Başkan Yardımcılığı yaptım. Yerel siyasetteki yetkimi bana verilen sorumluluk düzeyinde kullandım. Metin Karakaş, iyi bir dostum. Şu anda kimseden siyasi bir destek almıyorum. Ben Alparslan Çalış olarak adayım, hiçbir siyasi partinin adayı değilim! Bunu da buradan üstüne basarak belirtiyorum” şeklinde cevap verdi.

“EKİBİMDE SİLİVRİ'NİN SÜRPRİZ ESNAFLARI VAR”
Devamında kendisine merak edilen listesi soruldu. Ekibinin belli olduğunu söyleyen Çalış, “İlerleyen günlerde yine sizlerin aracılığı ile kendilerini kamuoyuna tanıtacağım. Hepsi sosyal yaşantılarında işleriyle ön plana çıkmış ve çevrelerine örnek olmuş insanlar. Silivri'nin sürpriz esnaflarıyla tanışacaksınız. Bugüne kadar Oda'da hiç görev almamış sadece kendi işleriyle ön plana çıkmış birbirinden kıymetli yönetim kurulu üyelerim var” dedi.

“KOÇER, ESNAFA DOKUNAMIYOR”
Çalış, birbiri ardına sorulan sorular esnasında mevcut Oda Başkanının esnaf yararına mücadele etmediğine de dikkat çekti. Yönetimi eleştiren Çalış, “Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası sadece faaliyet belgesi verilen, sicil kaydı yenilemesi yapan, aidat toplayan bir kurum değil. Çeşitli meslek dallarından 3100 tane üyesi var. Mevcut Oda Başkanı Nuray Koçer, Silivri sanayisinden çıkan bir esnaf arkadaşımız. Ben size sadece kendi komşularının gözlem ve serzenişlerini ileteyim; “Nuray bey seçimi kazandıktan sonra kendi dükkanının bulunduğu sokağa bile uğramaz oldu ancak Belediye Başkanı veya Sanayi Sitesi Başkanıyla birlikte farklı çalışmalarda kendisini görebiliyoruz” diyorlar. Esnaflarımız gönüllerine dokunulmasını istiyor.

“ESNAF VE SANATKÂRLARIMIZIN KOSGEB KREDİSİNDEN ADİL BİR BİÇİMDE YARARLANMASI İÇİN KOLAYLAŞTIRICI ROL OYNAYACAĞIZ”
Bugün birçok esnafımız çekini, senedini ödeyemez durumda. Hükümetimiz 6 ay önce KOSGEB kredisi altında değişik bütçelerde esnafımıza kredi verdi. Ben mevcut Oda Başkanımızın İŞKUR uzmanlarıyla anlaşmasını, Yeni Sanayi Sitesi'ndeki Çıraklık Merkezi'nde de KOSGEB kredilerinden yararlanacak esnaflarımıza meslek gruplarına ayırarak sağlıklı bilgiler verilmesini isterdim. Bizler bunu bekledik ama şöyle bir mesaj geldi; “KOSGEB 30 bin lira hibe kredi vermektedir. Müracaat İkitelli KOSGEB binasında yapılacaktır.” İnterneti de açsanız bu bilgiyi zaten veriyorlar. Ayrıca sadece 30 bin değil, 500 bin lira da kredi verildi. Cirom, ödediğim vergi tutarıyla belki daha fazla krediyi almayı hak ediyorum neden 30 bin lirayı alayım ki? İŞKUR uzmanları tarafından aydınlatılmayı bekledik ama böyle bir çalışma olmadı. Ben bu çalışmayı önümüzdeki dönem yapmayı taahhüt ediyorum” diye konuştu.

Hazal BAŞARAN

 

YORUM YAP