“Büyük ufuklara yelken açacağız”

“Büyük ufuklara yelken açacağız”

31.01.2020 13:48:55

Silivri Köy Pazarı açılışında konuşan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Bugün burada küçük bir adım atıyoruz ama bu çiftçilik ve hayvancılık adına büyük bir adımdır. Büyük ufuklara yelken açacağız, üreteceğiz, çalışacağız, Silivri'yi hep beraber marka kent yapacağız.” dedi.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın çiftçiye ve üretime destek çalışmaları kapsamında projelendirdiği Silivri Köy Pazarı'nın açılışı bugün kurban kesilerek dualar eşliğinde gerçekleştirildi.

Açılışa Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İlçe Emniyet Müdürü Taner Ertürk, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer ve Başkan Vekili Arif Kanık, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, muhtarlar, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan, İSMMMO Silivri Temsilcisi Simge Kandemir Kesen, siyasi partilerin diğer temsilcileri, Trakya Birlik S.S. 470 Sayılı Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Sakarya,  Önder Çiftçi Derneği, Ziraat Odası, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

YILMAZ: VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Açılış öncesi bir konuşma yapan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, davetlilere şöyle seslendi: “Biz Silivri'de yola çıkarken şunu söylemiştik; var olan potansiyelini harekete geçirememiş, marka kent olma özelliğinin farkına varamamış. Marka kenti hep birlikte el ele, gönül gönüle gerçekleştirebilir, başarabiliriz dedik. En önemli parametrelerinden biri de 20 Milyonluk İstanbul'un hemen yanı başında, doğasıyla, yeşiliyle, ekilebilir arazisiyle bir kaçış noktası, hafta sonu tatil rotası halinde. Yöresel, organik ürünlerin satın alınabileceği bir nokta.

Seçim çalışmaları sırasında kaldırımda yürürken Hüseyin amcamız, Kurfallı köyünde yetiştirdiği kabağı satıyordu. Bugün kendisi de aramızda. O gün o'na Belediye Başkanı olduğumuzda kaldırımda değil, köy pazarında ürününü satabileceğine söz vermiştim. Bugün o sözü tutmanın gururunu yaşıyoruz. Üretici ve tüketicinin direkt buluşacağı, üretimin destekleneceği, üreticinin alın terinin kurumadan kendi ürünün gerçek değerini bulacağı bir köy pazarı hayal etmiştik. Allah'a çok şükür ki onu bugün burada gerçekleştirdik.

“İDDİA EDİYORUM, BEŞ SENE SONRA SİLİVRİ ORADA YER ALACAK”

Silivri, marka kent olabilme noktasında tarım ve hayvancılığı kullanabilirse İstanbul'un Avrupa yakasının 10 milyon insanını besleyebilecek araziye ve potansiyele sahip. İstanbul' Tarım ve Hayvancılık deposu olabilir, bir kaçış rotası olabilir. Pazar günleri ulusal gazetelerin ekleri oluşuyor. Kısa tatil rotaları olarak Sapanca, Riva, Ağva var. Hiç Silivri'yi orada gördünüz mü? İddia ediyorum beş sene sonra o gazetelerin eklerinde İstanbul'un en iyi kaçış rotası Silivri yer alacak. En iyi köy pazarları arasında Şirince v.s yer alıyor. İddia ediyorum beş sene sonra En İyi Köy Pazarı içerisinde Silivri de yer alacak.

 “LAF OLSUN DİYE SÖYLEMEDİK”

Biz tarım ve hayvancılık dedik, bunu sadece laf olarak söylemedik. Tüm tarım paydaşlarımız burada. Tarım Üretim ve Araştırma Merkezimiz ve Tarım Lisemiz var. Kurulmalarında emeği geçen benden önceki Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'a da teşekkür ediyorum. Bir hamle atmışlar. Bize düşen göreve bu emekleme noktasında olan TÜRAM'ı ayağı kaldırmak. Fide ekimi başladı. Yerli ve milli tohumlarımız yetiştiriliyor. Yaklaşık 100 bin adet lavanta fidesi, çiçek, süs bitkileri yetiştiriliyor.

“FARKLI SİYASİ GÖRÜŞLER BU PROJEDE BİR ARAYA GELEREK DESTEK OLDULAR”

TÜRAM'la beraber biz şunu fark ettik; Silivri'de hiç ekilmeyen belediyeye ait araziler var. Biz 300 dönüm yere işte bu tarım paydaşlarıyla beraber bir araya geldik ve yerli milli arpa tohumunu ektik. Amacımız, 300 Dönümden alınacak 200 ton arpayı dar gelirli hayvancı ve çiftçiye ücretsiz dağıtmak. Bu yola maliyetinin 150 bin TL olduğunu öğrenerek çıktık.

Silivri'nin dertleri etrafında el ele tutuşacağız, ötekisi ve başkası olmayan, farklılıklarından kazanç duyulan bir kentte dayanışma içinde olacağımızı söylemiştik. İşte bu projede de çeşitli siyasi görüşlere sahip kişiler bir araya geldiler ve dediler ki, “Biz bu 150 bin liralık maliyeti belediyemize yüklemeyelim, madem siz çiftçiye destek olacaksınız, biz bu bedeli ortak karşılayalım.” Kimi traktörüyle sürdü, kimi ekimini yaptı, kimi tohumunu aldı, kimi alt gübresini ve daha sonra ilacını aldı v.s. Silivri Belediyesi olarak 200 Ton arpayı sıfır maliyetle çiftçimize dağıtacağız. Bu projeyle Silivri Belediyesi ve tarım paydaşları tarafından 2.5-3 trilyon civarında bir destekleme ilçemiz çiftçisine hediye edilecek. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.

BAŞKAN YILMAZ'DAN İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NA TEŞEKKÜR

Silivri Köy Pazarı'nı kurmamızda emeği geçen birkaç kişi daha var. Yeri bize tahsis eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Silivri halkı adına çok teşekkür ederim. 

DEMİREL AİLESİNE TEŞEKKÜR

Yöresel pazarımızı ahşaptan yapmayı düşündüğümüzde, bölgemizdeki değerli işletme Demirel Kereste, Yaşar ve Esat beylerle görüştük. Onlar da burayı yapıp belediyemize hediye ettiler. Demirel ailesine çok teşekkür ediyorum.

Bugün burada küçük bir adım atıyoruz ama bu çiftçilik ve hayvancılık adına büyük bir adımdır. Büyük ufuklara yelken açacağız, üreteceğiz, çalışacağız, Silivri'yi hep beraber marka kent yapacağız.”

Başkan Yılmaz sözlerini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Toprak o kadar cömerttir ki, dökülen her damla terin karşılığını veriyor. Köylü milletin efendisidir" ifadesiyle noktaladı.

Başkan Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından kurban kesildi ve dualar okundu. Ardından tezgahlar gezildi. Konuklar, üreticilerle bir araya gelerek ürünlerini inceleme fırsatı buldular.

Silivri Dans Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü Derneği üyeleri, katılımlarıyla Yöresel Pazarın açılışına renk kattı. 

ÜRETİCİ VE SATICI BURADA BULUŞACAK

Sahilde tarihi köprü yanında kurulan pazarın modern 40 tezgâhında Silivri'nin köylerinde üretilen doğal ürünler tüketiciyle buluşacak.

Üretici kooperatifler, birlikler ve derneklere de tahsis edilen tezgâhlarda yaş sebze, meyve ve kuru gıda satışı yapabilecek. Silivri'de Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı veya İlçe Tarım Müdürlüğünden belge almış çiftçiler, kura ile dönüşümlü olarak ürünlerini köy pazarında satma imkânı bulabilecek. 

HER BİRİ ORGANİK ÜRÜNLERİ BU PAZARDA BULACAKSINIZ

Yaş sebze – meyve, turşu çeşitleri, bal, reçel çeşitleri, erişte, kuskus, kesme makarna, tarhana, soslar, salça çeşitleri, kuru bakliyatlar, kurutulmuş meyve çeşitleri, yumurta, baharat çeşitleri ve süt ürünleri (peynir, kaymak, tereyağ, yoğurt vb.) gibi tamamı doğal içerikli ürünler Silivri Köy Pazarı'nda satılacak.

Renginar SALİ

YORUM YAP