İlker Bayrak

Bİreyİn Okul Başarısı

"Eğitim" Okulla ilgili konular herkesin daha çok ilgilendiği konulardan bu aralar... Aslında her zaman ilgilenmeliyiz eğitimle... Ebeveynler sadece eğitimcilere bırakmamalılar bu işi. Eğitimcilerin rehberliğinde, evde de devam etmeli eğitim. Eğitim ailede başlar, diye klişe söz vardır. Çok doğru, eğitim ailede başlar; ama sadece okulda devam etmez. Ailede ve çocuğun bütün sosyal çevresinde devam eder. Anne ve babalar, çocukları için "iyi okul", " iyi öğretmen " arayışındalar hep, bu iyilik neye göre ve kime göre? Hiç anlamıyorum doğrusu. Ebeveynler unutmamalı, öğretmenler, eğitimciler de "iyi veli" arayışındalar. Bakın bunu anlayabiliyorum. İyi veli: çocuğuyla ilgilenen, çocuğunun durumunu takip eden, öğretmeniyle iletişim halinde olan; eğitim sürecini öğretmenin rehberliğinde evde de devam ettiren; akademik başarının yanı sıra davranış gelişimini de önemseyen; hatta bunu daha çok önemseyen kişidir.
Öğretmen arkadaşlarımdan senelerdir hep aynı serzenişleri işitirim. Veli toplantısına gelmeyen veliler; çağırırsın okula gelmeyen veliler, çocuğunu süreçte yalnız bırakan veliler... Okula yazdırınca, işinin bittiğine inanan veliler...
Ve bu ilgisizlikte asıl üzülen: çocuklarımız...
Başarılı bir çocuk istiyorsak, başarılı bir öğretmen arayışından; başarılı bir okul arayışından önce başarılı bir anne, başarılı bir baba olmalıyız. Biz üstümüze düşenleri yaptığımızda, çocuğumuzun eğitim sürecinin bir parçası haline geldiğimizde; onu takip edip, cesaretlendirdiğimizde, eğitim işini ihmal etmediğimizde bütün okullar en iyi okul; bütün öğretmenler en iyi öğretmen olur.
"İyi Öğretmen" ve "İyi Okul" derken neyi kastediyoruz. İyi okuldan fiziki imkânları anlıyorsak, o başka bir konu. İyi öğretmen nasıl olur? İstediğimiz acaba, bize fazla iş bırakmayan öğretmen mi? Bence bize fazla iş kalmıyorsa, korkmalısınız. Çocuk- Aile-Okul üçgeninde yerinizi dolduracak hiçbir güç yok. Aslında unutmayın, kötü okul, kötü öğretmen yok. Öğretmenlerimiz dünyanın en özel işini yapıyorlar. Dünyanın en özel işi: Öğretmenlik. Aslında kötü veli de yok. Kim çocuğunun kötü olmasını, başarısız, mutsuz olmasını ister ki... Olsa olsa hayatın karmaşasına karışmış ve oradan kafasını bir türlü doğrultamayan veli vardır. O zaman birkaç tavsiye ile devam edelim, belki bir nebze faydası olur.
Okul başarısı için,
• Çocuğunuzun öz güven kazanmasına yardımcı olun.
• Sorumluluk duygusunu artırın. Ona yeni sorumluluklar verin.
• Ondan yapamayacağı şeyleri beklemeyin.
• Kimseyle kıyaslamayın, çocuğunuzu komşunun oğluyla, falancanın kızıyla karşılaştırmayın. Çocuğunuzun akademik başarısını, kendi içinde ilerlemesine göre yine kendine göre değerlendirin. Başkalarına göre değil.
• Ona iyi model olun, çocuklar anne ve babalarını model alırlar. Sizin dışınızda, onlara ideal modeller sunun.
• Dersleri için uygun zamanlar ayırması konusunda ona rehberlik edin. Ders programı yapabilirsiniz. Bu programı yaparken ona yeteri kadar, oyun süresi kaldığından emin olun.
• Öğretmeni ile iletişim kurun. Öğretmeninin değerlendirmelerini önemseyin. Tavsiyelerine uyun.
• Ona aile içi sevgi ve huzur ortamı sağlayın.
• Evde okuma saatleri oluşturun; hep birlikte kitap okuyun. Kitap okumasını düzenli olarak özendirin. Bu konuda da model olmalısınız. Yoksa okumaz.
• Dersler ve sınavlar konusunda çocuğunuzu paniğe sevk etmeyin.
• Okul arkadaşları ile iyi ilişkiler kurmasını sağlayın. Davranış gelişimine önem verin.
• Başarısızlıklarını konuşun, başarı için motive edin. Suçlayıcı olmayın.
• Ebeveyn olarak, derslerinde yardımcı olun; ama onun yerine ders yapmayın.
• Dikkatini dağıtmayacak ders ortamları oluşturun. TV, Bilgisayar vs. dikkat dağıtır.
Hoşça Kalın.

YORUM YAP