Büyükgönenç: Yaşama ve tıbba inanın

Büyükgönenç: Yaşama ve tıbba inanın

25.10.2018 11:17:24

KÜPE FM''de Turhan Alyakut'un konuğu olan MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç, “Yaşamak çok güzel. Önce yaşama ve tıbba inansınlar. Erken teşhis için farkındalık yaratmaya devam edeceğiz. MEMEDER'e gönüllü olmaya ve bağış yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı haftası dolayısıyla Silivri Kadın Girişimciler Derneği adına yönetim kurulu üyesi Dilek Sırtaş'ın teklifi üzerine, sahibi olduğu KÜPE FM'de Meme Sağlığı Derneği Başkanı ve KAGİD yüksek istişare kurulu üyesi Ülkü Büyükgönenç, canlı yayın konuğu olarak meme kanseriyle mücadeleyi anlattı. Büyükgönenç, MEMEDER'in faaliyetlerini, yaptıkları istatistikler ve erken teşhisin önemini anlattı. Kendisine de Meme Kanseri erken teşhisi konulan Büyükgönenç yaşadığı süreci paylaştı.

BÜYÜKGÖNENÇ: POLİKLİNİĞİ OLAN VE 10 BİN KADINA ULAŞAN BİR DERNEĞİZ
Büyükgönenç, MEMEDER olarak yaptıkları faaliyetleri şu sözlerle özetledi: “Meme Sağlığı Derneği, 10 sene önce İstanbul Bahçeşehir'de, İstanbul Üniversitesi doktorlarından Kurucu Onursal Başkanımız Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanseri geçirmiş kadınlarımız, üniversite hocalarımız ve hasta yakınları tarafından kuruldu. Dernek, aynı zamanda önemli bir toplum tarama faaliyeti sürdürüyor. Biz bir tabela derneği değiliz, polikliniğimiz var. 2008 Yılından bu yana sürdürdüğümüz tarama programı Aralık ayında bitiyor, ama biz MEMEDER olarak devam etmeyi arzu ediyoruz. Bahçeşehir, o dönemde böyle bir proje için müsait bir yerdi. Kuruluşunda ben yoktum, sonradan katıldım. Bahçeşehir'in çevresinde de oturan bayanlar MEMEDER'e tek tek davet edildi. Merkezde bir genel cerrah, iki radyoloji uzmanı doktor, iki radyoloji teknisyeni, iki tıbbi sekreterden oluşan bir ekibimiz çalışıyor.
On yılda yaklaşık on bin kadına tarama yaptık. Kadının ihtiyacına göre rutin aralıklarla tarama yapıldı. 6 Ayda bir ultrason, senede bir mamografi gerektirenler var. On bin kadına ulaşmak küçümsenmeyecek büyük bir rakam. Devamlılık çok önemli. Hocalarımız, yurtdışında sunum yaptıklarında çalışmalarımız büyük ilgi çekti. Bahçeşehir projesinde yüzde 80'in üzerinde katılım sağladık. Birçok ülkede bunun devamını sağlayamıyorlar.

TARAMALARIN NE GİBİ FAYDASI VAR?
Kadınlarda görülen dört kanser çeşidinin en sık görüleni Meme Kanseridir. Erken teşhis edildiğinde en çok yaşama şansı veren kanser türüdür. Hocalarımız da böyle bir olgu varsa, neden yaşama şansını artırmayalım diye düşünmüş. Aynı zamanda Türk kadınının Meme Kanseri haritasını da çıkarmış oldular. Burada görüldü ki Türk kadını 50 yaşından sonra devletin uygun gördüğü Mamografi yapılmaktaydı. Yapılan çalışmalarda görüldü ki bu kanser türü 40 yaşın altına indi. Bu istatistiki bilgiler Sağlık Bakanlığı Kanser Araştırma Dairesi Başkanlığına sunulduğunda Türkiye'de daha önce 50 olan Mamografi yaşı 40'a indirildi. Bu çok büyük bir kazanım.

“ERKEN TEŞHİSLE SAĞLIĞINA KAVUŞANLARDAN BİRİ DE BENİM”
Ulaştığımız on bin kadın arasında kanser hastalarımız çıktı. 125 Kadına erken teşhis konuldu. Erken evre yakalandı. Allaha çok şükür ki sağlıklı yaşamlarına devam ediyorlar. Bunlardan biri de benim. İyi bir rol model olacağımı düşünerek yaşadıklarımı paylaşmaktan keyif alıyorum. MEMEDER'de çalışmaya başladığımda Prof. Dr. Vahit Özmen'in hastasıydım. Belli aralıklarla taramalarımı dışarıda yaptırıyordum. Hocam, bana dernekten çalışmak için davette bulundu. 4 Yıldır MEMEDER'de yönetim kuruluğu üyeliği, bir yıllık da başkandım. Meme Kanseri olmayan ilk başkan bendim. Yine MEMEDER'de yapılan rutin kontrolümde oradaki radyoloji uzmanımız emar istedi. Şaşırdım tabi. Allah'ın torpili kulu yok diye düşündüm. Yaptığımız bir dizi etkinliklerde “Kanserden korkmayın, erken teşhisten kaçmayın” diyoruz. Tüm kadınlarımıza yaptığımız söylemleri kendim üzerinde de deneyimlemek için fırsat doğdu. Bayram üstüydü, aileme ve hocama söyleyemedim. Herkes benim kadar soğukkanlı algılayamayabilir. Bayram sonrası hocamın hastanesinden randevu almıştım. Gerçekten de alınması gereken bir kitlenin olduğu görüldü. Hemen ameliyat deyince sitem ettim. Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu ve çok işimin olduğunu hatırlattım. Üç hatalık ameliyatlıydım Çırağın'daki etkinliğe katılabildim. Tabi çok kolay olmadı. Önemli bir ameliyat geçirdim. MEMEDER'in farkındalık çalışmalarının bende bıraktığı bilinç altıyla bunu atlatacağıma inanmıştım. Erken teşhisin önemini vurgulamak için tekrar söylüyorum, ben kemoterapi görmedim. Çok erken teşhis edildiği için, ki buna kendimi hazırlamıştım, sadece radyoterapi gördüm ve beş yıl sürecek bir ilaç tedavisi başladı. Ben şu an o süreçteyim. Tam iki sene oldu. Çok yoğun bir hayatım var. Sadece 6 ayımı aldı. Soğukkanlı olmam, yaşamayı sevmem, rol model olmayı sevmen, iyi olduğumu göstermek hissiyatı çabuk atlatmamda önemli etki yarattı. Allaha şükür, şu anda kendimi iyi hissediyorum. Kontrollerime devam ediyorum. Tıbba inanıyorum. Başka yan tedavi yöntemlerini tercih etmedim. Bu şekilde de kendimi şu anda rol model olarak görüyorum.”

“BİZE YAPILAN DESTEKLER GİDER OLARAK YAZILABİLİYOR”
Büyükgönenç, MEMEDER'e destek olmak isteyenler için şu bilgileri verdi: “ Görevlerini yerine getiren, imza yetkisine sahip merkezimizde doktor, uzman ve sekreterlerimizin maaşları var. Bu arada Başakşehir bizi destekliyor. Şu anda polikliniğimizin bulunduğu binayı bize ücretsiz tahsis ettiler. Kira da ödemiyoruz, ama maaşları ödememek gereken yıllık bir giderimiz var. Bize yardım etmek isteyenlere çok teşekkür ediyoruz. MEMEDER sadece bağışlarla devam edebilecek bir dernek. Kamuya yaptığımız çalışmalar takdir edilerek, Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanarak, çok önemli bir artı değer olarak Kamuya Yararlı Dernek statüsü kazandık. Bize destek olmak isteyenler, bağışlarını doğrudan gidere yazabiliyor. Destek olmak isteyenler MEMEDER merkez veya benimle iletişim kurabilir. İki senedir Pembe Festival düzenliyoruz. Kanser, kötü bir isim. Bunu yaşayan kadınlarımız var. Biz hem onları bilinçlendirmek, hem de Allah'a şükür henüz hasta olmayanlara farkındalık yaratmak için iki yıldır bu festivali düzenliyoruz. Geçen sene Çırağan Otelin büyük katkısıyla orada düzenlemiştik. Bu sene ekonomik krizi düşündüğümüz için, bağış almak da zorlaştı, cazip gelmedi. Bu sene Florence Nightingale Hastanesi'nde düzenledik. Hayattaysak hala pembe gözlükle de bakabiliriz diyerek çok güzel bir çalışma yaptık. Hem doktorlarımız, bu hastalığı geçirmiş kadınlarla buluşarak bilgi paylaştı. Ayşe Arman, katılarak iyilik kolyelerini getirdi. Psikiyatrist Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, yaptığı konuşmayla kadınlarımıza moral verdi. Ünlü genç kadınlar, düşüncelerini ve hikâyelerini paylaştılar.
Davetiniz için çok teşekkür ederiz. Daha fazla kadına ulaşmak, bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak birinci önceliğimizdir. Herkese sağlıklı günler. Yaşamak çok güzel. Önce yaşama ve tıbba inansınlar. Erken teşhis için farkındalık yaratmaya devam edeceğiz. MEMEDER'e gönüllü olmaya ve bağış yapmaya davet ediyoruz.”
Renginar SALİ

YORUM YAP