XXXXX

Cahilin Atına Binme...

Geçtiğimiz hafta sonu, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Yerel Yönetimler Akademisi'nde, "yerel yönetimler reformunun" artıları ve eksileri tartışılırken, önümüzdeki dönemlerde, yerel yönetimlere verilmesi gereken yetki ve sorumluluklardan da bahsedildi.
Bunlardan en önemlileri, hiç şüphesiz sağlık ve eğitim alanında olanlar.
Her ne kadar, Belediyeler Kanunu'nda yapılan değişiklikler, her iki alanda belli bazı yenilikler getirse de, amaçlanan, beklenen daha geniş yetkiler.
Örneğin, Mahalli İdareler Derneği Başkanı Osman Usta, bu konuda iki tavsiyede bulunuyor. Bunlardan birincisi, belediye meclis üyeleri ile ilgili... "Belediye meclis üyelerinin kalitesinin artması lazım" diyen usta, aynı şeyi personel için de söylüyor ve ekliyor; "Belediye kadrolarında belli kaliteye ve uzmanlıklara ulaşıldığında, sağlık, eğitim gibi konular da yerel yönetimlere bağlanacaktır."
Burada kastedilen, ilçedeki tüm okulların ya da hastanelerin, belediyelere bağlanması.
Yani, personel atamalarını yine bakanlıklar yapacak ancak, milli eğitim müdürü ile, sağlık grup başkanının görevlerini, belediye başkanı devralacak.
Daha da geniş skaladan bakarsak, bakanlıkların taşra teşkilatları kapanacak, tüm bu teşkilatlar ve yetkileri, yerel yönetimlere devredilecek.
Usta, bu konudaki gerekçeyi, merkezden idarenin zor olması, yerelde kurulan müdürlüklerin ise, hem külfetli, hem de bürokrasiyi arttırması olarak gösteriyor ve ekliyor; "Kars'taki bir doktoru Ankara nasıl yönetsin?"

Haberin devamı 22.09.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…


YORUM YAP