Çetin Ateş

BİRAZ KAMU, BİRAZ SÖZLEŞMELİ, BİRAZ DA SSK… İŞTE YENİ TAŞERON MODELİ!

Ezelden beri kötü sınav verdiğimiz taşeronluk sisteminde yeni bir yapılanmanın eşiğindeyiz. Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, Belediyeler, il özel idareleri ve Kamuda 700 bin asıl ve yardımcı pozisyonundaki taşeron işçileri asıl iş yapan veya yardımcı iş yapan ayırımı olmaksızın kadroya alınacak. (ilgili koşullara bakıldığında bu sayının kayda değer oranda düşeceği aşikardır.)

BELİRLEYİCİ İLK UNSUR 1 KASIM
Düzenlemeye göre 1 Kasımdan önce işe başlayan ve halen çalışan işçiler kapsama dahil edilerek kadro verilecek. Kasımdan sonra işe başlayanlar düzenlemeden yararlanamayacak.
AYRICA,
**Giriş tarihi eskide olsa emekliliği gelen işçilerde kapsam dışında tutulacak.
**Kadroya alınan işçiler özel sözleşme statüsünde değerlendirilecek ve 3 er yıllık sözleşmelere tabi tutulacak, sözleşme yenilenirken performansları göz önünde tutulacak.
**Ücretleri değişmeyecek eski aldığı ücretler kadroya geçtikten sonra da devam edecek, ücret zamları sözleşme hükümlerine göre belirlenecek.
**Memur olabilme özelliklerini taşıyan işçiler kadroya alınacak
**Sınav şartı getirilecek.
**Geçici çalıştırılan işçiler kadro kapsamından hariç tutulacak
**Kapsama alınanlar 4/a yani ssk kapsamında emekli olacaklar
**İşçi, Kadroya geçmeden önce ne iş yapıyorsa aynı işi yapmaya devam edecek.
Sonuçta, ‘'Özel sözleşmeli personel'' statüsü altında yeni bir çalışan grup ortaya çıkacak, Yukarıdaki özellikleri taşımayan taşeron işçilerinin kapsam dışı tutulması sonucunda da, yeni bir kadroya giremeyen taşeron işçileri adı altında seslerini duyurmaya çalışan bir mağdurlar grubu oluşacak..

SORU/CEVAP
ŞİRKETİNİZ TASFİYE HALİNDEYSE BAĞKUR BORCUNU REDDEDEBİLİRSİNİZ
Çetin Bey, Vergi mükellefi iken şirketimi tasfiye ettim daha sonra bir işyerinde işçi olarak çalışmaya başladım 4 ay önce işten çıktım şu an çalışmıyorum iş arıyorum, e-devletten baktığımda bağkur borcum görünüyor ve SGK ya gittiğimde Bağkurluluğumun devam ettiğini söylediler bu durumda yapmam gereken nedir Bağ-kur istemiyorum sürekli artan borç istemiyorum.
Vedat D.

Vedat Bey, yapacağınız işlem çok basit şirketinizin tasfiye halinde olduğunu belgeleyen evrak ile ilgili SGK ya giderek şu tasfiye ile ilgili evrağım bu evrağı dikkate alarak Bağ-kur' luluğumu sonlandırın demeniz yeterli hem borçtan kurtulursunuz hem de yeni Bağ-Kur borcuyla karşılaşmamış olursunuz.

ÖLÜM AYLIĞI BAKIM PARASINA ENGEL OLMAZ
Çetin Bey, babam ölünce anneme dul aylığı bağlattık, yani annem şu an babamdan dolayı 1.125 TL aylık almaktadır, ayrıca annem ağır engelli, sürekli bakıma muhtaç, biz çocukları olarak sırayla bakmaya çalışıyoruz, sorum şu, annem için engelli bakım parası alabilir miyiz, alırsak maaşına bir zarar verir mi?
Hayri M.

Hayri Bey, her ikisi farklı şeyler evde bakım parası almak için sosyal güvenceye değil aile içinde kişi başına düşen gelire bakılır. Annenizin yaşadığı evde kişi başına düşen gelir net asgari ücretin üçte ikisinden az ise bakım parasını da alabilirsiniz.

300 GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI SİZİ
1 YIL ERKEN EMEKLİ EDER
Çetin Bey, 20.01.1970 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 05.08.1993 toplamda 4225 günüm var ne zaman emekli olabilirim?
Tekin M.

Tekin Bey, başlangıç tarihinize göre, 25 yıl 54 yaş 5675 güne tabisiniz, buna göre çalışmaya devam ederseniz 20.01.2024 tarihinde emekli olursunuz, ancak 300 gün askerlik borçlanması yaparsanız, 25 yıl 53 yaş 5600 şartlarına tabi olursunuz ve 1 yıl daha erken yani, 20.01.2023 tarihinde emekli olursunuz.

EMEKLİ ÇALIŞANLA NORMAL ÇALIŞANIN KIDEM TAZMİNATI AÇISINDAN FARKI YOK
Çetin Bey, emekli olduktan sonra çalışmaya başladım ve 4,5 yıldır çalışıyorum, ancak işyerindeki şartlar gittikçe ağırlaşmakta,
çalışma isteğim gittikçe azalmakta, sen emeklisin zaten tazminat hakkın yok hem parayı ne yapacaksın pulu ne yapacaksın demeye başladılar, ne tavsiye edersiniz?
Selman A.

Selman Bey, kıdem tazminatı açısından diğer çalışanlarla aranızda bir fark yok, bunu bildiklerini de zannediyorum ancak kendi istifa etmeniz onlarında işine gelir bu yüzden bu tavırları takınmış olabilirler, iş kanununda haklı nedenle fesih halleri detaylı olarak belirtilmiştir, bu sebeplerden birine dayanarak iş akdinizi tek taraflı olarak feshederek alma hakkınız var işveren tazminatınızı vermeden çıkarırsa da, yargı yolunu deneyebilirsiniz.

Çetin Bey, 23.06.1969 doğumluyum ilk olarak 07.05.1992 tarihinde işe girdim toplamda 4.600 gün primim var 1994 ve 1997 de iki doğum yaptım, bu şartlarda emeklilik tarihim nedir nasıl bir yol izlemeliyim?
Gülnaz İ.

Gülnaz Hanım, verdiğiniz bilgilere göre 20 yıl 48 yaş 5.525 gün şartlarına tabisiniz,
20 yıl şartınız tamam,
48 yaşınızı 23.06.2017 tarihinde dolduruyorsunuz ve 4600 gününüz olduğuna göre 925 gün eksiğiniz var. Eksik günlerinizi doğum borçlanmasıyla tamamlama hakkınız var, ya şimdi borçlanarak kalan süreyi tamamlarsınız ya da çalışarak devam eder, kalan süreyi daha sonra borçlanmak suretiyle 2017 doğum doğum tarihinizden sonra emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz tercih hakkı sizin.

YORUM YAP